Zaskocz bliskich w tym roku oryginalnymi szaszłykami. Smakują wybornie
Planujesz grilla z bliskimi i chciałbyś z tej okazji przygotować coś zupełnie nowego i wyjątkowego? Mam gotowe rozwiązanie, które z pewnością stanie się hitem w każdym domu.
02.05.2024 | aktual.: 02.05.2024 10:20
Majówka zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nią na naszych stołach pojawi się wiele smacznych dań prosto z grilla. Wśród nich nie może zabraknąć oczywiście kolorowych szaszłyków. Jak je zrobić, aby zachwycały zarówno smakiem, jak i wyglądem? Już podpowiadam!
Jak zwykle przychodzę z gotowym rozwiązaniem, które na pewno cię nie zawiedzie. Co więcej, nowa receptura sprawi, że twoi bliscy zaniemówią z wrażenia. Kluczem do sukcesu w tym przypadku jest przygotowanie domowych szaszłyków na bazie genialnego łososia w ekspresowej marynacie. Oczywiście to nie koniec niespodzianek, bo na szaszłykach nie zabraknie również papryk aż w 4 kolorach oraz małego cytrynowego akcentu. Połączone w ten sposób składniki stworzą idealną całość, której nie sposób się oprzeć. Po prostu palce lizać!
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kolorowe szaszłyki z pysznym łososiem przypadną do gustu nawet największemu niejadkowi
Składniki:
- 2 żółte papryki pokrojone w kostkę,
- 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę,
- 1 zielona papryka pokrojona w kostkę,
- 1 pomarańczowa papryka pokrojona w kostkę,
- 2 cytryny pokrojone w półplasterki,
- 300 g łososia pokrojonego w kostkę,
- oliwa z oliwek do smaku,
- 1/2 pęczka natki pietruszki,
- przyprawy: sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania kolorowych papryk. Z wszystkich warzyw usuwam kapelusze i gniazda nasienne, po czym dzielę je na mniejsze kawałki. Nie zapominam również o cytrynach, które kroję z kolei w półplasterki.
Krok 2. Następnie zabieram się za łososia. Oczyszczoną i osuszoną rybę kroję w kostkę i przerzucam ją do miski. To jednak nie koniec, bo po chwili łączę łososia z: oliwą z oliwek, posiekaną natkę pietruszki, solą oraz pieprzem.
Dokładnie mieszam zawartość miski, aby składniki dobrze się połączyły i stworzyły idealną całość.
Krok 3. Kiedy wszystkie półprodukty są już gotowe, zaczynam nabijać poszczególne elementy na patyczki do szaszłyków. Umieszczam je naprzemiennie i po chwili powstaje ciekawa i kolorowa kombinacja.
Krok 4. Na koniec szaszłyki lądują na grillu, gdzie muszą spędzić ok. 10 minut.
Krok 5. I to wszystko, smacznego!