Góralskie koszyki wielkanocne robią wrażenie. Tak w Rabce-Zdroju święcili pokarmy

Wielkanoc w rytmie góralskiej tradycji - święconka w Rabce-Zdroju w tym roku zachwycała rozmachem. Koszyczki zachwycały nie tylko dekoracją, ale też zawartością pełną regionalnych specjałów.

Wielkanocne koszyczki w Rabce-ZdrojuWielkanocne koszyczki w Rabce-Zdroju
Źródło zdjęć: © Pyszności
Magdalena Pomorska

W Rabce-Zdroju, u podnóża Gorców i Beskidu Wyspowego, tradycja święcenia pokarmów nabiera wyjątkowego charakteru. Duże, bogato zdobione koszyki pełne regionalnych specjałów przyciągają wzrok i pokazują, jak silne są tu wpływy kultury górali podhalańskich.

W Rabce-Zdroju święconki pod chmurką

Wielka Sobota w Rabce to nie tylko religijna uroczystość - to także barwne święto lokalnej tożsamości. Święcenie pokarmów, organizowane pod gołym niebem, często przy zabytkowych drewnianych kościółkach lub w przestrzeniach muzealnych, gromadzi całe rodziny - mieszkańców i turystów - którzy z dumą prezentują swoje misternie przygotowane kosze. I tak było też w tym roku. Przy muzeum im. Władysława Orkana, które miejscowi nazywają "starym kościołkiem", zgromadzili się wierni z parafii, a także przyjezdni. Widok kilkudziesięciu dużych, kolorowych koszy wypełnionych po brzegi tradycyjnym jadłem to obraz, który zachwyca i budzi szacunek dla lokalnego dziedzictwa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jajka ozdabiane woskiem czy cebulą? Metody prababek to sama natura

Tradycja z górskim charakterem

Święconka w Rabce-Zdroju nosi silne znamiona kultury podhalańskiej. To widać nie tylko w strojach - gdzie nie brakuje par w góralskich portkach i haftowanych gorsetach - ale przede wszystkim w zawartości koszy. Góralskie święconki są zdecydowanie większe niż w innych regionach Polski. Wypełniają je lokalne specjały: domowa baranina, grube kawałki wiejskiej kiełbasy, oscypki, jajka malowane tradycyjnymi technikami, swojski chleb na zakwasie, chrzan, a także regionalne wypieki, takie jak drożdżowe baby z rodzynkami. Nie brakuje również słodyczy, domowych serników i bukietów z suszonych ziół – to wszystko nie tylko smakuje, ale i opowiada historię tego miejsca.

Koszyczki wielkanocne w Rabce-Zdroju
Koszyczki wielkanocne w Rabce-Zdroju © Pyszności

Koszyki jak dzieła sztuki

Każdy koszyk to starannie zaplanowana kompozycja – z koronkowymi serwetkami, góralskimi haftami, bukszpanem i wiosennymi kwiatami, jak forsycja czy żonkile. Wśród ozdób królują czerwone wstążki, wyszywane płócienne nakrycia i małe figurki baranków wykonane z masła, chleba lub ciasta. To nie tylko kulinaria, ale i rękodzieło – dowód na to, że w Rabce-Zdroju tradycja to coś żywego, przekazywanego z pokolenia na pokolenie. W Rabce-Zdroju święcenie pokarmów to coś więcej niż religijny zwyczaj – to manifestacja żywej, barwnej kultury Gorców i Podhala. Święconka zyskuje tu niepowtarzalny charakter, a jej smak, zapach i atmosfera zostają z uczestnikami na długo po zakończeniu świąt. To prawdziwa opowieść o przywiązaniu do ziemi, wspólnocie i dziedzictwie – opowiedziana w rytmie góralskiego serca.

Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯