Genialna zupa truskawkowa siostry Anastazji. Wystarczy pół kilo truskawek i 4 składniki

Kuchnia siostry Anastazji to kwintesencja domowych smaków – takich, które pamiętamy z dzieciństwa. W ten sposób gotowały nasze mamy i babcie. Ich potrawy bazowały na prostych składnikach i sprawdzonych połączeniach. Przykładem jest zupa truskawkowa, którą można przygotować inaczej, ale zrobiona w ten sposób przywołuje najpiękniejsze wspomnienia.

Zupa truskawkowa siostry Anastazji jest pyszna i kojącaZupa truskawkowa siostry Anastazji jest pyszna i kojąca
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Przed nami szczyt sezonu na truskawki. Ceny za łubiankę spadają z dnia na dzień. Jeszcze tydzień temu za polską odmianę Rumba trzeba było zapłacić 29 zł za kilogram. Dzisiaj to już tylko 15-19 złotych. Truskawki są twarde, soczyste i jędrne – rzadko trafiają się zepsute, więc to najlepszy czas, aby przygotować z nich coś pysznego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast do zupy, kroję na sałatkę. Dietetyczne i zdrowe danie w 10 minut

Dodatki do zupy truskawkowej

Świetnym pomysłem jest przygotowanie do zupy makaronu naleśnikowego. Delikatne, pszenne placuszki idealnie będą się komponować z truskawkami i słodką śmietanką. Aby zrobić taki makaron, wystarczy usmażyć placki, a następnie pokroić je w paski. Do zupy świetnie sprawdzą się również pierogi nadziewane twarogiem waniliowym.

Chcesz przygotować coś ekstra? Jako dodatek podaj chińskie lody smażone w chrupiącej panierce kokosowej – wbrew pozorom przepis nie jest skomplikowany, a w ich przygotowanie możesz zaangażować najmłodszych domowników. W deserowej wersji możesz wrzucić do środka także zwykłe lody waniliowe. Do dekoracji użyj świeżych truskawek, bananów i malin, a po wierzchu posyp płatkami migdałowymi.

Aby dodać potrawie świeżości, sięgnij po kilka listków mięty. Osoby, które gustują w eksperymentach, mogą zamienić miętę na bazylię, a do środka zupy wrzucić kulki mozzarelli.       

Przepis na zupę truskawkową siostry Anastazji

Zupę możesz również podać klasycznie – z makaronem, ryżem, lanymi kluseczkami lub groszkiem ptysiowym.

Składniki:

  • 0,5 kg truskawek,
  • 100 g łyżek cukru,
  • 10 g mąki ziemniaczanej,
  • 200 ml śmietanki 30 proc.,
  • 800 ml wody.

Wykonanie:

  1. Truskawki umyj i wykrój szypułki. Odłóż na durszlaku, aby obciekły z wody.
  2. W garnku zagotuj wodę i wymieszaj z cukrem.
  3. W kubku rozmieszaj mąkę ziemniaczaną z 2 łyżkami zimnej wody. Wlej do wrzątku i wymieszaj do uzyskania konsystencji lekkiego kisielu. Zestaw z kuchenki i pozostaw do ostygnięcia.
  4. Gdy zupa się schłodzi, dodaj śmietankę i truskawki. Zmiksuj na gładko przy pomocy blendera ręcznego.

Wybrane dla Ciebie

Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Cukinia z piekarnika na piątek. Farsz robi się w 3 minuty
Cukinia z piekarnika na piątek. Farsz robi się w 3 minuty
Cena za jagody powala. Aby ciasto nie było ubogie, zmieszałam z innymi owocami i wyszło przepyszne
Cena za jagody powala. Aby ciasto nie było ubogie, zmieszałam z innymi owocami i wyszło przepyszne
Nie masz drylownicy? Oto, jak łatwo usunąć pestki z wiśni i czereśni
Nie masz drylownicy? Oto, jak łatwo usunąć pestki z wiśni i czereśni
Wygląda jak pomidorowa, ale ma znacznie więcej smaku. Nawet niejadki ją uwielbiają
Wygląda jak pomidorowa, ale ma znacznie więcej smaku. Nawet niejadki ją uwielbiają
Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Te zielone muffinki zrobisz w 2 minuty. Idealne do popołudniowej kawy
Te zielone muffinki zrobisz w 2 minuty. Idealne do popołudniowej kawy
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa