Gospodyni z plebanii podzieliła się przepisem. W 20 minut mam obiad na dwa dni
Tego rodzaju przepisy to wybawienie dla każdej zalatanej gospodyni, która nie zawsze ma czas na codzienne, długie i wymyślne gotowanie. Zapiekanka proboszcza powstaje szybko i bezproblemowo, naje się nią cała rodzina, i o ile nie mamy w domu jakiś totalnych łasuchów, powinna nam wystarczyć na co najmniej dwa dni.
09.11.2023 | aktual.: 09.11.2023 10:55
Chciałoby się oddawać kulinarnemu hobby każdego dnia po przynajmniej kilka godzin? Chciałoby się. Czy są do tego możliwości? Jasne, wystarczy pójść wcześniej do kiosku i wygrać na loterii. Prawdopodobieństwo takiej kolei rzeczy nie jest jednak zbyt optymistyczne, dlatego czasami trzeba powrócić do sztuki odnajdywania kompromisów. Z samym sobą i z całą rodziną.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
W momentach, w których czasu na gotowanie jest skrajnie mało, jednym z najlepszych patentów, jakie można zastosować, jest przepis na tzw. zapiekankę proboszcza. Za tą nietypową nazwą kryje się prosta receptura, pyszna potrawa, a przy okazji jeszcze komfort czasowy. 20 minut i gotowe; tyle przynajmniej obiecywała gospodyni z plebanii. Zobaczmy, czy miała rację i wcielmy ten przepis w życie!
Zapiekanka proboszcza
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 200 g szynki parzonej,
- 2 średnie cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- 50 g tartego sera żółtego,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki mąki,
- 400 ml mleka,
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- sól.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź i przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Czas na kolejne składniki. Cebulę posiekaj i zaszklij na patelni. Dodaj do niej przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz pokrojoną w kostkę szynkę parzoną. Gotowe składniki przełóż do naczynia żaroodpornego, na ziemniaki.
- W garnuszku przygotuj teraz zasmażkę z masła i mąki. Stopniowo dolewaj do niej mleko, cały czas mieszając. Dopraw solą i gałką muszkatołową. Tak przygotowany sos wlej do składników z naczynia żaroodpornego.
- Ser żółty zetrzyj na dużych oczkach tarki i posyp nim obficie wierzch zapiekanki. Całość wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez około 25 minut. Smacznego!