Grecki gulasz to najlepsze danie dla dwojga. Taniej i wygodniej niż w restauracji
Złociste, chrupiące ziemniaki z duszonymi pomidorami, kremową fetą i płynnym żółtkiem. To połączenie kilku prostych składników tworzy przepyszne danie, które zachwyca pomysłowością i przywołuje grecki klimat. Zdradzam, jak je zrobić.
Od zawsze moim ulubionym warzywem są ziemniaki. Brzmi to trochę śmiesznie, bo nie traktuje się ich jak pełnoprawnego warzywa, choć to ogromny błąd. Wbrew pozorom, są wartościowe i niskokaloryczne. Mają w sobie skrobię (zapewniającą sytość), błonnik, witaminę C, potas, witaminy z grupy B i wszystkie niezbędne aminokwasy. Jak już obroniłam przed tobą ziemniaki, to mogę zaproponować przepis na danie, w którym grają pierwsze skrzypce, czyli grecki gulasz.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Podaj kurczaka na obiad. Taka forma zachwyci nawet marudną teściową
Dostosuj grecki gulasz do swoich upodobań
Najlepsze w tym daniu jest to, że można je łatwo dostosować do własnych preferencji. Możesz dodać odrobinę chili lub oliwki, jeśli lubisz intensywne smaki. Jak brakuje ci warzyw, to dorzuć grillowaną cukinię, bakłażana lub paprykę. Ważne tylko, aby kupić ziemniaki, z którymi będzie się łatwo pracować i które nie rozpadną się podczas gotowania. Mogą to być czerwone lub młode ziemniaki albo tzw. rodzaju sałatkowego.
Przepis na grecki gulasz ziemniaczany
Składniki:
- 1 cytryna,
- 2 łyżki oliwy z oliwy,
- 2 ziemniaki, umyte i obrane w kostkę,
- 1 czerwona cebula, obrana i drobno posiekana,
- 2 ząbki czosnku, obrane i przekrojone na pół,
- 250 ml bulionu drobiowego,
- 1 duży pomidor śliwkowy, pokrojony w kostkę,
- 2 jajka,
- 100 g fety,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- garść świeżych liści bazylii,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
- Pokrój dwa grube plastry cytryny i odłóż resztę na później. Rozgrzej oliwę na średnim ogniu na dużej patelni. Dodaj ziemniaki i plastry cytryny, smaż przez 6-8 minut, mieszając do czasu, aż ziemniaki zaczną się rumienić.
- Następnie posyp je solą, pieprzem i oregano. Wlej sok z pozostałej cytryny, dodaj posiekaną cebulę, czosnek i bulion.
- Gotuj na umiarkowanym ogniu przez 8 minut, aż ziemniaki zmiękną, a płyn prawie całkowicie się wchłonie.
- Wrzuć pokrojonego pomidora, wymieszaj i smaż przez 2 minuty. Wbij jajka bezpośrednio na ziemniaki, a następnie pokrusz na wierzch fetę. Dopraw dodatkową szczyptą pieprzu.
- Przykryj patelnię i gotuj na średnim ogniu przez 3 minuty, aż białka się zetną, ale żółtka pozostaną płynne.
- Posyp świeżą bazylią i podawaj od razu, najlepiej z chrupiącym pieczywem.