Gołąbki zalewam innym sosem niż pomidorowy. Są delikatne i pełne smaku jednocześnie
To danie kocha niemal każdy, ale niewielu zna jego kremowe oblicze. Tym razem gołąbki podamy w nowej, łagodniejszej wersji, która zaskoczy nawet kulinarnych tradycjonalistów.
Gołąbki to jeden z filarów kuchni polskiej, tradycyjnie serwowany z sosem pomidorowym. Ale co, jeśli klasyk podkręcimy nowym akcentem? Sos śmietanowy nada potrawie aksamitności i delikatności, zachowując jednocześnie dobrze znany smak. Gołąbki w sosie śmietanowym mają niemieckie korzenie i sprawdzą się idealnie jako alternatywa dla fanów kulinarnych eksperymentów, którzy nie boją się wychodzić poza utarte schematy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciocia Kazia serwuję gołąbki z nietypowym farszem. Każdy prosi ją o dokładkę
Przepis na gołąbki w sosie śmietanowym
Składniki:
- średnia kapusta biała,
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego,
- 500 g mięsa mielonego wołowego,
- 500 ml bulionu wołowego,
- 300 ml wody,
- 2 jajka,
- kajzerka,
- 2 łyżki musztardy,
- 2 łyżki majonezu,
- pół łyżeczki czarnego pieprzu.
Składniki na sos:
- 500 ml śmietanki 12 proc.,
- 50 g masła,
- 50 g mąki.
Dodatkowo olej do smażenia i wysmarowania naczynia.
Sposób przygotowania:
- Z kapusty usuń wierzchnie liście. Oddziel 10 kolejnych i obgotuj przez 2 minuty. Jeśli trudno je oderwać, to gotuj całą główkę przez 15 minut i dopiero odrywaj.
- Osusz liście i usuń z nich twarde nerwy.
- Kajzerkę namocz w wodzie, odciśnij i dodaj do mięsa.
- Połącz oba rodzaje mięsa z jajkami, musztardą, majonezem i przyprawami. Wymieszaj dokładnie.
- Na każdy liść nakładaj porcję farszu, zawiń boki do środka i zroluj.
- Obsmaż na oleju do lekkiego zrumienienia. Przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem. Piecz pod przykryciem przez 45 minut w 180°C.
Sos śmietanowy:
- W rondelku rozpuść masło, wsyp mąkę i podsmaż, aż się lekko zarumieni.
- Wlej śmietankę i mieszaj intensywnie do zgęstnienia sosu.
- Polej gołąbki sosem i zapiecz jeszcze 10–15 minut bez przykrycia.
Jak podawać gołąbki w sosie śmietanowym? Najlepsza będzie tradycja, czyli ziemniaki z ulubioną surówką, na przykład z ogórków lub kiszonej kapusty. To danie świetnie smakuje na ciepło.