Hit na Wielkanoc. Białą kiełbasę piekę z pysznymi owocami i zalewam tym napojem

Wielkanocny stół pełen tradycyjnych smaków może zaskoczyć nową odsłoną klasyki. Biała kiełbasa z jabłkami i żurawiną, pieczona w aromatycznym winnym sosie, to danie, które podbije serca miłośników domowych przysmaków. Słodko-kwaśne nuty owoców, idealnie komponujące się z soczystą kiełbasą, otulone winnym sosem, tworzą symfonię smaków, która na długo pozostanie w pamięci gości.

Hit na Wielkanoc. Białą kiełbasę piekę z pysznymi owocamiHit na Wielkanoc. Białą kiełbasę piekę z pysznymi owocami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Jeśli szukasz wyjątkowego dania na Święta, biała kiełbasa z jabłkami i żurawiną to strzał w dziesiątkę! Połączenie soczystych jabłek, aromatycznej kiełbasy oraz czerwonego wina tworzy wyjątkowy smak, który idealnie komponuje się ze świątecznym stołem. To proste, ale efektowne danie zachwyci twoich gości!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Viralowy kurczak "marry me". Po takim obiedzie chce się tylko paść na kolana

Biała kiełbasa z jabłkami i żurawiną – prosty przepis na wyjątkowe świąteczne danie

Przygotowanie tej potrawy nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych, a efekt jest zniewalający. Pieczona biała kiełbasa w towarzystwie jabłek i żurawiny nabiera niepowtarzalnej głębi smaku, a czerwone wino dodaje jej subtelnej kwasowości i słodyczy jednocześnie.

Składniki:

  • 4-5 surowych białych kiełbasek,
  • 3 duże jabłka,
  • 100 g suszonej żurawiny,
  • 4 cebule (np. dwie białe i dwie czerwone),
  • 200 ml czerwonego półwytrawnego wina,
  • 1 liść laurowy,
  • 2 ziarenka ziela angielskiego,
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki,
  • ¼ łyżeczki mielonego kminku,
  • szczypta soli i pieprzu do smaku,
  • 2 łyżki oliwy lub oleju.

Przygotowanie:

  1. Kroję cebule w półplasterki i podsmażam je na oliwie, dodając przyprawy. Duszę przez kilka minut, a następnie wlewam czerwone wino i gotuję przez 3 minuty na małym ogniu.
  2. Surową białą kiełbasę układam w naczyniu żaroodpornym, a na wierzchu rozkładam podsmażoną cebulę wraz z sosem.
  3. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C i piekę przez 30 minut.
  4. Po tym czasie dodaję pokrojone w ósemki jabłka oraz suszoną żurawinę i piekę kolejne 15 minut.
  5. Podaję na ciepło, najlepiej z chrupiącym pieczywem lub puree ziemniaczanym.

Dlaczego biała kiełbasa z jabłkami i żurawiną to idealny wybór?

To danie nie tylko znakomicie smakuje, ale także pachnie obłędnie! Karmelizowane jabłka w połączeniu z lekko kwaskowatą żurawiną i wyrazistym aromatem wina tworzą idealną harmonię smaków. Pieczona biała kiełbasa nabiera delikatności i soczystości, dzięki czemu każdy kęs to prawdziwa uczta dla podniebienia.

To świąteczna propozycja, którą pokochasz ty i twoi bliscy. Koniecznie wypróbuj ten przepis na Wielkanoc lub rodzinny obiad!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇