Genialna zupa truskawkowa siostry Anastazji. Wystarczy pół kilo truskawek i 4 składniki
Kuchnia siostry Anastazji to kwintesencja domowych smaków – takich, które pamiętamy z dzieciństwa. W ten sposób gotowały nasze mamy i babcie. Ich potrawy bazowały na prostych składnikach i sprawdzonych połączeniach. Przykładem jest zupa truskawkowa, którą można przygotować inaczej, ale zrobiona w ten sposób przywołuje najpiękniejsze wspomnienia.
Przed nami szczyt sezonu na truskawki. Ceny za łubiankę spadają z dnia na dzień. Jeszcze tydzień temu za polską odmianę Rumba trzeba było zapłacić 29 zł za kilogram. Dzisiaj to już tylko 15-19 złotych. Truskawki są twarde, soczyste i jędrne – rzadko trafiają się zepsute, więc to najlepszy czas, aby przygotować z nich coś pysznego.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zamiast do zupy, kroję na sałatkę. Dietetyczne i zdrowe danie w 10 minut
Dodatki do zupy truskawkowej
Świetnym pomysłem jest przygotowanie do zupy makaronu naleśnikowego. Delikatne, pszenne placuszki idealnie będą się komponować z truskawkami i słodką śmietanką. Aby zrobić taki makaron, wystarczy usmażyć placki, a następnie pokroić je w paski. Do zupy świetnie sprawdzą się również pierogi nadziewane twarogiem waniliowym.
Chcesz przygotować coś ekstra? Jako dodatek podaj chińskie lody smażone w chrupiącej panierce kokosowej – wbrew pozorom przepis nie jest skomplikowany, a w ich przygotowanie możesz zaangażować najmłodszych domowników. W deserowej wersji możesz wrzucić do środka także zwykłe lody waniliowe. Do dekoracji użyj świeżych truskawek, bananów i malin, a po wierzchu posyp płatkami migdałowymi.
Aby dodać potrawie świeżości, sięgnij po kilka listków mięty. Osoby, które gustują w eksperymentach, mogą zamienić miętę na bazylię, a do środka zupy wrzucić kulki mozzarelli.
Przepis na zupę truskawkową siostry Anastazji
Zupę możesz również podać klasycznie – z makaronem, ryżem, lanymi kluseczkami lub groszkiem ptysiowym.
Składniki:
- 0,5 kg truskawek,
- 100 g łyżek cukru,
- 10 g mąki ziemniaczanej,
- 200 ml śmietanki 30 proc.,
- 800 ml wody.
Wykonanie:
- Truskawki umyj i wykrój szypułki. Odłóż na durszlaku, aby obciekły z wody.
- W garnku zagotuj wodę i wymieszaj z cukrem.
- W kubku rozmieszaj mąkę ziemniaczaną z 2 łyżkami zimnej wody. Wlej do wrzątku i wymieszaj do uzyskania konsystencji lekkiego kisielu. Zestaw z kuchenki i pozostaw do ostygnięcia.
- Gdy zupa się schłodzi, dodaj śmietankę i truskawki. Zmiksuj na gładko przy pomocy blendera ręcznego.