Ten świąteczny likier jajeczny nie ma sobie równych. Domowa wersja bije sklepową na głowę
Zbliżają się święta i wszystko na to wskazuje, że podczas rodzinnych spotkań, na stole pojawi się ajerkoniak. To likier, który cieszy się szczególną popularnością. A czy wiesz, jak przygotować jajeczny likier świąteczny w swoim własnym domu? To bardzo proste.
08.12.2022 17:06
Jajeczny likier świąteczny - z czego wynika jego popularność?
Pomimo tego, że ajerkoniak można kupić praktycznie w każdym sklepie, to nic nie jest w stanie zastąpić likieru, który został przygotowany według własnej, domowej receptury. Jajeczny likier świąteczny to delikatny likier, który jest podawany przede wszystkim w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Ma sile właściwości rozgrzewające, przede wszystkim dzięki działaniu alkoholu, jak i przyprawom korzennym. To nie jest typowy ajerkoniak. Różnica tkwi przede wszystkim w zastosowaniu korzennych przypraw i w rodzaju użytego alkoholu.
Warto w tym miejscu zaznaczyć, że eggnog, bo taką nazwą określa się nasz likier, to napój alkoholowy, który wywodzi się ze Stanów Zjednoczonych. Sprzedaje się go w kartonach, a największą popularnością cieszy się w Stanach, Kanadzie, a nawet w Australii oraz w Niemczech. W tym ostatnim kraju funkcjonuje pod nazwą Eierpunsch i sprzedaje się go głównie na jarmarkach bożonarodzeniowych. Podstawą tego likieru są jajka, cukier, śmietanka, wsparte rumem, brandy lub whiskey.
Jak przygotować jajeczny likier świąteczny?
Chcesz przygotować jajeczny likier świąteczny? Nic nie jest w stanie zastąpić domowego smaku. Dlatego też postanowiliśmy zaprezentować Wam ten najlepszy przepis, który zachwyci wszystkich Twoich domowników i gości podczas Świąt Bożego Narodzenia.
Składniki:
- 4 żółtka
- 250 ml rumu
- 300 ml śmietanki 30%
- 1 l mleka
- 1 laska wanilii
- 2 łyżki cukru pudru
- 150 g cukru
- odrobina gałki muszkatołowej.
Sposób przygotowania:
Jajeczny likier świąteczny przygotujesz w około 2 godziny. Do szklanej miski należy wlać żółtka jajek w temperaturze pokojowej i dodać cukier. Wszystko miksujemy na puszystą, gładką masę. Mleko należy podgrzać w garnku, z rozciętą laską wanilii i ziarenkami. Gdy uzyskamy temperaturę około 75 stopni, to zdejmujemy mleko z palnika i bardzo powoli dolewamy po łyżeczce do masy jajecznej. Należy nieustannie mieszać, aby się nie zważył. Gdy wszystkie składniki się połączą, to przelewamy je do garnka i gotujemy, aż likier lekko zgęstnieje.
Wyciągamy laskę wanilii, wyłączamy ogień i dolewamy rum. Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. W tym czasie, śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Gdy likier przestygnie, to połowę śmietany dodajemy do likieru i miksujemy. Jajeczny likier świąteczny wlewamy do szklanych pucharków i przyozdabiamy resztą śmietanki i świeżo startą gałką muszkatołową. Smacznego!
Zobacz, jak przygotować chlebek czosnkowy ze świeżymi ziołami i masłem. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube: