Grzyby leśne mrozimy w surowe czy ugotowane? Czy można mrozić je bez krojenia?

Sezon na grzyby leśne już rozpoczęty. Czy jest ich dużo w lesie? O tym na pewno mogą wypowiedzieć się zapaleni grzybiarze. My natomiast odpowiemy na pytanie, czy grzyby można mrozić, jeśli w sezonie nazbieramy ich dużo, a w kuchni mamy ich nadmiar.

Obrazek
Paulina

Wystarczy kilka kroków i grzyby będą z nami przez cały rok. Nawet w okresie zimowym. Jak mrozimy grzyby, czy trzeba je wcześniej gotować? Czy trzeba je pokroić? Na wszystkie te pytania odpowiemy.

Grzyby mrozimy surowe czy po ugotowaniu?

Możemy mrozić grzyby, praktycznie wszystkie. Najważniejsze by były zdrowe i przeszły wstępną obróbkę, czyli czyszczenie. Najlepiej zrobić to przy użyciu gąbki lub małego nożyka. Następnie przed zamrożeniem grzyby warto obgotować. Ugotowanie grzybów sprawi, że będziemy mogli je przechowywać dłużej.

Warto wiedzieć, że grzyby po obgotowaniu powinny być wystudzone i odsączone z nadmiaru wody. Gotowanie grzybów powinno zajęć ok. 10-15 minut. Taki zabieg pozwoli na to, by grzyby po rozmrożeniu nie miały gorzkiego posmaku. Często tak się zdarza w przypadku kurek i rydzy.

Tylko niektóre gatunki grzybów są szkodliwe dla psów, ale po co ryzykować ich zdrowiem i życiem, jeśli nie jesteś pewny co do pochodzenia? Jest to bardzo poważna sprawa, ponieważ najczęściej prowadzi do śmierci.
pexels

Mrozić grzyby leśne w całość czy krojone?

Najlepiej grzyby pokroić przed ugotowaniem. Plastry czy grubsze kawałki? Tutaj wszystko zależy, od tego, do czego chcemy wykorzystać grzyby. Kroimy na mniejsze lub większe kawałki i mrozimy. Małe egzemplarze takie jak np. kurki możemy zamrozić w całości. Dodatkowo grzyby możemy po porcjować i umieścić w foliowych woreczkach. Tak zamrożone grzyby możemy przechowywać do 6 miesięcy w zamrażalniku w temperaturze -18 stopni Celsjusza.

Obrazek

Czy grzyby trzeba rozmrażać?

Mięso rozmrażamy, a jak jest z grzybami? W przypadku tego produktu nie musimy tego robić. Grzyby od razu po wyjęciu z zamrażalki możemy umieścić na patelni lub w garnku i przygotować z nich danie.

Teraz już wiesz jak odchodzić się z grzybami. Wiesz jak przygotować je do zamrożenia oraz jak postępować z nimi po rozmrożeniu. Podsyłamy więc przepis na aromatyczny krem z grzybów leśnych.

Wybrane dla Ciebie
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom