Oto jak należy dbać i czyścić drewniane akcesoria kuchenne. Posłużą znacznie dłużej

W każdej kuchni można znaleźć drewniane łyżki, tłuczki czy też deski do krojenia. I nic w tym dziwnego, ponieważ takie przedmioty nie tylko świetnie się sprawdzają, ale też fajnie wyglądają.

Obrazek
Frania

A skoro już mowa o drewnianych gadżetach kuchennych, warto wiedzieć jak o nie zadbać, aby posłużyły nam jak najdłużej. I właśnie tego typu informacje znajdziesz poniżej!

Jak zadbać o drewniane przedmioty:

  • Po pierwsze użyj soli lub sody oczyszczonej, aby porządnie wyszorować powierzchnię czyszczonych narzędzi. Dzięki temu zabiegowi, skutecznie usuniesz powstałe plamy i resztki zaschniętego jedzenia.
  • Teraz czas na czyszczenie z pomocą gąbki do mycia naczyń i niewielką ilością płynu do mycia naczyń. Środek ten możesz zastąpić również domowej roboty mieszanką z octu i sody oczyszczonej.
  • Dokładnie opłucz drewniane przedmioty pod ciepłą wodą.
  • Aby pozbyć się nieprzyjemnych zapachów i przebarwień, natrzyj drewniane przedmioty sokiem z cytryny.
  • Od czasu do czasu warto również pokryć powierzchnię czyszczonych przyrządów olejem, bądź oliwą z oliwek. Obie ciecze wsiąkają w drewno, a tym samym chronią je przed szkodliwym działaniem zarówno wody, jak i detergentów.
Obrazek

Tego unikaj:

#1 Nigdy nie czyść drewnianych sprzętów w zmywarce - kąpiel w zmywarce z pewnością nie służy tego typu gadżetom kuchennym. Dlaczego? Otóż intensywna para wodna i długi pobyt w gorącej wodzie sprawią, że drewno znacznie szybciej zacznie pękać.

#2Tego typu sprzęty nie lubią długich kąpieli - jeśli zależy Ci na drewnianych przedmiotach, z których korzystasz na co dzień, powinnaś zrezygnować również z długiego moczenia w wodzie.

#3 Przy zakupie nowych przedmiotów unikaj nieodpowiedniego drewna - ogromne znaczenie w procesie pielęgnacji i wykorzystania drewnianych przedmiotów ma także sam rodzaj drewna. Dlatego już w chwili zakupu powinnaś wybierać twarde i solidne drewno takie jak dąb, buk, heban czy jesion.

A Ty w jaki sposób dbasz o swoje drewniane łyżki i łopatki?
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej