Zaskocz bliskich w tym roku oryginalnymi szaszłykami. Smakują wybornie
Planujesz grilla z bliskimi i chciałbyś z tej okazji przygotować coś zupełnie nowego i wyjątkowego? Mam gotowe rozwiązanie, które z pewnością stanie się hitem w każdym domu.
Majówka zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nią na naszych stołach pojawi się wiele smacznych dań prosto z grilla. Wśród nich nie może zabraknąć oczywiście kolorowych szaszłyków. Jak je zrobić, aby zachwycały zarówno smakiem, jak i wyglądem? Już podpowiadam!
Jak zwykle przychodzę z gotowym rozwiązaniem, które na pewno cię nie zawiedzie. Co więcej, nowa receptura sprawi, że twoi bliscy zaniemówią z wrażenia. Kluczem do sukcesu w tym przypadku jest przygotowanie domowych szaszłyków na bazie genialnego łososia w ekspresowej marynacie. Oczywiście to nie koniec niespodzianek, bo na szaszłykach nie zabraknie również papryk aż w 4 kolorach oraz małego cytrynowego akcentu. Połączone w ten sposób składniki stworzą idealną całość, której nie sposób się oprzeć. Po prostu palce lizać!
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Babka z powidłami śliwkowymi. Idealna na Wielkanoc
Kolorowe szaszłyki z pysznym łososiem przypadną do gustu nawet największemu niejadkowi
Składniki:
- 2 żółte papryki pokrojone w kostkę,
- 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę,
- 1 zielona papryka pokrojona w kostkę,
- 1 pomarańczowa papryka pokrojona w kostkę,
- 2 cytryny pokrojone w półplasterki,
- 300 g łososia pokrojonego w kostkę,
- oliwa z oliwek do smaku,
- 1/2 pęczka natki pietruszki,
- przyprawy: sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania kolorowych papryk. Z wszystkich warzyw usuwam kapelusze i gniazda nasienne, po czym dzielę je na mniejsze kawałki. Nie zapominam również o cytrynach, które kroję z kolei w półplasterki.
Krok 2. Następnie zabieram się za łososia. Oczyszczoną i osuszoną rybę kroję w kostkę i przerzucam ją do miski. To jednak nie koniec, bo po chwili łączę łososia z: oliwą z oliwek, posiekaną natkę pietruszki, solą oraz pieprzem.
Dokładnie mieszam zawartość miski, aby składniki dobrze się połączyły i stworzyły idealną całość.
Krok 3. Kiedy wszystkie półprodukty są już gotowe, zaczynam nabijać poszczególne elementy na patyczki do szaszłyków. Umieszczam je naprzemiennie i po chwili powstaje ciekawa i kolorowa kombinacja.
Krok 4. Na koniec szaszłyki lądują na grillu, gdzie muszą spędzić ok. 10 minut.
Krok 5. I to wszystko, smacznego!