Gospodyni z plebanii podzieliła się przepisem. W 20 minut mam obiad na dwa dni

Zapiekanka, którą robisz w 20 minut. Nakarmisz nią całą rodzinę
Zapiekanka, którą robisz w 20 minut. Nakarmisz nią całą rodzinę
Źródło zdjęć: © Canva | c12

09.11.2023 10:24, aktual.: 09.11.2023 10:55

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Tego rodzaju przepisy to wybawienie dla każdej zalatanej gospodyni, która nie zawsze ma czas na codzienne, długie i wymyślne gotowanie. Zapiekanka proboszcza powstaje szybko i bezproblemowo, naje się nią cała rodzina, i o ile nie mamy w domu jakiś totalnych łasuchów, powinna nam wystarczyć na co najmniej dwa dni.

Chciałoby się oddawać kulinarnemu hobby każdego dnia po przynajmniej kilka godzin? Chciałoby się. Czy są do tego możliwości? Jasne, wystarczy pójść wcześniej do kiosku i wygrać na loterii. Prawdopodobieństwo takiej kolei rzeczy nie jest jednak zbyt optymistyczne, dlatego czasami trzeba powrócić do sztuki odnajdywania kompromisów. Z samym sobą i z całą rodziną.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W momentach, w których czasu na gotowanie jest skrajnie mało, jednym z najlepszych patentów, jakie można zastosować, jest przepis na tzw. zapiekankę proboszcza. Za tą nietypową nazwą kryje się prosta receptura, pyszna potrawa, a przy okazji jeszcze komfort czasowy. 20 minut i gotowe; tyle przynajmniej obiecywała gospodyni z plebanii. Zobaczmy, czy miała rację i wcielmy ten przepis w życie!

Zapiekanka proboszcza

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 200 g szynki parzonej,
  • 2 średnie cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 50 g tartego sera żółtego,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • 400 ml mleka,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • sól.
Zapiekanka proboszcza. Prosty przepis, niskie koszty
Zapiekanka proboszcza. Prosty przepis, niskie koszty© Canva | bhofack2

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź i przełóż do naczynia żaroodpornego.
  2. Czas na kolejne składniki. Cebulę posiekaj i zaszklij na patelni. Dodaj do niej przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz pokrojoną w kostkę szynkę parzoną. Gotowe składniki przełóż do naczynia żaroodpornego, na ziemniaki.
  3. W garnuszku przygotuj teraz zasmażkę z masła i mąki. Stopniowo dolewaj do niej mleko, cały czas mieszając. Dopraw solą i gałką muszkatołową. Tak przygotowany sos wlej do składników z naczynia żaroodpornego.
  4. Ser żółty zetrzyj na dużych oczkach tarki i posyp nim obficie wierzch zapiekanki. Całość wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez około 25 minut. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także