Gospodynie robią to danie w chłodne dni. Gorący gulasz rozgrzeje od środka
Kiedy pogoda płata figle, a ciepłe i słoneczne dni odchodzą w zapomnienie, w kuchni królować zaczynają rozgrzewające i sycące dania. Warto wtedy sięgnąć po żarkoje, czyli tradycyjnych gulasz ukraiński, serwowany często z czapeczką z ciasta. Jest smaczny i sycący, a przygotowanie go to nic trudnego.
01.10.2024 14:26
Żarkoje to tradycyjne danie kuchni wschodniosłowiańskiej, szczególnie popularne na Ukrainie. Jego nazwa, tłumaczona jako "gorące", doskonale oddaje charakter potrawy – sycącego gulaszu z mięsem i warzywami, zapiekanego pod chrupiącą "czapą" z ciasta drożdżowego. Początki żarkoje sięgają Rosji, gdzie pierwotnie przygotowywano je z wieprzowiny. Z czasem przepis ewoluował, a na Ukrainie zyskał na popularności wersja z wołowiną, która dziś jest bardziej rozpoznawalna. Jeśli do tej pory nie miałeś okazji skosztować tego dania, pora to zmienić.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Żarkoje - ukraiński gulasz
Kuchnia ukraińska jest naprawdę treściwa, dość tłusta, ale przy tym również sycąca i pożywna. Ucieleśnieniem tego jest żarkoje, czyli pyszny gulasz zapiekany pod czapeczką z ciasta. Sekret wyjątkowego smaku tkwi w połączeniu soczystego mięsa z warzywami, które podczas długiego gotowania tworzą aromatyczny sos.
Tradycyjne naczynie do zapiekania to horszcziki. Często są one bogato zdobione tradycyjnymi motywami ukraińskimi, ale możesz sięgnąć również po inne naczynia, które masz w swoim domu.
Składniki:
Gulasz:
- 600-700 g mięsa wołowego (np. łopatka),
- 1-2 marchewki,
- 1 papryka,
- 2 cebule,
- 2 pomidory,
- 1 litr bulionu,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 5-6 ziemniaków,
- 2 ząbki czosnku,
- olej,
- sól, pieprz, papryka słodka i ostra do smaku.
Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki,
- 7 g drożdży instant,
- 125 ml wody,
- 4 łyżki oleju,
- 1 jajko.
Sposób przygotowania:
- Pokrój mięso w kostkę i obsmaż na rozgrzanym oleju.
- Dodaj pokrojoną cebulę i marchewkę. Smaż, aż warzywa zmiękną.
- Zalej wszystko bulionem, dodaj koncentrat pomidorowy, przyprawy i duś pod przykryciem około 45 minut.
- Dodaj pokrojone ziemniaki i paprykę. Duś kolejne 20 minut.
- Rozpuść drożdże w ciepłej wodzie. Dodaj mąkę, olej i jajko. Wyrób ciasto. Odstaw do wyrośnięcia.
- Przełóż gulasz do naczyń żaroodpornych. Przykryj każdym naczyniem rozwałkowanym ciastem. Posmaruj jajkiem.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza przez około 30 minut.
Podawaj na gorąco, prosto z naczynia. Jeśli chcesz, to możesz zaserwować je w towarzystwie kwasu chlebowego do popicia tak jak Ukraińcy. Zanim zabierzesz się za jedzenie żarkoje, musisz najpierw pozbyć się tej chrupiącej "czapeczki" z ciasta. Zrób to widelcem, delikatnie podważając ją przy brzegu naczynia. A potem? Możesz użyć tego chlebka, żeby wylizać talerz do czysta. Smacznego!