Sekrety diety Igi Świątek. Mistrzyni ma słabość do jednego

Iga Świątek to bez wątpienia jedna z najpopularniejszych tenisistek na świecie. Zobacz, jak wygląda dieta godna mistrzyni.

Iga Świątek- Pyszności; źródło Canva, instagram iga.swiatekIga Świątek- Pyszności; źródło Canva, instagram iga.swiatek
Ewa

W karierze sportowca poza regularnymi treningami ogromną rolę odgrywa również dieta. Odpowiednio zbilansowane posiłki, dostarczające konkretne ilości składników odżywczych, to klucz do sukcesu. Nie inaczej jest w przypadku najpopularniejszej polskiej tenisistki, Igi Świątek. Jak wygląda żywienie czołowej tenisistki świata?

Iga Świątek i jej dieta

Iga Świątek to zawodniczka, która jest liderką zestawienia rankingu WTA. Na sam szczyt zaprowadził ją jej talent, hektolitry potu wylane na treningach oraz dyscyplina. Przejawia się ona nie tylko w systematyczności w uczęszczaniu na siłownię czy kort, ale również przy planowaniu posiłków. Iga Świątek pilnuje, aby jej dieta złożona była z 20% energii pochodzącej z białka, 50% z węglowodanów oraz 30% z tłuszczu. Na talerzu królują głównie warzywa, jako cenne źródło witamin oraz błonnika. Polska zawodniczka tenisa wykluczyła z diety wszystkie potencjalne alergeny, w tym gluten, białka pszenicy, mleka krowiego oraz laktozy. Dieta Igi Świątek, najlepszej rakiety na świecie, jest podobna do posiłków, jakie jedzą Serena Williams, Emma Racudanu, Ons Jabeur i Coco Gauff. Każda z nich ma jednak kaloryczność dopasowaną do swojej wagi, wzrostu oraz ilości jednostek treningowych w ciągu tygodnia.

Jeśli chodzi o śniadania, 21-latka stawia na proste rozwiązania. Jej ulubionym śniadaniowym przepisem jest łatwa do przygotowania owsianka. Jak przyznaje gwiazda sportu, jest to jedno z nielicznych dań, jakie potrafi zrobić sama. Na zdjęciu widać płatki owsiane połączone z borówkami, jogurtem naturalnym, jabłkiem i cynamonem. Jej przedmeczowe posiłki są lekkie i raczej mało urozmaicone. Zazwyczaj składają się z kurczaka, ryżu oraz sosu.

Zbilansowana dieta to podstawa

W zdrowej, zbilansowanej diecie znajdzie się też miejsce na potrawy, które niekoniecznie są dietetyczne. "Cheat meal", czyli posiłek odbiegający od standardów dietetycznych, to ważny element w jadłospisie nie tylko zawodowców. Pozwolenie sobie na ulubioną potrawę świetnie wpływa na naszą psychikę, a tym samym na motywację w wytrwaniu w założonych celach dietetycznych.

Iga Świątek również ma swój "zakazany owoc", którym jest jej ulubiony włoski deser, tiramisu. W jednym z wywiadów przyznała, że bardzo go lubi. Informacja ta dotarła do organizatorów turnieju US Open, którzy postanowili przygotować dla niej niespodziankę. Po zwycięstwie zawodniczka otrzymała puchar, w którym ukryty był kawałek tiramisu.

Przepis na wyborne tiramisu znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości