Gospodyni z plebanii podzieliła się przepisem. W 20 minut mam obiad na dwa dni

Tego rodzaju przepisy to wybawienie dla każdej zalatanej gospodyni, która nie zawsze ma czas na codzienne, długie i wymyślne gotowanie. Zapiekanka proboszcza powstaje szybko i bezproblemowo, naje się nią cała rodzina, i o ile nie mamy w domu jakiś totalnych łasuchów, powinna nam wystarczyć na co najmniej dwa dni.

Zapiekanka, którą robisz w 20 minut. Nakarmisz nią całą rodzinęZapiekanka, którą robisz w 20 minut. Nakarmisz nią całą rodzinę
Źródło zdjęć: © Canva | c12

Chciałoby się oddawać kulinarnemu hobby każdego dnia po przynajmniej kilka godzin? Chciałoby się. Czy są do tego możliwości? Jasne, wystarczy pójść wcześniej do kiosku i wygrać na loterii. Prawdopodobieństwo takiej kolei rzeczy nie jest jednak zbyt optymistyczne, dlatego czasami trzeba powrócić do sztuki odnajdywania kompromisów. Z samym sobą i z całą rodziną.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bułeczki na słodko z jabłkami. Smakują jeszcze lepiej, niż wyglądają

W momentach, w których czasu na gotowanie jest skrajnie mało, jednym z najlepszych patentów, jakie można zastosować, jest przepis na tzw. zapiekankę proboszcza. Za tą nietypową nazwą kryje się prosta receptura, pyszna potrawa, a przy okazji jeszcze komfort czasowy. 20 minut i gotowe; tyle przynajmniej obiecywała gospodyni z plebanii. Zobaczmy, czy miała rację i wcielmy ten przepis w życie!

Zapiekanka proboszcza

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 200 g szynki parzonej,
  • 2 średnie cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 50 g tartego sera żółtego,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • 400 ml mleka,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • sól.
Zapiekanka proboszcza. Prosty przepis, niskie koszty
Zapiekanka proboszcza. Prosty przepis, niskie koszty © Canva | bhofack2

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź i przełóż do naczynia żaroodpornego.
  2. Czas na kolejne składniki. Cebulę posiekaj i zaszklij na patelni. Dodaj do niej przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz pokrojoną w kostkę szynkę parzoną. Gotowe składniki przełóż do naczynia żaroodpornego, na ziemniaki.
  3. W garnuszku przygotuj teraz zasmażkę z masła i mąki. Stopniowo dolewaj do niej mleko, cały czas mieszając. Dopraw solą i gałką muszkatołową. Tak przygotowany sos wlej do składników z naczynia żaroodpornego.
  4. Ser żółty zetrzyj na dużych oczkach tarki i posyp nim obficie wierzch zapiekanki. Całość wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez około 25 minut. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę