W Holandii się zajadają. Popularny fast food w domowej wersji
Jeśli byłeś kiedyś w Holandii, to na pewno widziałeś, jak tamtejsi mieszkańcy zajadają się niespotykanym w Polsce daniem, przypominającym nieco kebab. To kapsalon — popularny holenderski fast food, którego raczej nie uświadczysz od nadwiślańskich restauratorów. Nie pozostaje ci nic innego, jak przygotować go w domu. To naprawdę łatwe!
19.07.2023 13:45
Kapsalon to danie łudząco przypominające kebab, ale do jego stworzenia wykorzystuje się jeszcze zapiekany ser żółty i frytki. Chociaż nie brzmi to jak przykład zdrowej kuchni, to warto wziąć pod uwagę, że ten fast food wychodzi pod tym względem relatywnie dobrze. Nie brakuje w nich w końcu warzyw, które stanowią uczciwą część kapsalonu.
Chociaż ten holenderski specjał jest w Niderlandach niezwykle popularny, to raczej ciężko go dostać w pozostałych krajach Europy. Według niektórych źródeł można go kupić jeszcze w Belgii. Czy trzeba jechać aż tak daleko? Nie! Kapsalon bez problemu przygotujesz w domu. Zajmie ci to nie więcej, niż zwykły obiad, a można przy tym liznąć nieco europejskiej kultury kulinarnej. Przyjemne z pożytecznym, czyż nie?
Domowy kapsalon, holenderski kebab
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka,
- frytki mrożone (lub ziemniaki i domowe frytki),
- pół główki kapusty pekińskiej lub sałaty lodowej,
- 1 ogórek zielony,
- 2 ogórki kiszone,
- duży pomidor,
- czerwona cebula,
- 100 g żółtego sera w kostce,
- olej do smażenia,
- płaska łyżka przyprawy do kebaba,
- sól, pieprz.
Sos:
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- łyżka majonezu,
- ząbek czosnku,
- łyżeczka soku z cytryny,
- natka pietruszki,
- szczypta soli i cukru.
Sposób przygotowania:
- Frytki upiecz tak, jak zakłada instrukcja na opakowaniu. Oczyszczone piersi z kurczaka pokrój w cienkie paski, skrop olejem, dopraw przyprawą do kebaba i usmaż.
- Czas na warzywa. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Kapustę posiekaj, a pomidory, ogórki zielone i kiszone przekrój najpierw wzdłuż, a następnie w plastry. Ser żółty zetrzyj na tarce.
- Przygotuj sos, mieszając w misce jogurt, majonez, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną natkę. Dopraw.
- W formie do pieczenia ułóż frytki, na nich kurczaka, a wszystko przysyp serem. Zapiecz w piekarniku do rozpuszczenia się sera.
- Na wierzch ułóż zmieszane warzywa. Kapsalon jest już prawie gotowy. Na koniec polej całość sosem. Smacznego!