Magda Gessler zdradziła sekret idealnego burgera. Żaden inny nie może się z nim równać

Era hamburgerów jako dania przypisanego jedynie do fastfoodu jest już u swego schyłku. Po Kuchennych Rewolucjach restauracje nauczyły się serwować tę potrawę z należytym szacunkiem. Dowiedzieliśmy się, jak powinien wyglądać i smakować idealny burger według Magdy Gessler. 

ObrazekBurger według Magdy Gessler - Pyszności; Foto: www.facebook.com/magdagessler.official, screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=ulhRORJpuBM

Hamburger to składowa trzech elementów. Bułki, mięsa i dodatków. Żeby smakował perfekcyjnie, żadne z tych ogniw nie może być przygotowane bez należytej staranności. W swoim programie Magda Gessler udowodniła wszystkim, że przy zachowaniu odpowiedniej precyzji, burger może być kulinarnym dziełem sztuki, a nie tylko szybką i niezdrową przekąską z restauracji typu fastfood.

Obrazek
Idealny burger - Pyszności; Foto: Pexels

Przepis na idealnego burgera Magdy Gessler

Składniki:

  • 500g mięsa wołowego - polędwicy lub rostbefu
  • cztery plastry sera cheddar
  • 1 cebula
  • 4 bułki
  • prażona cebulka
  • sałata
  • pomidor
  • 2 łyżki sosu Worcester
  • dwie łyżki musztardy Dijon
  • 2 łyżki sosu chilli
  • pieprz
  • gorczyca
  • kolendra w ziarnach
  • suszony imbir
  • ketchup
  • majonez

Sposób przygotowania:

Pieprz, gorczycę i kolendrę rozbij na miazgę w moździerzu. Dodaj szczyptę suszonego imbiru, ketchup, majonez i musztardę dijon. Uważaj z tą ostatnią - nie jest może tak ostra, jak rosyjska, ale i tak doda burgerowi pikanterii.

Posiekaj drobno cebulę i dodaj ją do mieszanki. Teraz czas na sosy - chilli i Worcester. Ten angielski wyrób zapewni korzenną nutę twojemu daniu. Połącz składniki ze zmieloną wołowiną i dokładnie wymieszaj. Następnie dosyp prażonej cebulki i wlej odrobinę zimnej wody. Kolejne mieszanie i nasza masa na idealnego burgera według Magdy Gessler jest gotowa.

Obrazek
Idealny burger - Pyszności; Foto: Pexels

Uformuj cztery burgery i ułóż jej na rozgrzanej patelni, najlepiej grillowej. Nie dodawaj tłuszczu - jest go wystarczająco w wołowinie. Smaż 4-5 minut na stronę. Na koniec smażenia ułóż plastry sera na kotletach.

Bułki podgrzej przez 5 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Rozsmaruj na nich majonez i ketchup. Teraz ułóż kotlety z serem, a na nich warzywa - sałatę, pomidora i cebulę. Górę bułki również posmaruj majonezem. Et voila! Burger według Magdy Gessler jest już gotowy!

A może macie inną wizję idealnego burgera? Tu możecie sprawdzić jedną z naszych burgerowych wariacji, którą zamieściliśmy na naszym kanale na YouTube

Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji