W Holandii się zajadają. Popularny fast food w domowej wersji

Jeśli byłeś kiedyś w Holandii, to na pewno widziałeś, jak tamtejsi mieszkańcy zajadają się niespotykanym w Polsce daniem, przypominającym nieco kebab. To kapsalon — popularny holenderski fast food, którego raczej nie uświadczysz od nadwiślańskich restauratorów. Nie pozostaje ci nic innego, jak przygotować go w domu. To naprawdę łatwe!

ObrazekKapsalon, czyli holenderska wersja kebaba - Pyszności; foto: Adobe Stock

Kapsalon to danie łudząco przypominające kebab, ale do jego stworzenia wykorzystuje się jeszcze zapiekany ser żółty i frytki. Chociaż nie brzmi to jak przykład zdrowej kuchni, to warto wziąć pod uwagę, że ten fast food wychodzi pod tym względem relatywnie dobrze. Nie brakuje w nich w końcu warzyw, które stanowią uczciwą część kapsalonu.

Chociaż ten holenderski specjał jest w Niderlandach niezwykle popularny, to raczej ciężko go dostać w pozostałych krajach Europy. Według niektórych źródeł można go kupić jeszcze w Belgii. Czy trzeba jechać aż tak daleko? Nie! Kapsalon bez problemu przygotujesz w domu. Zajmie ci to nie więcej, niż zwykły obiad, a można przy tym liznąć nieco europejskiej kultury kulinarnej. Przyjemne z pożytecznym, czyż nie?

Obrazek
Kapsalon, czyli kebab z frytkami i zapiekanym serem - Pyszności; foto: Canvs

Domowy kapsalon, holenderski kebab

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka,
  • frytki mrożone (lub ziemniaki i domowe frytki),
  • pół główki kapusty pekińskiej lub sałaty lodowej,
  • 1 ogórek zielony,
  • 2 ogórki kiszone,
  • duży pomidor,
  • czerwona cebula,
  • 100 g żółtego sera w kostce,
  • olej do smażenia,
  • płaska łyżka przyprawy do kebaba,
  • sól, pieprz.

Sos:

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • łyżka majonezu,
  • ząbek czosnku,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • natka pietruszki,
  • szczypta soli i cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Frytki upiecz tak, jak zakłada instrukcja na opakowaniu. Oczyszczone piersi z kurczaka pokrój w cienkie paski, skrop olejem, dopraw przyprawą do kebaba i usmaż.
  2. Czas na warzywa. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Kapustę posiekaj, a pomidory, ogórki zielone i kiszone przekrój najpierw wzdłuż, a następnie w plastry. Ser żółty zetrzyj na tarce.
  3. Przygotuj sos, mieszając w misce jogurt, majonez, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną natkę. Dopraw.
  4. W formie do pieczenia ułóż frytki, na nich kurczaka, a wszystko przysyp serem. Zapiecz w piekarniku do rozpuszczenia się sera.
  5. Na wierzch ułóż zmieszane warzywa. Kapsalon jest już prawie gotowy. Na koniec polej całość sosem. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty