Czy truskawki od rolnika są lepsze od tych z marketu? Oto co pokazały badania

Myślisz, że truskawki prosto od rolnika są lepsze niż te ze sklepu? Ostatnio pracownicy fundacji Pro-Test przeprowadzili ciekawe badanie. Sprawdzili, czy truskawki zawierają pestycydy. Oto jakie były wyniki.

W sklepach możemy zakupić już pierwsze polskie truskawkiW sklepach możemy zakupić już pierwsze polskie truskawki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Mariola
Paulina Hermann

Fundacja Pro-Test zleciła akredytowanemu laboratorium analizę truskawek pod kątem obecności ponad 540 pestycydów. Przebadano próbki z bazarku oraz od rolnika sprzedającego owoce bezpośrednio z samochodu w Warszawie. Wyniki były niesamowicie ciekawe i mogą cię bardzo zdziwić. Naukowcy doszli do wniosku, którego większość ludzi się nie spodziewa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zanim trafisz na targu na polskie truskawki, wypróbuj przepis na Truskawkową Piankę

Czy truskawki od rolnika są zdrowe?

Okazuje się, że nie do końca tak jest. Truskawki od rolnika również mogą zawierać szkodliwe substancje. W truskawkach z bazarku wykryto pozostałości sześciu różnych pestycydów, natomiast w owocach od rolnika znaleziono pięć różnych pestycydów. Co ciekawe, w truskawkach Lidla wykryto trzy pestycydy, a "biedronkowych" siedem. We wszystkich badanych próbkach znaleziono pozostałości pestycydów, ale żadna nie przekroczyła limitów dopuszczonych przez Unię Europejską.

Wyniki badania są bezlitosne, nawet w wychwalanych przez wszystkich swojskich truskawkach znajdziemy niebezpieczne substancje. Nawet jeśli pojedyncze substancje mieszczą się w granicach norm, ich łączny efekt na zdrowie człowieka pozostaje nie do końca poznany. Pestycydy są zawsze szkodliwe i mogą doprowadzić do szeregu problemów zdrowotnych. Mogą uszkadzać układ nerwowy, hormonalny, odpornościowy i pokarmowy. Zwiększają ryzyko nowotworów, są groźne dla kobiet w ciąży i dzieci. Ich pozostałości na jedzeniu mogą kumulować się w organizmie i szkodzić nawet przy małych dawkach.

Jak jeść truskawki, by zminimalizować ryzyko?

Przede wszystkim powinieneś dokładnie myć truskawki przed spożyciem. Czasem sama woda to za mało, dlatego dobrym pomysłem będzie używanie roztworów z sodą oczyszczoną lub octem. Po takiej kąpieli po prostu opłucz truskawki. Dodatkowo warto rozważyć zakup owoców z certyfikowanych upraw ekologicznych, gdzie stosowanie syntetycznych środków ochrony roślin jest zabronione. Niezależnie od miejsca zakupu, truskawki mogą zawierać pozostałości pestycydów. Dlatego ważne jest, abyś był świadomy tego, jakie są zagrożenia i żebyś wiedział, jak wybrać odpowiednie owoce.

Truskawki kupione prosto od rolnika często uchodzą za "zdrowsze" niż te z marketu, ale badania pokazują, że nie zawsze są wolne od chemii. Próbki truskawek z bazarków trafiających do laboratorium nierzadko wykazują obecność pozostałości pestycydów, czasem nawet tych niedozwolonych w UE. Choć owoce z targu bywają świeższe i smaczniejsze, nie daje to gwarancji ich czystości chemicznej. Brak nadzoru i nieregularne kontrole sprawiają, że "swojskie" owoce mogą zawierać więcej chemii niż te z supermarketów, gdzie nad dostawami czuwa system jakości i badania partii.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości