Oto jak należy dbać i czyścić drewniane akcesoria kuchenne. Posłużą znacznie dłużej
W każdej kuchni można znaleźć drewniane łyżki, tłuczki czy też deski do krojenia. I nic w tym dziwnego, ponieważ takie przedmioty nie tylko świetnie się sprawdzają, ale też fajnie wyglądają.
19.10.2018 | aktual.: 19.10.2018 11:48
A skoro już mowa o drewnianych gadżetach kuchennych, warto wiedzieć jak o nie zadbać, aby posłużyły nam jak najdłużej. I właśnie tego typu informacje znajdziesz poniżej!
Jak zadbać o drewniane przedmioty:
- Po pierwsze użyj soli lub sody oczyszczonej, aby porządnie wyszorować powierzchnię czyszczonych narzędzi. Dzięki temu zabiegowi, skutecznie usuniesz powstałe plamy i resztki zaschniętego jedzenia.
- Teraz czas na czyszczenie z pomocą gąbki do mycia naczyń i niewielką ilością płynu do mycia naczyń. Środek ten możesz zastąpić również domowej roboty mieszanką z octu i sody oczyszczonej.
- Dokładnie opłucz drewniane przedmioty pod ciepłą wodą.
- Aby pozbyć się nieprzyjemnych zapachów i przebarwień, natrzyj drewniane przedmioty sokiem z cytryny.
- Od czasu do czasu warto również pokryć powierzchnię czyszczonych przyrządów olejem, bądź oliwą z oliwek. Obie ciecze wsiąkają w drewno, a tym samym chronią je przed szkodliwym działaniem zarówno wody, jak i detergentów.
Tego unikaj:
#1 Nigdy nie czyść drewnianych sprzętów w zmywarce - kąpiel w zmywarce z pewnością nie służy tego typu gadżetom kuchennym. Dlaczego? Otóż intensywna para wodna i długi pobyt w gorącej wodzie sprawią, że drewno znacznie szybciej zacznie pękać.
#2Tego typu sprzęty nie lubią długich kąpieli - jeśli zależy Ci na drewnianych przedmiotach, z których korzystasz na co dzień, powinnaś zrezygnować również z długiego moczenia w wodzie.
#3 Przy zakupie nowych przedmiotów unikaj nieodpowiedniego drewna - ogromne znaczenie w procesie pielęgnacji i wykorzystania drewnianych przedmiotów ma także sam rodzaj drewna. Dlatego już w chwili zakupu powinnaś wybierać twarde i solidne drewno takie jak dąb, buk, heban czy jesion.