NewsyNa wakacjach zamówiła wyjątkowe danie. Gdy zobaczysz cenę, złapiesz się za głowę

Na wakacjach zamówiła wyjątkowe danie. Gdy zobaczysz cenę, złapiesz się za głowę

Ośmiornica - Pyszności
Ośmiornica - Pyszności
Źródło zdjęć: © Katarzyna Kamińska

25.09.2024 07:10

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jedni urlop spędzają w domu, inni pakują samochód i ruszają nad Bałtyk, a są i amatorzy wyjazdów za granicę. Podróżując poza Polskę, nie można nie skusić się na lokalne przysmaki. Za niektóre z nich trzeba jednak słono zapłacić.

Czasy, gdy brzdęk słoików wypełniał pociągi, a połowę bagażnika zajmowały skrupulatnie przygotowane weki, odszedł nieco w zapomnienie. Coraz więcej osób na czas urlopu i wakacyjnych wojaży rezygnuje z gotowania, chcąc w pełni cieszyć się wolnym czasem. Próbowanie lokalnych specjałów to wspaniała okazja na odkrywanie świata. Będą w kraju, gdzie ryby i owoce morza są na wyciągnięcie ręki, nie można nie skusić się na spróbowanie krewetek, małży czy ośmiornic. Taka przyjemność może sporo kosztować, w szczególności, gdy chce się przeliczać na złotówki. W teorii nie powinno się tego robić na wakacjach, w praktyce jednak wiele osób nie może pozwolić sobie na finansowe swawole i brak czujności. Czy warto było szaleć tak, jak śpiewała wokalistka zespołu O.N.A.?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Owoce morza w Chorwacji

Chorwacja, ze swoją długą linią brzegową i czystymi wodami Adriatyku, to prawdziwy raj dla miłośników świeżych owoców morza. Poławiane są codziennie, dzięki czemu znalezienie restauracji ze świeżymi produktami nie jest dużym wyzwaniem, szczególnie gdy chcemy stołować się w okolicach rybackich portów. To wizytówka lokalnej kuchni, a rybne targi chętnie odwiedzają również turyści. W każdej knajpce czy restauracji można skosztować tych wyjątkowych dań, przyrządzanych na wiele sposobów. Zjeść można barweny, dorady, piotrosze, węgorze i sole, podawane w różnych wariantach: gotowane, zapiekane, grillowane lub smażone.

Owoce morza - Pyszności
Owoce morza - Pyszności© Pixabay

Poza rybami warto spróbować także owoców morza, takich jak kalmary, langusty, krewetki, ostrygi, ośmiornice, małże i homary. Jedząc owoce morza, można zdecydowanie poczuć się jak na królewski dworze. W szczególności, gdy przychodzi do płacenia.

Ile kosztują owoce morza?

Jedzenie na mieście swoje kosztuje, zarówno w Polsce, jak i za granicą. Nie każdy ma jednak ochotę na codzienne gotowanie obiadu na wakacjach. Kiedy znudzą się już budżetowe opcje, skusić się można na pyszny gulasz z ośmiornicy.

Ośmiornica - Pyszności
Ośmiornica - Pyszności© Katarzyna Kamińska
- Na wyspie Rab spróbowałam wyjątkowego gulaszu z ośmiornicy. Mięso było niezwykle miękkie, a sos z białego wina nadawał mu głębi smaku. W połączeniu z ziemniaczkami stworzyło to danie, którego długo nie zapomnę - opowiada Kasia z redakcji Pyszności

Chorwacja to piękny kraj, ale niestety ceny, szczególnie w popularnych turystycznych miejscach, potrafią zaskoczyć. W szczególności, gdy mowa o takich rarytasach, jak ośmiornica. Za swoje danie wraz z napojami Kasia zapłacić musiała 190 zł. Podkreślić trzeba również to, że była to porcja dla jednej osoby.

Cena za obiad w Chorwacji
Cena za obiad w Chorwacji© Katarzyna Kamińska

Inflacja nie ominęła także Chorwacji. Jedząc ośmiornicę, można poczuć się naprawdę królewsko, chociaż jeszcze rok temu było taniej.

- Niestety, ceny w chorwackich restauracjach znacznie wzrosły. W zeszłym roku średnio płaciliśmy około 30 euro za obiad, a w tym roku trudno znaleźć coś poniżej 40 euro, mimo że zamawiamy podobne dania. Zwłaszcza na południu, czyli w Dalmacji. Jeśli ktoś nie chce zabierać ze sobą garów i gotować na miejscu, to niestety musi się przygotować na większe wydatki. Ale powiem szczerze, że warto, bo chorwacka kuchnia jest pyszna, a widoki zapierają dech w piersiach - opowiada Kasia.

Smaczne i jakościowe dania to szaleństwo, na które warto sobie pozwolić.