Zebrałam ostatnie zielone pomidory. Dojrzały raz-dwa obok tego produktu

Sezon na świeże, dorodne pomidory dobiega końca. Trafiły mi się jeszcze ostatnie okazy, którym zabrakło dosłownie kilku słonecznych dni. Na szczęście wiedziałam, jak na kuchennym blacie pomóc im dojrzeć "w punkt".

Jak przyspieszyć dojrzewanie pomidorów? Wystarczy 1 produktJak przyspieszyć dojrzewanie pomidorów? Wystarczy 1 produkt
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

Dorodne pomidory malinowe, czerwoniutkie bawole serca i kuszące, rubinowe pomidorki koktajlowe. Nie sposób było się im oprzeć, bo w tym roku pomidory u mnie wyjątkowo obrodziły. A że sezon trwa dosłownie jeszcze chwilę, czerpie ze smaku tych pyszności do ostatniego momentu. Aby nie przymarzły na krzaczkach, zebrałam wszystkie, ciut niedojrzałe też. Po kilku dniach stały się jednak gotowe do podania na kanapki i do sałatki.

Jak przyspieszyć dojrzewanie pomidorów?

Podobnie jak w przypadku niedojrzałych bananów, tak i w przypadku zielonych pomidorów najlepiej ułożyć je na blacie tuż obok jabłek. Owoce te wydzielają etylen, który przyspiesza dojrzewanie owoców. Skórka stanie się miększa, zmieni kolor, a miąższ nabierze soczystości i wyrazu. Zadbaj jednak o to, aby pomidory nie stały w pełnym słońcu, były suche i niepozbawione szypułek. Co ważne - jak nie masz jabłek w domu, nie musisz ich specjalnie kupować. Jest też drugi sprytny patent.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lekka lazania z pesto i burratą przypomni o wakacjach. Prosty przepis na smaczny i zdrowy obiad

Jak przechowywać pomidory?

Inny sposób, który wypróbowałam trochę przez swoje gapiostwo, to trzymanie pomidorów w papierowej torbie. W zaprzyjaźnionym warzywniaku gratis dostałam trzy sztuki pomidorków o twardej, zielonkawej skórce i szczerze mówiąc o nich zapomniałam. Po czterech dniach jak sobie o nich przypomniałam, były już gotowe do spożycia. Jeśli natomiast masz nadmiar pomidorów, możesz śmiało je zamrozić. Będą dobre m.in. w viralowym przepisie z burratą.

Wybrane dla Ciebie
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników