Jak długo można mrozić grzyby? Wielu może zaskoczyć tak krótki czas

Znalazłeś w zamrażalniku grzyby z zeszłego roku i zastanawiasz się, czy to nie za długo, jak leżą zamrożone? W przypadku tych produktów spożywczych długość mrożenia jest kluczowa dla smaku, konsystencji i właściwości po rozmrożeniu. Rekordziści mrożenia - czytajcie uważnie poniższe porady.

Mrożone grzyby w zamrażalniku nie mogą leżeć przez wiecznośćMrożone grzyby w zamrażalniku nie mogą leżeć przez wieczność
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

Mrożenie grzybów to jedna z najpopularniejszych metod ich przechowywania. Sezon grzybowy jest stosunkowo krótki, a możliwości wykorzystania świeżych grzybów bez odpowiedniego ich przetworzenia ograniczone. Mrożenie pozwala przedłużyć trwałość grzybów, co umożliwia ich wykorzystanie podczas zimowych miesięcy, kiedy są trudno dostępne.

Błędy w trakcie mrożenia

Na jakość rozmrożonych grzybów wpływają przede wszystkim czynności wykonane w kuchni jeszcze przed włożeniem leśnych skarbów do zamrażalnika. Najczęstszym błędem jest zamrażanie grzybów zawierających wilgoć. Należy je dokładnie osuszyć po blanszowaniu, aby uniknąć powstania lodowych kryształków, które mogą wpłynąć na konsystencję grzybów po rozmrożeniu. Grzyby najlepiej mrozić na płaskich tackach, a dopiero po zamrożeniu przenieść do pojemników, co pozwoli uniknąć ich zlepienia. Kolejny popularny zwyczaj, którego warto się wyzbyć, to nieprawidłowe parametru w lodówce z zamrażalnikiem lub osobnej zamrażarce. Zamrażanie grzybów w temperaturze poniżej -18°C jest kluczowe dla zachowania ich jakości. W niższych temperaturach procesy chemiczne i biologiczne zachodzą wolniej, co pozwala na dłuższe przechowywanie grzybów bez obawy o utratę ich smaku i wartości odżywczych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lubisz lasagne? Koniecznie wypróbuj wersji ze szpinakiem i grzybami

Jak długo można mrozić grzyby?

Zapakowane w odpowiednie pojemniki nadające się do przechowywania żywności w niskich temperaturach, odpowiednio oznaczone pod względem daty mrożenia surowe grzyby, możesz trzymać w lodówce od 3 do 6 miesięcy. Taki czas zapewni ich trwałość. Pamiętaj, że grzyby surowe można przechowywać krócej niż te obgotowane czy zblanszowane. W przypadku mrożenia po obróbce termicznej, możesz wydłużyć czas w zamrażalniku do około 8 miesięcy. Jeśli jednak chcesz sięgnąć po mrożone borowiki, kurki czy gąski, które są w zamrażalniku rok lub dłużej, musisz liczyć się z tym, że jakość może nie spełnić twoich kulinarnych oczekiwań.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej