Czy barszcz ukraiński jest z Ukrainy? Najlepszy przepis na barszcz ukraiński
Czy barszcz ukraiński pochodzi z Ukrainy? Jak przygotować tradycyjną zupę? Zdradzimy Ci sprawdzony przepis na barszcz ukraiński.
09.03.2022 | aktual.: 05.08.2023 12:40
Kuchnia ukraińska niewątpliwie wywarła duży wpływ na naszą tradycję i smaki polskiej kuchni. Jej podstawą są potrawy na bazie mąki, kaszy i chleba, ale obfituje też w pyszne i sycące zupy. Jedną z potraw, które od razu przychodzi na myśl, jest oczywiście barszcz ukraiński. Czy barszcz ukraiński jest z Ukrainy? Jak ugotować idealny barszcz? Jakie sekretne składniki dodają ukraińskie gospodynie?
Czy barszcz ukraiński jest z Ukrainy?
Historia tej zupy sięga aż XVI wieku. W pierwotnej wersji powstawała z ziela zwanego barszczem (Heracleum sphondylium). Ziele to rosło bujnie między domami i zaradne gospodynie postanowiły je wykorzystać. W ten sposób powstał pierwszy barszcz, który był...zielony!
Przez wieki przepis oczywiście uległ zmianie, ale została nazwa, która działa do dziś. Z zielonej zmienił barwę na czerwoną- coraz popularniejsze buraki zastąpiły ziele i nadały zupie charakterystyczny kolor i smak. To tradycyjne danie kuchni ukraińskiej popularne jest również w Polsce, chociaż przepis nieco różni się od tego, który kojarzymy.
Każdego roku na Podolu w niewielkiej miejscowości Borszczów odbywa się specjalny festiwal poświęcony tej zupie.
Przepis na tradycyjny barszcz ukraiński
Nie ma jedynego słusznego przepisu na barszcz ukraiński. Jak zrobić prawdziwy barszcz ukraiński? Jak to bywa z takimi potrawami – każdy region dodaje coś od siebie, odejmuje składniki, serwuje nieco inaczej. W rezultacie w samej Ukrainie jest blisko 40 odmian tej zupy! Najpopularniejszą jest barszcz kijowski – przygotowywany z wołowiny, wieprzowiny i jagnięciny z dodatkiem kwasu chlebowego. W niektórych przepisach jednym z dodatków jest poszatkowana kapusta włoska, w innych biała, czasem pojawia się biała fasola.
Podstawowe składniki barszczu ukraińskiego. Wszystkie przepisy łączy jedno: w barszczu ukraińskim nie może zabraknąć dobrodziejstw, jakie daje ukraińska ziemia. Czasem jest to marynowana kapusta, suszone owoce czy też uszka z grzybami.
Jakie warzywa do barszczu ukraińskiego? Składniki zupy
Barszcz ukraiński, w przeciwieństwie do polskiego, nie jest zwykle zupą wegetariańską. Jakie składniki ma barszcz ukraiński? Jego bazą jest aromatyczny wywar mięsny, gotowany najczęściej na żeberkach wieprzowych. Obecnie podstawę dania stanowią buraki: kiszone, duszone, pieczone lub gotowane, drobno pokrojone lub starte na tarce. Dzięki takim dodatkom barszcz staje się czymś więcej niż tylko zupą.
Jednym z sekretem ukraińskiego barszczu jest podsmażona na smalcu cebula. Niektórzy do zupy dodają też podsmażone skwarki. Barszcz przyprawia się do smaku cukrem, octem i przecierem pomidorowym. Dodatkowy aromat zawdzięczamy też liściom laurowym czy ziarnom ziela angielskiego.
Sekretny składnik Magdy Gessler
Znana restauratorka zdradziła kiedyś swój sekretny składnik, który sprawia, że barszcz ukraiński zyskuje dodatkowy smak i aromat. Magda Gessler do zupy dodaje świeże pomidory obrane ze skórki i podsmażone na maśle
Mówi się, że prawdziwy przepis na barszcz znają jedynie ukraińskie gospodynie, które strzegą go od wieków i zjeść go można jedynie w Ukrainie. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, żeby w swojej kuchni podjąć próbę odtworzenia przepisu. Gwarantujemy- wyjdzie Ci przepyszna zupa dla całej rodziny!
Czym różni się barszcz ukraiński od polskiego?
Barszcz Ukraiński pochodzi z ukriany – to już ustaliliśmy, ale co z resztą? Czym barszcz ukraiński różni się od polskiego? Diabeł tkwi w szczegółach! Tradycyjny barszcz ukraiński bazuje na czosnku. Podaje się go często w towarzystwie drożdżowych pampuszków (małych bułeczek) polanych zimnym sosem czosnkowym.
Warto pamiętać, że prawdziwy barszcz ukraiński podajemy odgrzewany, nie krócej niż godzinę po zakończeniu gotowania. Prawdziwy barszcz ukraiński wymaga czasu. Warto jednak poświęcić chwilę na jego przygotowanie, bo smak jest po prostu niesamowity.
Składniki na barszcz ukraiński:
Wywar:
- 700-800 g żeberek wieprzowych
- 2 l wody
- 2 łyżki soli
- 2-3 marchewki
- 1 seler korzeniowy
- 2 pietruszki
- cebula
- 1 pęczek natka pietruszki
- 3-4 liście lurowe
- 5-6 szt. ziele angielskie
Pozostałe składniki do barszczu ukraińskiego:
- 4 buraki czerwone
- 2 łyżki octu
- 2 łyżki cukru
- 1/2 szklanki wody
- 3 łyżki masła
- cebula
- 2-3 marchewki
- 4-5 ziemniaków
- 1/4 kapusty włoskiej
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 300 g białej fasoli (ugotowanej)
- 2 łyżki suszonego majeranku
Do zagęszczenia zupy
- 2 łyżki mąk pałnoziarnistej
- 150 g śmietany 22%
- 1/2 szkl. gotowej zupy
Przepis na domowy barszcz ukraiński
- Zacznij od przygotowania wywaru. W prawdziwym barszczu ukraińskim powstaje on na żeberkach. Opłucz je pod bieżącą wodą i przełóż do garnka. Gotuj przez ok. godzinę w osolonej wodzie. W międzyczasie podziel w robocie kuchennym lub na tarce czerwone buraki i marchewki. Następnie podsmaż buraki na patelni razem z octem, cukrem i wodą. Duś je przez 15-20 minut.Czas na marchewki. Na rozgrzanej patelni z masłem umieść posiekaną cebulę. Po chwili dodaj pokrojone lub starte marchewki i duś przez 15-20 minut. Tak przygotowane buraki i marchewki odłóż na bok i przejdź dalej.
Wywar wychodzi dosyć gęsty, więc jeśli wolisz nieco rzadsze zupy, to użyj 2,5 zamiast 2 litrów wody.
- Do gotującego się wywaru dodaj korzenie marchewki, seler, podsmażone cebule, korzenie pietruszki, natkę pietruszki, liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj pod przykryciem przez 30 minut
- Gotowy wywar przelej przez sitko. Następnie dodaj duszone czerwone buraki, podsmażoną wcześniej marchewki, ugotowaną białą fasolę, kapustę włoską, ziemniaki, przecier pomidorowy i suszony majeranek. Zagęść zupę przy pomocy mąki i śmietany.
Jak zagęścić barszcz – sposób na zagęszczanie zupy
Jak zagęścić barszcz ukraiński? W kubku lub miseczce przygotuj odrobinę wywaru z zupy. Dodaj do niego śmietanę i mąkę i dokładnie wymieszaj, żeby nie powstały grudki. Możesz wspomóc się trzepaczką lub mikserem. To bardzo ważne, żeby konsystencja była jednolita- dzięki temu zagęszczona zupa nie będzie miała grudek. Kiedy całość wymieszasz, przelej zawartość kubka do garnka z zupą. Wymieszaj dokładnie i chwilę gotuj.
Po zagęszczeniu zupy sprawdź smak i dopraw ewentualnie do smaku solą, pieprzem lub odrobiną soku z cytryny.
Barszcz ukraiński – sprawdzony przepis
Taki barszcz ukraiński to rewelacyjny przepis na obiad dla całej rodziny. Najlepiej smakuje następnego dnia, a z każdym kolejnym odgrzaniem jedynie zyskuje na smaku. Po takiej zupie nie trzeba podawać dania głównego- jest wystarczająco gęsta i sycąca.