Łososia faszeruję na bogato, po czym zapiekam go w piekarniku. Smakuje jeszcze lepiej niż wygląda

Masz w lodówce łososia, ale kompletnie brakuje ci pomysłu, jak go przygotować i podać na obiad? Przychodzę z genialnym rozwiązaniem, które nigdy cię nie zawiedzie. To prawdziwy strzał w 10!

Takiej kombinacji nie odmówi nawet największy niejadekTakiej kombinacji nie odmówi nawet największy niejadek
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
SKOMENTUJ

Ryby to cenne źródło ważnych wartości odżywczych, dlatego też powinniśmy o nich pamiętać, planując nasze menu. Z drugiej jednak strony wiele osób ma problem z przyrządzeniem smacznego obiadu z rybą w roli głównej. Warto więc postawić na proste i sprawdzone przepisy.

Na początek proponuje ci faszerowanego łososia, którego można zapiec w piekarniku. Znajdziesz w nim m.in. krewetki koktajlowe, suszone pomidory, szpinak oraz parmezan. Prawda, że już na samą myśl może polecieć ślinka?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Łosoś faszerowany wygląda i smakuje obłędnie. Każdy będzie chciał ten przepis

Przygotuj łososia w ten sposób, a twoi bliscy na pewno nie będą marudzić przy stole. Wręcz przeciwnie pokochają go od pierwszego kęsa

Składniki:

  • 50 g świeżego szpinaku,
  • 60 g suszonych pomidorów w oleju,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 120 g krewetek koktajlowych,
  • 40 g tartego parmezanu,
  • 700 g fileta z łososia,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 1 łyżka kremu balsamicznego,
  • 1 łyżka bułki tartej.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania farszu, którym następnie wypełnię rybę. W tym celu na drewnianej desce siekam drobno: świeży szpinak, suszone pomidory w oleju, czosnek oraz krewetki koktajlowe.

W pierwszej kolejności przygotowuję farsz
W pierwszej kolejności przygotowuję farsz © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Dodaję również tarty parmezan, sól oraz pieprz. Aby wszystkie składniki dobrze się połączyły i stworzyły idealną kombinację smakową, farsz wyrabiam ręcznie.

Farsz już prawie gotowy
Farsz już prawie gotowy © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Następnie zajmuję się przygotowaniem łososia. Nacinam go w taki sposób, aby powstały trzy wyraźne części. Kluczowy jest fakt, że pomimo wydzielenia stref, ryba ma pozostać w jednym kawałki.

Czas przygotować łososia
Czas przygotować łososia © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Na łososia nakładam wcześniej przygotowany farsz i składam do środka wystające kawałki ryby. 

Już coraz bliżej
Rybę należy wypełnić farszem © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Łososia z dodatkami przekładam do formy do pieczenia. Na wierzchu ryby przy pomocy kuchennego pędzelka rozprowadzam krem balsamiczny i posypuję ją bułką tartą. Następnie wkładam łososia do rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Urządzenie w tym czasie powinno pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza

Jeszcze tylko krótka wizyta w piekarniku
Jeszcze tylko krótka wizyta w piekarniku © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Rybę po wyjęciu z piekarnika serwuję z lekką sałatką. Smacznego!

Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć
Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć © Licencjodawca | Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze