Zebrałam ostatnie zielone pomidory. Dojrzały raz-dwa obok tego produktu

Sezon na świeże, dorodne pomidory dobiega końca. Trafiły mi się jeszcze ostatnie okazy, którym zabrakło dosłownie kilku słonecznych dni. Na szczęście wiedziałam, jak na kuchennym blacie pomóc im dojrzeć "w punkt".

Jak przyspieszyć dojrzewanie pomidorów? Wystarczy 1 produktJak przyspieszyć dojrzewanie pomidorów? Wystarczy 1 produkt
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

Dorodne pomidory malinowe, czerwoniutkie bawole serca i kuszące, rubinowe pomidorki koktajlowe. Nie sposób było się im oprzeć, bo w tym roku pomidory u mnie wyjątkowo obrodziły. A że sezon trwa dosłownie jeszcze chwilę, czerpie ze smaku tych pyszności do ostatniego momentu. Aby nie przymarzły na krzaczkach, zebrałam wszystkie, ciut niedojrzałe też. Po kilku dniach stały się jednak gotowe do podania na kanapki i do sałatki.

Jak przyspieszyć dojrzewanie pomidorów?

Podobnie jak w przypadku niedojrzałych bananów, tak i w przypadku zielonych pomidorów najlepiej ułożyć je na blacie tuż obok jabłek. Owoce te wydzielają etylen, który przyspiesza dojrzewanie owoców. Skórka stanie się miększa, zmieni kolor, a miąższ nabierze soczystości i wyrazu. Zadbaj jednak o to, aby pomidory nie stały w pełnym słońcu, były suche i niepozbawione szypułek. Co ważne - jak nie masz jabłek w domu, nie musisz ich specjalnie kupować. Jest też drugi sprytny patent.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lekka lazania z pesto i burratą przypomni o wakacjach. Prosty przepis na smaczny i zdrowy obiad

Jak przechowywać pomidory?

Inny sposób, który wypróbowałam trochę przez swoje gapiostwo, to trzymanie pomidorów w papierowej torbie. W zaprzyjaźnionym warzywniaku gratis dostałam trzy sztuki pomidorków o twardej, zielonkawej skórce i szczerze mówiąc o nich zapomniałam. Po czterech dniach jak sobie o nich przypomniałam, były już gotowe do spożycia. Jeśli natomiast masz nadmiar pomidorów, możesz śmiało je zamrozić. Będą dobre m.in. w viralowym przepisie z burratą.

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia