Jak długo można mrozić grzyby? Wielu może zaskoczyć tak krótki czas
Znalazłeś w zamrażalniku grzyby z zeszłego roku i zastanawiasz się, czy to nie za długo, jak leżą zamrożone? W przypadku tych produktów spożywczych długość mrożenia jest kluczowa dla smaku, konsystencji i właściwości po rozmrożeniu. Rekordziści mrożenia - czytajcie uważnie poniższe porady.
23.10.2024 | aktual.: 23.10.2024 13:41
Mrożenie grzybów to jedna z najpopularniejszych metod ich przechowywania. Sezon grzybowy jest stosunkowo krótki, a możliwości wykorzystania świeżych grzybów bez odpowiedniego ich przetworzenia ograniczone. Mrożenie pozwala przedłużyć trwałość grzybów, co umożliwia ich wykorzystanie podczas zimowych miesięcy, kiedy są trudno dostępne.
Błędy w trakcie mrożenia
Na jakość rozmrożonych grzybów wpływają przede wszystkim czynności wykonane w kuchni jeszcze przed włożeniem leśnych skarbów do zamrażalnika. Najczęstszym błędem jest zamrażanie grzybów zawierających wilgoć. Należy je dokładnie osuszyć po blanszowaniu, aby uniknąć powstania lodowych kryształków, które mogą wpłynąć na konsystencję grzybów po rozmrożeniu. Grzyby najlepiej mrozić na płaskich tackach, a dopiero po zamrożeniu przenieść do pojemników, co pozwoli uniknąć ich zlepienia. Kolejny popularny zwyczaj, którego warto się wyzbyć, to nieprawidłowe parametru w lodówce z zamrażalnikiem lub osobnej zamrażarce. Zamrażanie grzybów w temperaturze poniżej -18°C jest kluczowe dla zachowania ich jakości. W niższych temperaturach procesy chemiczne i biologiczne zachodzą wolniej, co pozwala na dłuższe przechowywanie grzybów bez obawy o utratę ich smaku i wartości odżywczych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak długo można mrozić grzyby?
Zapakowane w odpowiednie pojemniki nadające się do przechowywania żywności w niskich temperaturach, odpowiednio oznaczone pod względem daty mrożenia surowe grzyby, możesz trzymać w lodówce od 3 do 6 miesięcy. Taki czas zapewni ich trwałość. Pamiętaj, że grzyby surowe można przechowywać krócej niż te obgotowane czy zblanszowane. W przypadku mrożenia po obróbce termicznej, możesz wydłużyć czas w zamrażalniku do około 8 miesięcy. Jeśli jednak chcesz sięgnąć po mrożone borowiki, kurki czy gąski, które są w zamrażalniku rok lub dłużej, musisz liczyć się z tym, że jakość może nie spełnić twoich kulinarnych oczekiwań.