Grecki gulasz to najlepsze danie dla dwojga. Taniej i wygodniej niż w restauracji

Złociste, chrupiące ziemniaki z duszonymi pomidorami, kremową fetą i płynnym żółtkiem. To połączenie kilku prostych składników tworzy przepyszne danie, które zachwyca pomysłowością i przywołuje grecki klimat. Zdradzam, jak je zrobić.

Gulasz w greckim stylu to świetny pomysł na kolacjęGulasz w greckim stylu to świetny pomysł na kolację
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Od zawsze moim ulubionym warzywem są ziemniaki. Brzmi to trochę śmiesznie, bo nie traktuje się ich jak pełnoprawnego warzywa, choć to ogromny błąd. Wbrew pozorom, są wartościowe i niskokaloryczne. Mają w sobie skrobię (zapewniającą sytość), błonnik, witaminę C, potas, witaminy z grupy B i wszystkie niezbędne aminokwasy. Jak już obroniłam przed tobą ziemniaki, to mogę zaproponować przepis na danie, w którym grają pierwsze skrzypce, czyli grecki gulasz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Podaj kurczaka na obiad. Taka forma zachwyci nawet marudną teściową

Dostosuj grecki gulasz do swoich upodobań

Najlepsze w tym daniu jest to, że można je łatwo dostosować do własnych preferencji. Możesz dodać odrobinę chili lub oliwki, jeśli lubisz intensywne smaki. Jak brakuje ci warzyw, to dorzuć grillowaną cukinię, bakłażana lub paprykę. Ważne tylko, aby kupić ziemniaki, z którymi będzie się łatwo pracować i które nie rozpadną się podczas gotowania. Mogą to być czerwone lub młode ziemniaki albo tzw. rodzaju sałatkowego.

Przepis na grecki gulasz ziemniaczany

Składniki:

  • 1 cytryna,
  • 2 łyżki oliwy z oliwy,
  • 2 ziemniaki, umyte i obrane w kostkę,
  • 1 czerwona cebula, obrana i drobno posiekana,
  • 2 ząbki czosnku, obrane i przekrojone na pół,
  • 250 ml bulionu drobiowego,
  • 1 duży pomidor śliwkowy, pokrojony w kostkę,
  • 2 jajka,
  • 100 g fety,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • garść świeżych liści bazylii,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

  1. Pokrój dwa grube plastry cytryny i odłóż resztę na później. Rozgrzej oliwę na średnim ogniu na dużej patelni. Dodaj ziemniaki i plastry cytryny, smaż przez 6-8 minut, mieszając do czasu, aż ziemniaki zaczną się rumienić.
  2. Następnie posyp je solą, pieprzem i oregano. Wlej sok z pozostałej cytryny, dodaj posiekaną cebulę, czosnek i bulion.
  3. Gotuj na umiarkowanym ogniu przez 8 minut, aż ziemniaki zmiękną, a płyn prawie całkowicie się wchłonie.
  4. Wrzuć pokrojonego pomidora, wymieszaj i smaż przez 2 minuty. Wbij jajka bezpośrednio na ziemniaki, a następnie pokrusz na wierzch fetę. Dopraw dodatkową szczyptą pieprzu.
  5. Przykryj patelnię i gotuj na średnim ogniu przez 3 minuty, aż białka się zetną, ale żółtka pozostaną płynne.
  6. Posyp świeżą bazylią i podawaj od razu, najlepiej z chrupiącym pieczywem.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki