Ostatni moment, żeby zjeść i nie żałować. Góral szczerze o podhalańskim specjale

Sezon na oscypki wbrew opiniom niektórych nie trwa przez cały rok. Świeże wyroby górskich serków można kupić od wiosny do jesieni, a październik to ostatni dzwonek na ich skosztowanie. Tylko jak rozpoznać te prawdziwe, tradycyjne i najsmaczniejsze? Opowiedział o tym Pysznościom jeden z górali na zakopiańskich Krupówkach.

Na zakopiańskich Krupówkach nie brakuje ekspertów od oscypkówNa zakopiańskich Krupówkach nie brakuje ekspertów od oscypków
Źródło zdjęć: © Pyszności
Magdalena Pomorska
SKOMENTUJ

Tradycyjne polskie sery góralskie są cenione nie tylko za swój wyjątkowy smak, ale także za autentyczność i jakość. Jak jednak rozpoznać prawdziwy oscypek wśród licznych podróbek? I czy planując zimowe wyjazdy, można kupić równie dobre oscypki co latem? W ramach cyklu Kulinarna Stolica Polski, sprawdziliśmy, jak kończy się sezon 2024 na tradycyjne oscypki.

Tradycja w produkcji oscypków

Oscypki są wytwarzane od wieków na Podhalu. Proces ich tworzenia jest głęboko zakorzeniony w regionalnych tradycjach, a prawdziwe sery tego rodzaju są wyrabiane z mleka owczego. W rozmowie z Pysznościami jeden z górali spotkanych na najsłynniejszej zakopiańskiej ulicy wskazuje konkretne cechy oscypków, które uważa za najlepszy wybór, bez nadziania się na podróbki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Góral radzi, jak wybrać najsmaczniejsze, prawdziwe oscypki

Podkreśla przede wszystkim okres, w którym te produkty regionalne są wytwarzane. Cykl pracy na podhalańskich halach wyznaczają pory roku, a owce urzędują na nich w ciepłe miesiące. Wtedy też z ich mleka robi się doskonałe, serowe wyroby. Co ważne, najpierw wytwarza się bundz, a następnie oscypki właściwe. Świeży, naturalny bundz jest delikatny i bardzo mleczny. Później dopiero robi się bardziej charakterne serki, czyli oscypki.

— Owce idą w maju na wypas. Pierwsze mleko to się robi bundz, a dopiero od Jana (po 24 czerwca - przyp. red.) robi się oscypki — wyjaśnia nasz rozmówca.

Jak smakuje prawdziwy oscypek?

Zapytaliśmy też napotkanego górala o to, czy oscypek powinien być właśnie delikatny i taki śnieżnobiały, czy jednak ten prawdziwy powinien być uwędzony. Odpowiedź była jasna, choć w klimacie góralskiego humoru, że wędzony dłużej wytrzymuje przechowywanie i "muchy się go nie chytają". Gdy jednak dopytywaliśmy o smak i konsystencję, nasz ekspert z Krupówek wskazał, jaki jest klasyczny owczy serek, a co robi się, żeby był nieco łagodniejszy.

— Oscypek prawdziwy, góralski z naszych owiec rasy cekla, powinien być troszeczkę ostrzejszy. I żeby nie był kruchy, to się dodaje trochę krowiego mleka. Wtedy jest łagodniejszy.

Wybierając oscypki, warto kierować się kilkoma prostymi zasadami: sprawdzaj kolor sera, kupuj u sprawdzonych dostawców i pamiętaj o sezonowości. Dzięki tym wskazówkom będziesz mógł cieszyć się smakiem prawdziwych, góralskich oscypków, które są nieodłącznym elementem polskiego dziedzictwa kulinarnego.

Oscypki to smak, który zachwyca i łączy tradycję z jakością. Dlatego warto wiedzieć, jak wybrać te najlepsze, by cieszyć się autentycznym doświadczeniem kulinarnym. Sezon na świeże oscypki za moment się kończy, więc albo zjedz teraz, albo poczekaj na kolejną turę na wiosnę 2025.

Wybrane dla Ciebie

Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie