Genialna zupa truskawkowa siostry Anastazji. Wystarczy pół kilo truskawek i 4 składniki

Kuchnia siostry Anastazji to kwintesencja domowych smaków – takich, które pamiętamy z dzieciństwa. W ten sposób gotowały nasze mamy i babcie. Ich potrawy bazowały na prostych składnikach i sprawdzonych połączeniach. Przykładem jest zupa truskawkowa, którą można przygotować inaczej, ale zrobiona w ten sposób przywołuje najpiękniejsze wspomnienia.

Zupa truskawkowa siostry Anastazji jest pyszna i kojącaZupa truskawkowa siostry Anastazji jest pyszna i kojąca
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Przed nami szczyt sezonu na truskawki. Ceny za łubiankę spadają z dnia na dzień. Jeszcze tydzień temu za polską odmianę Rumba trzeba było zapłacić 29 zł za kilogram. Dzisiaj to już tylko 15-19 złotych. Truskawki są twarde, soczyste i jędrne – rzadko trafiają się zepsute, więc to najlepszy czas, aby przygotować z nich coś pysznego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast do zupy, kroję na sałatkę. Dietetyczne i zdrowe danie w 10 minut

Dodatki do zupy truskawkowej

Świetnym pomysłem jest przygotowanie do zupy makaronu naleśnikowego. Delikatne, pszenne placuszki idealnie będą się komponować z truskawkami i słodką śmietanką. Aby zrobić taki makaron, wystarczy usmażyć placki, a następnie pokroić je w paski. Do zupy świetnie sprawdzą się również pierogi nadziewane twarogiem waniliowym.

Chcesz przygotować coś ekstra? Jako dodatek podaj chińskie lody smażone w chrupiącej panierce kokosowej – wbrew pozorom przepis nie jest skomplikowany, a w ich przygotowanie możesz zaangażować najmłodszych domowników. W deserowej wersji możesz wrzucić do środka także zwykłe lody waniliowe. Do dekoracji użyj świeżych truskawek, bananów i malin, a po wierzchu posyp płatkami migdałowymi.

Aby dodać potrawie świeżości, sięgnij po kilka listków mięty. Osoby, które gustują w eksperymentach, mogą zamienić miętę na bazylię, a do środka zupy wrzucić kulki mozzarelli.       

Przepis na zupę truskawkową siostry Anastazji

Zupę możesz również podać klasycznie – z makaronem, ryżem, lanymi kluseczkami lub groszkiem ptysiowym.

Składniki:

  • 0,5 kg truskawek,
  • 100 g łyżek cukru,
  • 10 g mąki ziemniaczanej,
  • 200 ml śmietanki 30 proc.,
  • 800 ml wody.

Wykonanie:

  1. Truskawki umyj i wykrój szypułki. Odłóż na durszlaku, aby obciekły z wody.
  2. W garnku zagotuj wodę i wymieszaj z cukrem.
  3. W kubku rozmieszaj mąkę ziemniaczaną z 2 łyżkami zimnej wody. Wlej do wrzątku i wymieszaj do uzyskania konsystencji lekkiego kisielu. Zestaw z kuchenki i pozostaw do ostygnięcia.
  4. Gdy zupa się schłodzi, dodaj śmietankę i truskawki. Zmiksuj na gładko przy pomocy blendera ręcznego.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"