Zamroziłam pomidora i podałam z burratą. To viralowy hit lata

Na Tik Toku oraz Instagramie mrożony pomidor z burratą i oliwą robi furorę. Na pierwszy rzut oka nie ma co się dziwić, bo jest rześko i prosto, co w upalne dni szczególnie doceniamy. Do tego prostota przygotowania i przystawka jest już gotowa.

Mrożony pomidor z burratąMrożony pomidor z burratą
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

To jedno z tych dań, które dowodzi, że czasem mniej znaczy więcej. Mrożony pomidor z burratą to prawdziwy hit mediów społecznościowych, który podbił serca zarówno domowych kucharzy, jak i profesjonalistów. Prostota składników w połączeniu z nieco szalonym sposobem podania robi wrażenie. Najlepiej smakuje właśnie teraz, gdy pomidory z ryneczku pachną latem i uwodzą smakiem.

Mrożony pomidor z burratą

Pomidor i burrata to po prostu duet, który pokochali wszyscy miłośnicy włoskich smaków. Kremowe wnętrze sera rozpływa się po przekrojeniu, łącząc z drobinkami startego pomidora. Kluczem do sukcesu jest użycie idealnie soczystych, pełnych smaku warzyw, które nawet po zamrożeniu nie tracą smaku. Dlatego właśnie to przekąska stworzona na lato - z zimowych, jałowych pomidorów to nie ma szans się udać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamroziłam pomidora i podałam z burratą. To viralowy hit lata

Składniki:

  • 2 pomidory,
  • 1 burrata, 
  • oliwa z oliwek, 
  • sól i pieprz do smaku,
  • ocet balsamiczny, 
  • listek bazylii.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pomidory wstaw do zamrażarki. Powinny w niej spędzić minimum 4 godziny. Im większe, tym czas naturalnie będzie dłuższy.

Zamrożony pomidor
Zamrożony pomidor © Pyszności

Krok 2. Burratę odsącz dobrze z zalewy, odkładając na chwilę na ręcznik papierowy. Następnie przełóż na talerz i natnij od góry, odsłaniając kremowe wnętrze. Zetrzyj zamrożonego pomidora.

Burrata z mrożonym pomidorem
Burrata z mrożonym pomidorem © Pyszności

Krok 3. Następnie pole burratę z pomidorem dobrej jakości oliwą oraz octem balsamicznym i dopraw do smaku solą i pieprzem. Udekoruj listkiem bazylii. Nie zwlekaj z jedzeniem, żeby pomidor nie rozpuścił się do końca. Smacznego!

Mrożony pomidor z burratą
Mrożony pomidor z burratą © Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia