Grecy zajadają się chwastami. Od kiedy spróbowałam, robię zamiast mizerii
Dla jednych to zwykłe chwasty, jakich pełno w ogrodach, ale dla Greków to pyszna i prosta sałatka. Przepis na hortę przywiozłam z wakacji i podkręciłam o dodatek jogurtu. Do dań obiadowych i mięs z grilla jest jak znalazł.
Kuchnia grecka słynie z prostoty, czerpie też z tego, co dała natura. Nie brakuje tam owoców morza i ryb, lokalnych serów i warzyw. Obok bakłażanów czy pomidorów czekają pęki zielonych roślin. Po odpowiednim duszeniu zamienią się w hortę, czyli zieloną sałatkę przypominającą nieco duszony szpinak. To danie nie bazuje na tym, co moglibyśmy uznać za bezużyteczne, ale opiera się na bogactwie dzikich ziół i roślin, które w Polsce często rosną nieużywane. Najwyższa pora to zmienić i zainspirować się grecką kuchnią.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zapomnij o zwykłych klopsikach. Ich grecka odsłona bije je na głowę
Grecka horta
Horta to ogólna nazwa na dzikie, jadalne liście i zioła, które znalazły swoje miejsce w kuchni. Tradycja jedzenia ich sięga do korzeni, gdy codzienna dieta opierała się na tym, co udało się znaleźć w naturze. Pod postacią horty na talerze trafia między innymi portulaka pospolita o lekko kwaśnym smaku i mięsistych liściach, młode liście mleczu, intensywniejszy niż uprawny dziki szpinak czy dzika cykoria. Czasem znaleźć tam można liście buraków czy gorczycy, ale dodać tam można wszystko to, co nadaje się do jedzenia.
Zebrane warzywa najczęściej blanszuje się wrzątkiem lub gotuje na parze. Do tego obowiązkowo duża ilość greckiej oliwy z oliwek i nieco soku z cytryny do przełamania smaku. Czasem dodaje się też czosnek, innym razem wbija jajka i smaży jak frittatę, czyli omlet.
Przepis na hortę z jogurtem
Czasem natknąć się można również na połączenie horty z nabiałem. Taka sałatka świetnie zastąpi smaczną, ale nieco już oklepaną mizerię.
Składniki:
- 200-300 g portulaki pospolitej (lub mieszanki innych jadalnych dzikich zielonych liści, np. młodych liści szpinaku, botwinki, młodej kapusty, mlecza)
- 150-200 g gęstego jogurtu greckiego,
- 1-2 ząbki czosnku,
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek,
- sok z połowy z cytryny,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Zieleninę dokładnie umyj i osusz. Odetnij twarde łodygi. Jeśli liście są duże, może je nieco posiekać.
- Wrzuć liście na 1-2 minut do wrzątku, wyciągnij i od razu przełóż do miski z zimną wodą i lodem.
- Odcedź i odciśnij nadmiar wody.
- W misce wymieszaj jogurt grecki z przeciśniętym czosnkiem, oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
- Do miski z sosem dodaj przygotowane zielone liście.
Hortę dobrze jest schłodzić przed podaniem. Świetnie sprawdzi się jako lekka przekąska, dodatek do dania mięsnego i pyszna alternatywa dla mizerii. Smacznego!