WAŻNE
TERAZ

Wiceminister finansów zrezygnował ze stanowiska

Holendrzy jedzą na potęgę już od 20 lat. Ulubiony fast food w domowej wersji

Kapsalon to popularne danie typu fast food, które pochodzi z Holandii. Potrawa zdobyła ogromną popularność również w Polsce. W artykule wyjaśniamy, czym dokładnie jest kapsalon, jakie są jego składniki oraz jak można przygotować go w domu.

KapsalonKapsalon
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
oprac.  KGD
SKOMENTUJ

Kapsalon - co to takiego?

Kapsalon to potrawa warstwowa, która składa się z kilku prostych składników. Danie to jest szczególnie popularne w Holandii, skąd pochodzi. Składa się z frytek przykrytych gyrosem lub szoarmą, posypanych startym serem i zapieczonych. Po roztopieniu sera kapsalon posypuje się kapustą pekińską i polewa sosem. To idealne połączenie smaków, które przypomina coś pomiędzy sałatką gyros a kebabem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapomnij o zwykłych klopsikach. Ich grecka odsłona bije je na głowę

Skąd pochodzi kapsalon?

Nazwa "kapsalon" w języku niderlandzkim oznacza dosłownie "salon fryzjerski". Historie powstania tego dania są różne, jednak najczęściej mówi się, że jego pomysłodawcą był Nathaniël Gomes, fryzjer z Rotterdamu. Gomes postanowił połączyć swoje ulubione składniki w jedną potrawę, a pobliska restauracja serwująca shoarmę, zapiekła je w piecu. Tak w 2003 r. powstał kapsalon, który szybko zdobył popularność

Kapsalon - krok po kroku

Składniki do przygotowania kapsalonu

  • 400 g frytek (mogą być mrożone),
  • 2 piersi z kurczaka,
  • 100 g żółtego sera,
  • 100 g jogurtu greckiego,
  • 1 pomidor,
  • 1/2 ogórka szklarniowego,
  • 1/2 sałaty lodowej,
  • przyprawy: papryka słodka, kumin rzymski, imbir mielony, czosnek suszony, oregano, sól, pieprz,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie frytek

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. W foremce do pieczenia umieść frytki, posyp solą, czosnkiem suszonym i oregano, a następnie piecz według instrukcji na opakowaniu (ok. 25 minut).
  2. Możesz także przygotować frytki samodzielnie z ziemniaków: obierz je, pokrój na cienkie paski, polej olejem, posyp przyprawami i piecz w piekarniku przez ok. 30 minut.

Przygotowanie kurczaka

  1. Piersi z kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę.
  2. W misce wymieszaj mięso z olejem i przyprawami: 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, 1/2 łyżeczki czosnku suszonego, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu.
  3. Na patelni rozgrzej olej i smaż kurczaka na średnim ogniu przez ok. 10 minut, aż będzie gotowy.

Składanie kapsalonu

  1. Na dnie foremki ułóż upieczone frytki.
  2. Na frytkach umieść usmażone kawałki kurczaka.
  3. Całość posyp startym żółtym serem.
  4. Wstaw foremkę do piekarnika na ok. 5 minut, aż ser się roztopi.

Przygotowanie sosu i warzyw

  1. W miseczce wymieszaj jogurt grecki z czosnkiem suszonym, solą i pieprzem.
  2. Pomidora i ogórka pokrój w plasterki, a sałatę lodową posiekaj.

Finałowy krok

  1. Po wyjęciu foremki z piekarnika, na roztopiony ser połóż warzywa: pomidora, ogórka i sałatę lodową.
  2. Całość polej przygotowanym sosem jogurtowym.

Podawanie

Kapsalon najlepiej smakuje na ciepło. Możesz podać go w foremkach lub przełożyć na talerze. To idealne danie na zimowe popołudnia lub wieczór ze znajomymi.

Wybrane dla Ciebie

W PRL-u były piątkowym hitem. Ja dodaję do nich 1 składnik, a rodzina nie może się najeść
W PRL-u były piątkowym hitem. Ja dodaję do nich 1 składnik, a rodzina nie może się najeść
Kupujesz ogórki w folii? Specjalistka ostrzega
Kupujesz ogórki w folii? Specjalistka ostrzega
Dodaję do przesolonych ziemniaków. Stają się tak pyszne, że nawet kotlet zostanie w tle
Dodaję do przesolonych ziemniaków. Stają się tak pyszne, że nawet kotlet zostanie w tle
Zebrała w lesie i zrobiła chipsy. Idealne do chrupania przy filmie
Zebrała w lesie i zrobiła chipsy. Idealne do chrupania przy filmie
Ten napój wspiera kobiecy organizm. Zobacz, co się stanie, gdy będziesz pić go codziennie
Ten napój wspiera kobiecy organizm. Zobacz, co się stanie, gdy będziesz pić go codziennie
To zdrowe mięso bez chemii i antybiotyków. W sezonie podaje je w sosie kurkowym i wszystkich zachwycam
To zdrowe mięso bez chemii i antybiotyków. W sezonie podaje je w sosie kurkowym i wszystkich zachwycam
Takich czereśni nie kupuj. To strata pieniędzy, bo w domu i tak je wyrzucisz
Takich czereśni nie kupuj. To strata pieniędzy, bo w domu i tak je wyrzucisz
Wszyscy dodają do kiszonych, a mało kto wie. Nadmiar spowoduje, że będą gorzkie i wyrzucisz cały słoik
Wszyscy dodają do kiszonych, a mało kto wie. Nadmiar spowoduje, że będą gorzkie i wyrzucisz cały słoik
Znany dietetyk wskazał najzdrowsze przekąski. Pomogą obniżyć cukier i wspierają serce
Znany dietetyk wskazał najzdrowsze przekąski. Pomogą obniżyć cukier i wspierają serce
Ta ryba wskazuje najczystsze polskie wody i jest bardzo zdrowa. Ale mało kto zna nawet jej nazwę
Ta ryba wskazuje najczystsze polskie wody i jest bardzo zdrowa. Ale mało kto zna nawet jej nazwę
Zapomnij o bułce tartej. Taki kalafior jest o niebo lepszy, a zajmuje mniej czasu
Zapomnij o bułce tartej. Taki kalafior jest o niebo lepszy, a zajmuje mniej czasu
Wystarczą ziemniaki i 4 dodatki. Najlepsze frytki przy nich mogą się schować
Wystarczą ziemniaki i 4 dodatki. Najlepsze frytki przy nich mogą się schować