Grzyby leśne mrozimy w surowe czy ugotowane? Czy można mrozić je bez krojenia?
18.08.2022 09:56
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Sezon na grzyby leśne już rozpoczęty. Czy jest ich dużo w lesie? O tym na pewno mogą wypowiedzieć się zapaleni grzybiarze. My natomiast odpowiemy na pytanie, czy grzyby można mrozić, jeśli w sezonie nazbieramy ich dużo, a w kuchni mamy ich nadmiar.
Wystarczy kilka kroków i grzyby będą z nami przez cały rok. Nawet w okresie zimowym. Jak mrozimy grzyby, czy trzeba je wcześniej gotować? Czy trzeba je pokroić? Na wszystkie te pytania odpowiemy.
Grzyby mrozimy surowe czy po ugotowaniu?
Możemy mrozić grzyby, praktycznie wszystkie. Najważniejsze by były zdrowe i przeszły wstępną obróbkę, czyli czyszczenie. Najlepiej zrobić to przy użyciu gąbki lub małego nożyka. Następnie przed zamrożeniem grzyby warto obgotować. Ugotowanie grzybów sprawi, że będziemy mogli je przechowywać dłużej.
Warto wiedzieć, że grzyby po obgotowaniu powinny być wystudzone i odsączone z nadmiaru wody. Gotowanie grzybów powinno zajęć ok. 10-15 minut. Taki zabieg pozwoli na to, by grzyby po rozmrożeniu nie miały gorzkiego posmaku. Często tak się zdarza w przypadku kurek i rydzy.
Mrozić grzyby leśne w całość czy krojone?
Najlepiej grzyby pokroić przed ugotowaniem. Plastry czy grubsze kawałki? Tutaj wszystko zależy, od tego, do czego chcemy wykorzystać grzyby. Kroimy na mniejsze lub większe kawałki i mrozimy. Małe egzemplarze takie jak np. kurki możemy zamrozić w całości. Dodatkowo grzyby możemy po porcjować i umieścić w foliowych woreczkach. Tak zamrożone grzyby możemy przechowywać do 6 miesięcy w zamrażalniku w temperaturze -18 stopni Celsjusza.
Czy grzyby trzeba rozmrażać?
Mięso rozmrażamy, a jak jest z grzybami? W przypadku tego produktu nie musimy tego robić. Grzyby od razu po wyjęciu z zamrażalki możemy umieścić na patelni lub w garnku i przygotować z nich danie.
Teraz już wiesz jak odchodzić się z grzybami. Wiesz jak przygotować je do zamrożenia oraz jak postępować z nimi po rozmrożeniu. Podsyłamy więc przepis na aromatyczny krem z grzybów leśnych.