Góralskie koszyki wielkanocne robią wrażenie. Tak w Rabce-Zdroju święcili pokarmy

Wielkanoc w rytmie góralskiej tradycji - święconka w Rabce-Zdroju w tym roku zachwycała rozmachem. Koszyczki zachwycały nie tylko dekoracją, ale też zawartością pełną regionalnych specjałów.

Wielkanocne koszyczki w Rabce-ZdrojuWielkanocne koszyczki w Rabce-Zdroju
Źródło zdjęć: © Pyszności
Magdalena Pomorska

W Rabce-Zdroju, u podnóża Gorców i Beskidu Wyspowego, tradycja święcenia pokarmów nabiera wyjątkowego charakteru. Duże, bogato zdobione koszyki pełne regionalnych specjałów przyciągają wzrok i pokazują, jak silne są tu wpływy kultury górali podhalańskich.

W Rabce-Zdroju święconki pod chmurką

Wielka Sobota w Rabce to nie tylko religijna uroczystość - to także barwne święto lokalnej tożsamości. Święcenie pokarmów, organizowane pod gołym niebem, często przy zabytkowych drewnianych kościółkach lub w przestrzeniach muzealnych, gromadzi całe rodziny - mieszkańców i turystów - którzy z dumą prezentują swoje misternie przygotowane kosze. I tak było też w tym roku. Przy muzeum im. Władysława Orkana, które miejscowi nazywają "starym kościołkiem", zgromadzili się wierni z parafii, a także przyjezdni. Widok kilkudziesięciu dużych, kolorowych koszy wypełnionych po brzegi tradycyjnym jadłem to obraz, który zachwyca i budzi szacunek dla lokalnego dziedzictwa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jajka ozdabiane woskiem czy cebulą? Metody prababek to sama natura

Tradycja z górskim charakterem

Święconka w Rabce-Zdroju nosi silne znamiona kultury podhalańskiej. To widać nie tylko w strojach - gdzie nie brakuje par w góralskich portkach i haftowanych gorsetach - ale przede wszystkim w zawartości koszy. Góralskie święconki są zdecydowanie większe niż w innych regionach Polski. Wypełniają je lokalne specjały: domowa baranina, grube kawałki wiejskiej kiełbasy, oscypki, jajka malowane tradycyjnymi technikami, swojski chleb na zakwasie, chrzan, a także regionalne wypieki, takie jak drożdżowe baby z rodzynkami. Nie brakuje również słodyczy, domowych serników i bukietów z suszonych ziół – to wszystko nie tylko smakuje, ale i opowiada historię tego miejsca.

Koszyczki wielkanocne w Rabce-Zdroju
Koszyczki wielkanocne w Rabce-Zdroju © Pyszności

Koszyki jak dzieła sztuki

Każdy koszyk to starannie zaplanowana kompozycja – z koronkowymi serwetkami, góralskimi haftami, bukszpanem i wiosennymi kwiatami, jak forsycja czy żonkile. Wśród ozdób królują czerwone wstążki, wyszywane płócienne nakrycia i małe figurki baranków wykonane z masła, chleba lub ciasta. To nie tylko kulinaria, ale i rękodzieło – dowód na to, że w Rabce-Zdroju tradycja to coś żywego, przekazywanego z pokolenia na pokolenie. W Rabce-Zdroju święcenie pokarmów to coś więcej niż religijny zwyczaj – to manifestacja żywej, barwnej kultury Gorców i Podhala. Święconka zyskuje tu niepowtarzalny charakter, a jej smak, zapach i atmosfera zostają z uczestnikami na długo po zakończeniu świąt. To prawdziwa opowieść o przywiązaniu do ziemi, wspólnocie i dziedzictwie – opowiedziana w rytmie góralskiego serca.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo