Zamroziłam pomidora i podałam z burratą. To viralowy hit lata

Na Tik Toku oraz Instagramie mrożony pomidor z burratą i oliwą robi furorę. Na pierwszy rzut oka nie ma co się dziwić, bo jest rześko i prosto, co w upalne dni szczególnie doceniamy. Do tego prostota przygotowania i przystawka jest już gotowa.

Mrożony pomidor z burratąMrożony pomidor z burratą
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

To jedno z tych dań, które dowodzi, że czasem mniej znaczy więcej. Mrożony pomidor z burratą to prawdziwy hit mediów społecznościowych, który podbił serca zarówno domowych kucharzy, jak i profesjonalistów. Prostota składników w połączeniu z nieco szalonym sposobem podania robi wrażenie. Najlepiej smakuje właśnie teraz, gdy pomidory z ryneczku pachną latem i uwodzą smakiem.

Mrożony pomidor z burratą

Pomidor i burrata to po prostu duet, który pokochali wszyscy miłośnicy włoskich smaków. Kremowe wnętrze sera rozpływa się po przekrojeniu, łącząc z drobinkami startego pomidora. Kluczem do sukcesu jest użycie idealnie soczystych, pełnych smaku warzyw, które nawet po zamrożeniu nie tracą smaku. Dlatego właśnie to przekąska stworzona na lato - z zimowych, jałowych pomidorów to nie ma szans się udać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamroziłam pomidora i podałam z burratą. To viralowy hit lata

Składniki:

  • 2 pomidory,
  • 1 burrata, 
  • oliwa z oliwek, 
  • sól i pieprz do smaku,
  • ocet balsamiczny, 
  • listek bazylii.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pomidory wstaw do zamrażarki. Powinny w niej spędzić minimum 4 godziny. Im większe, tym czas naturalnie będzie dłuższy.

Zamrożony pomidor
Zamrożony pomidor © Pyszności

Krok 2. Burratę odsącz dobrze z zalewy, odkładając na chwilę na ręcznik papierowy. Następnie przełóż na talerz i natnij od góry, odsłaniając kremowe wnętrze. Zetrzyj zamrożonego pomidora.

Burrata z mrożonym pomidorem
Burrata z mrożonym pomidorem © Pyszności

Krok 3. Następnie pole burratę z pomidorem dobrej jakości oliwą oraz octem balsamicznym i dopraw do smaku solą i pieprzem. Udekoruj listkiem bazylii. Nie zwlekaj z jedzeniem, żeby pomidor nie rozpuścił się do końca. Smacznego!

Mrożony pomidor z burratą
Mrożony pomidor z burratą © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska