Gołąbki zalewam innym sosem niż pomidorowy. Są delikatne i pełne smaku jednocześnie

To danie kocha niemal każdy, ale niewielu zna jego kremowe oblicze. Tym razem gołąbki podamy w nowej, łagodniejszej wersji, która zaskoczy nawet kulinarnych tradycjonalistów.

Gołąbki w sosie śmietanowym to alternatywa dla klasycznej wersjiGołąbki w sosie śmietanowym to alternatywa dla klasycznej wersji
Źródło zdjęć: © Adobe
Paulina Hermann

Gołąbki to jeden z filarów kuchni polskiej, tradycyjnie serwowany z sosem pomidorowym. Ale co, jeśli klasyk podkręcimy nowym akcentem? Sos śmietanowy nada potrawie aksamitności i delikatności, zachowując jednocześnie dobrze znany smak. Gołąbki w sosie śmietanowym mają niemieckie korzenie i sprawdzą się idealnie jako alternatywa dla fanów kulinarnych eksperymentów, którzy nie boją się wychodzić poza utarte schematy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciocia Kazia serwuję gołąbki z nietypowym farszem. Każdy prosi ją o dokładkę

Przepis na gołąbki w sosie śmietanowym

Składniki:

  • średnia kapusta biała,
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego,
  • 500 g mięsa mielonego wołowego,
  • 500 ml bulionu wołowego,
  • 300 ml wody,
  • 2 jajka,
  • kajzerka,
  • 2 łyżki musztardy,
  • 2 łyżki majonezu,
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu.

Składniki na sos:

  • 500 ml śmietanki 12 proc.,
  • 50 g masła,
  • 50 g mąki.

Dodatkowo olej do smażenia i wysmarowania naczynia.

Sposób przygotowania:

  1. Z kapusty usuń wierzchnie liście. Oddziel 10 kolejnych i obgotuj przez 2 minuty. Jeśli trudno je oderwać, to gotuj całą główkę przez 15 minut i dopiero odrywaj.
  2. Osusz liście i usuń z nich twarde nerwy.
  3. Kajzerkę namocz w wodzie, odciśnij i dodaj do mięsa.
  4. Połącz oba rodzaje mięsa z jajkami, musztardą, majonezem i przyprawami. Wymieszaj dokładnie.
  5. Na każdy liść nakładaj porcję farszu, zawiń boki do środka i zroluj.
  6. Obsmaż na oleju do lekkiego zrumienienia. Przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem. Piecz pod przykryciem przez 45 minut w 180°C.

Sos śmietanowy:

  1. W rondelku rozpuść masło, wsyp mąkę i podsmaż, aż się lekko zarumieni.
  2. Wlej śmietankę i mieszaj intensywnie do zgęstnienia sosu.
  3. Polej gołąbki sosem i zapiecz jeszcze 10–15 minut bez przykrycia.

Jak podawać gołąbki w sosie śmietanowym? Najlepsza będzie tradycja, czyli ziemniaki z ulubioną surówką, na przykład z ogórków lub kiszonej kapusty. To danie świetnie smakuje na ciepło.

Wybrane dla Ciebie

Tę kawę mogą pić nawet dzieci. Jak wpływa na zdrowie?
Tę kawę mogą pić nawet dzieci. Jak wpływa na zdrowie?
Zrobiłam idealny sernik na deser. Wlałam 1 dodatek i wszyscy proszą mnie o przepis
Zrobiłam idealny sernik na deser. Wlałam 1 dodatek i wszyscy proszą mnie o przepis
Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Inni okładają nim mięso, ja kruszę do kawy. Jelita ruszają z kopyta
Inni okładają nim mięso, ja kruszę do kawy. Jelita ruszają z kopyta
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne