Grillowanie na balkonie może skończyć się mandatem. Strażacy ostrzegają przed niebezpieczeństwem

Chyba każdy z nas lubi czasem pogrillować. Poza sprzętem potrzebne jest również odpowiednie do tego miejsce.

Obrazek
Ewa
Obrazek

Gdzie można grillować?

Szczęśliwi są posiadacze ogródka, domku rodzinnego lub działki. Zdecydowanie gorzej mają jednak mieszkańcy bloków i kamienic.

Balkony i loggia prawnie należą do części użytkowej mieszkania, więc właściwie nie ma zakazu rozpalania tam grilla. Czasami jednak w regulaminach wspólnoty pojawia się punkt z zakazem takiego grillowania.
Zgodnie z artykułem 16 „Ustawy o własności lokali” (Dz.U. 1994 Nr 85 poz. 388) dotyczącym zakłócania spokoju innych mieszkańców, kiedy lokator nie reaguje na upomnienia wspólnoty, może ona nawet wystąpić na drogę sądową, żądając sprzedaży lokalu w drodze licytacji na podstawie przepisów Kodeksu postępowania cywilnego o egzekucji z nieruchomości.

Strażacy ostrzegają przed niebezpieczeństwem

Ogień zawsze niesie ze sobą pewne zagrożenie. I to właśnie przed nim ostrzegają strażacy. Zabronione jest rozpalanie ognia tam, gdzie mogą zapalić się sąsiednie obiekty.
Luka w prawie sprawia jednak, że za same rozpalenie grilla nie grozi nam żaden mandat. Jeśli wywołamy pożar lub "wywołamy straty i uciążliwości zdrowotne u sąsiadów", to grozi nam 500 zł kary.

Jeśli jednak dym nie będzie duży, a ogień kontrolowany- nie musimy się tego obawiać. Karę może za to dostać "życzliwy" sąsiad.

Obrazek

Dbajmy o komfort innych

Pamiętajmy jednak, że nie mieszkamy sami. Inni mieszkańcy chcą przewietrzyć mieszkanie, wywiesić pranie, albo po prostu odpocząć. Intensywny aromat grillowania może po prostu przeszkadzać. Rozpalanie grilla na małym, ciasnym mieszkaniu w blokach, gdzie odległości między mieszkaniami są bardzo małe jest po prostu niekulturalne.

Jeśli planujesz rozpalić grilla na ognisku- przeczytaj regulamin wspólnoty i porozmawiaj z sąsiadami.
Albo po prostu pojedź w plener i rozpal go tam, gdzie jest to dozwolone. I tę opcję zdecydowanie polecam.

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste
Ścieram na dużych oczkach i dodaję do mięsa. Po chwili mam górę kotletów poznańskich
Ścieram na dużych oczkach i dodaję do mięsa. Po chwili mam górę kotletów poznańskich
Najczęstsze błędy podczas gotowania makaronu. To dlatego się skleja i jest niesmaczny
Najczęstsze błędy podczas gotowania makaronu. To dlatego się skleja i jest niesmaczny
Nuggetsy, które nie mają nic wspólnego z kurczakiem. A bardziej wciągają
Nuggetsy, które nie mają nic wspólnego z kurczakiem. A bardziej wciągają
Babcia zawsze dodawała do rosołu. Teraz eksperci ostrzegają, że to szkodzi
Babcia zawsze dodawała do rosołu. Teraz eksperci ostrzegają, że to szkodzi
Czy trzeba płukać kaszę gryczaną przed gotowaniem? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Czy trzeba płukać kaszę gryczaną przed gotowaniem? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę