Grecki gulasz to najlepsze danie dla dwojga. Taniej i wygodniej niż w restauracji

Złociste, chrupiące ziemniaki z duszonymi pomidorami, kremową fetą i płynnym żółtkiem. To połączenie kilku prostych składników tworzy przepyszne danie, które zachwyca pomysłowością i przywołuje grecki klimat. Zdradzam, jak je zrobić.

Gulasz w greckim stylu to świetny pomysł na kolacjęGulasz w greckim stylu to świetny pomysł na kolację
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Od zawsze moim ulubionym warzywem są ziemniaki. Brzmi to trochę śmiesznie, bo nie traktuje się ich jak pełnoprawnego warzywa, choć to ogromny błąd. Wbrew pozorom, są wartościowe i niskokaloryczne. Mają w sobie skrobię (zapewniającą sytość), błonnik, witaminę C, potas, witaminy z grupy B i wszystkie niezbędne aminokwasy. Jak już obroniłam przed tobą ziemniaki, to mogę zaproponować przepis na danie, w którym grają pierwsze skrzypce, czyli grecki gulasz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Podaj kurczaka na obiad. Taka forma zachwyci nawet marudną teściową

Dostosuj grecki gulasz do swoich upodobań

Najlepsze w tym daniu jest to, że można je łatwo dostosować do własnych preferencji. Możesz dodać odrobinę chili lub oliwki, jeśli lubisz intensywne smaki. Jak brakuje ci warzyw, to dorzuć grillowaną cukinię, bakłażana lub paprykę. Ważne tylko, aby kupić ziemniaki, z którymi będzie się łatwo pracować i które nie rozpadną się podczas gotowania. Mogą to być czerwone lub młode ziemniaki albo tzw. rodzaju sałatkowego.

Przepis na grecki gulasz ziemniaczany

Składniki:

  • 1 cytryna,
  • 2 łyżki oliwy z oliwy,
  • 2 ziemniaki, umyte i obrane w kostkę,
  • 1 czerwona cebula, obrana i drobno posiekana,
  • 2 ząbki czosnku, obrane i przekrojone na pół,
  • 250 ml bulionu drobiowego,
  • 1 duży pomidor śliwkowy, pokrojony w kostkę,
  • 2 jajka,
  • 100 g fety,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • garść świeżych liści bazylii,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

  1. Pokrój dwa grube plastry cytryny i odłóż resztę na później. Rozgrzej oliwę na średnim ogniu na dużej patelni. Dodaj ziemniaki i plastry cytryny, smaż przez 6-8 minut, mieszając do czasu, aż ziemniaki zaczną się rumienić.
  2. Następnie posyp je solą, pieprzem i oregano. Wlej sok z pozostałej cytryny, dodaj posiekaną cebulę, czosnek i bulion.
  3. Gotuj na umiarkowanym ogniu przez 8 minut, aż ziemniaki zmiękną, a płyn prawie całkowicie się wchłonie.
  4. Wrzuć pokrojonego pomidora, wymieszaj i smaż przez 2 minuty. Wbij jajka bezpośrednio na ziemniaki, a następnie pokrusz na wierzch fetę. Dopraw dodatkową szczyptą pieprzu.
  5. Przykryj patelnię i gotuj na średnim ogniu przez 3 minuty, aż białka się zetną, ale żółtka pozostaną płynne.
  6. Posyp świeżą bazylią i podawaj od razu, najlepiej z chrupiącym pieczywem.

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie