WideoŁososia faszeruję na bogato, po czym zapiekam go w piekarniku. Smakuje jeszcze lepiej niż wygląda

Łososia faszeruję na bogato, po czym zapiekam go w piekarniku. Smakuje jeszcze lepiej niż wygląda

Takiej kombinacji nie odmówi nawet największy niejadek
Takiej kombinacji nie odmówi nawet największy niejadek
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

12.05.2024 09:40, aktual.: 12.05.2024 15:47

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Masz w lodówce łososia, ale kompletnie brakuje ci pomysłu, jak go przygotować i podać na obiad? Przychodzę z genialnym rozwiązaniem, które nigdy cię nie zawiedzie. To prawdziwy strzał w 10!

Ryby to cenne źródło ważnych wartości odżywczych, dlatego też powinniśmy o nich pamiętać, planując nasze menu. Z drugiej jednak strony wiele osób ma problem z przyrządzeniem smacznego obiadu z rybą w roli głównej. Warto więc postawić na proste i sprawdzone przepisy.

Na początek proponuje ci faszerowanego łososia, którego można zapiec w piekarniku. Znajdziesz w nim m.in. krewetki koktajlowe, suszone pomidory, szpinak oraz parmezan. Prawda, że już na samą myśl może polecieć ślinka?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przygotuj łososia w ten sposób, a twoi bliscy na pewno nie będą marudzić przy stole. Wręcz przeciwnie pokochają go od pierwszego kęsa

Składniki:

  • 50 g świeżego szpinaku,
  • 60 g suszonych pomidorów w oleju,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 120 g krewetek koktajlowych,
  • 40 g tartego parmezanu,
  • 700 g fileta z łososia,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 1 łyżka kremu balsamicznego,
  • 1 łyżka bułki tartej.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania farszu, którym następnie wypełnię rybę. W tym celu na drewnianej desce siekam drobno: świeży szpinak, suszone pomidory w oleju, czosnek oraz krewetki koktajlowe.

W pierwszej kolejności przygotowuję farsz
W pierwszej kolejności przygotowuję farsz© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Dodaję również tarty parmezan, sól oraz pieprz. Aby wszystkie składniki dobrze się połączyły i stworzyły idealną kombinację smakową, farsz wyrabiam ręcznie.

Farsz już prawie gotowy
Farsz już prawie gotowy© Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Następnie zajmuję się przygotowaniem łososia. Nacinam go w taki sposób, aby powstały trzy wyraźne części. Kluczowy jest fakt, że pomimo wydzielenia stref, ryba ma pozostać w jednym kawałki.

Czas przygotować łososia
Czas przygotować łososia© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Na łososia nakładam wcześniej przygotowany farsz i składam do środka wystające kawałki ryby. 

Rybę należy wypełnić farszem
Rybę należy wypełnić farszem© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Łososia z dodatkami przekładam do formy do pieczenia. Na wierzchu ryby przy pomocy kuchennego pędzelka rozprowadzam krem balsamiczny i posypuję ją bułką tartą. Następnie wkładam łososia do rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Urządzenie w tym czasie powinno pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza

Jeszcze tylko krótka wizyta w piekarniku
Jeszcze tylko krótka wizyta w piekarniku© Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Rybę po wyjęciu z piekarnika serwuję z lekką sałatką. Smacznego!

Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć
Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć© Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także