Gospodynie robią to danie w chłodne dni. Gorący gulasz rozgrzeje od środka

Kiedy pogoda płata figle, a ciepłe i słoneczne dni odchodzą w zapomnienie, w kuchni królować zaczynają rozgrzewające i sycące dania. Warto wtedy sięgnąć po żarkoje, czyli tradycyjnych gulasz ukraiński, serwowany często z czapeczką z ciasta. Jest smaczny i sycący, a przygotowanie go to nic trudnego.

Ukraiński gulaszUkraiński gulasz
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Żarkoje to tradycyjne danie kuchni wschodniosłowiańskiej, szczególnie popularne na Ukrainie. Jego nazwa, tłumaczona jako "gorące", doskonale oddaje charakter potrawy – sycącego gulaszu z mięsem i warzywami, zapiekanego pod chrupiącą "czapą" z ciasta drożdżowego. Początki żarkoje sięgają Rosji, gdzie pierwotnie przygotowywano je z wieprzowiny. Z czasem przepis ewoluował, a na Ukrainie zyskał na popularności wersja z wołowiną, która dziś jest bardziej rozpoznawalna. Jeśli do tej pory nie miałeś okazji skosztować tego dania, pora to zmienić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ziemniaczana kanapka z tofu, jakiej jeszcze nie jadłeś. Po niej długo nie będzie burczeć w brzuchu

Żarkoje - ukraiński gulasz

Kuchnia ukraińska jest naprawdę treściwa, dość tłusta, ale przy tym również sycąca i pożywna. Ucieleśnieniem tego jest żarkoje, czyli pyszny gulasz zapiekany pod czapeczką z ciasta. Sekret wyjątkowego smaku tkwi w połączeniu soczystego mięsa z warzywami, które podczas długiego gotowania tworzą aromatyczny sos.

Tradycyjne naczynie do zapiekania to horszcziki. Często są one bogato zdobione tradycyjnymi motywami ukraińskimi, ale możesz sięgnąć również po inne naczynia, które masz w swoim domu.

Składniki:

Gulasz:

  • 600-700 g mięsa wołowego (np. łopatka),
  • 1-2 marchewki,
  • 1 papryka,
  • 2 cebule,
  • 2 pomidory,
  • 1 litr bulionu,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 5-6 ziemniaków,
  • 2 ząbki czosnku,
  • olej,
  • sól, pieprz, papryka słodka i ostra do smaku.

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki,
  • 7 g drożdży instant,
  • 125 ml wody,
  • 4 łyżki oleju,
  • 1 jajko.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój mięso w kostkę i obsmaż na rozgrzanym oleju.
  2. Dodaj pokrojoną cebulę i marchewkę. Smaż, aż warzywa zmiękną.
  3. Zalej wszystko bulionem, dodaj koncentrat pomidorowy, przyprawy i duś pod przykryciem około 45 minut.
  4. Dodaj pokrojone ziemniaki i paprykę. Duś kolejne 20 minut.
  5. Rozpuść drożdże w ciepłej wodzie. Dodaj mąkę, olej i jajko. Wyrób ciasto. Odstaw do wyrośnięcia.
  6. Przełóż gulasz do naczyń żaroodpornych. Przykryj każdym naczyniem rozwałkowanym ciastem. Posmaruj jajkiem.
  7. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza przez około 30 minut.

Podawaj na gorąco, prosto z naczynia. Jeśli chcesz, to możesz zaserwować je w towarzystwie kwasu chlebowego do popicia tak jak Ukraińcy. Zanim zabierzesz się za jedzenie żarkoje, musisz najpierw pozbyć się tej chrupiącej "czapeczki" z ciasta. Zrób to widelcem, delikatnie podważając ją przy brzegu naczynia. A potem? Możesz użyć tego chlebka, żeby wylizać talerz do czysta. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione