Sekrety diety Igi Świątek. Mistrzyni ma słabość do jednego

Iga Świątek to bez wątpienia jedna z najpopularniejszych tenisistek na świecie. Zobacz, jak wygląda dieta godna mistrzyni.

Iga Świątek- Pyszności; źródło Canva, instagram iga.swiatekIga Świątek- Pyszności; źródło Canva, instagram iga.swiatek
Ewa

W karierze sportowca poza regularnymi treningami ogromną rolę odgrywa również dieta. Odpowiednio zbilansowane posiłki, dostarczające konkretne ilości składników odżywczych, to klucz do sukcesu. Nie inaczej jest w przypadku najpopularniejszej polskiej tenisistki, Igi Świątek. Jak wygląda żywienie czołowej tenisistki świata?

Iga Świątek i jej dieta

Iga Świątek to zawodniczka, która jest liderką zestawienia rankingu WTA. Na sam szczyt zaprowadził ją jej talent, hektolitry potu wylane na treningach oraz dyscyplina. Przejawia się ona nie tylko w systematyczności w uczęszczaniu na siłownię czy kort, ale również przy planowaniu posiłków. Iga Świątek pilnuje, aby jej dieta złożona była z 20% energii pochodzącej z białka, 50% z węglowodanów oraz 30% z tłuszczu. Na talerzu królują głównie warzywa, jako cenne źródło witamin oraz błonnika. Polska zawodniczka tenisa wykluczyła z diety wszystkie potencjalne alergeny, w tym gluten, białka pszenicy, mleka krowiego oraz laktozy. Dieta Igi Świątek, najlepszej rakiety na świecie, jest podobna do posiłków, jakie jedzą Serena Williams, Emma Racudanu, Ons Jabeur i Coco Gauff. Każda z nich ma jednak kaloryczność dopasowaną do swojej wagi, wzrostu oraz ilości jednostek treningowych w ciągu tygodnia.

Jeśli chodzi o śniadania, 21-latka stawia na proste rozwiązania. Jej ulubionym śniadaniowym przepisem jest łatwa do przygotowania owsianka. Jak przyznaje gwiazda sportu, jest to jedno z nielicznych dań, jakie potrafi zrobić sama. Na zdjęciu widać płatki owsiane połączone z borówkami, jogurtem naturalnym, jabłkiem i cynamonem. Jej przedmeczowe posiłki są lekkie i raczej mało urozmaicone. Zazwyczaj składają się z kurczaka, ryżu oraz sosu.

Zbilansowana dieta to podstawa

W zdrowej, zbilansowanej diecie znajdzie się też miejsce na potrawy, które niekoniecznie są dietetyczne. "Cheat meal", czyli posiłek odbiegający od standardów dietetycznych, to ważny element w jadłospisie nie tylko zawodowców. Pozwolenie sobie na ulubioną potrawę świetnie wpływa na naszą psychikę, a tym samym na motywację w wytrwaniu w założonych celach dietetycznych.

Iga Świątek również ma swój "zakazany owoc", którym jest jej ulubiony włoski deser, tiramisu. W jednym z wywiadów przyznała, że bardzo go lubi. Informacja ta dotarła do organizatorów turnieju US Open, którzy postanowili przygotować dla niej niespodziankę. Po zwycięstwie zawodniczka otrzymała puchar, w którym ukryty był kawałek tiramisu.

Przepis na wyborne tiramisu znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo