Przepis na udane spotkanie z przyjaciółmi. Ekspert radzi, jak dobrać wino do pizzy

Międzynarodowy dzień pizzy wypada 9 lutego. Pizza to chyba najpopularniejsze danie na świecie. W czym tkwi jej sekret? Przede wszystkim w  prostocie. Drożdżowy placek, pomidorowy sos, warstwa sera i ulubione dodatki. To wszystko sprawia,  że trudno znaleźć kogoś, kto nie przepadałby za tą włoską potrawą. Jak dobrać wino do pizzy? - Warto zawsze zacząć od tego, jakie dodatki się na niej znajdują – radzi Tomasz Potrzebowski.

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock
Katarzyna Gileta

Jak dobrać wino do pizzy?

Jeśli elementami pizzowej układanki są pomidory oraz mięso lub wędlina, Tomasz Potrzebowski prawie zawsze wybiera wino czerwone - lekkie, z ożywczą kwasowością, przeważnie włoskie. To musi się udać!

"Sangiovese jest w mojej ocenie tym szczepem, które świetnie sprawdza się w zestawieniu z tym iście włoskim daniem. Dzięki swej charakterystyce idealnie odnajduje się zarówno w towarzystwie ciągnącego się sera, jak i słodkich pomidorów. Wybierajcie zatem Chianti lub Rosso di Montalcino. Oba wina pochodzą z malowniczej Toskanii, a do ich wytworzenia wykorzystuje się właśnie winogrona odmiany sangiovese"- mówi ekspert.

Innym godnym polecenia kierunkiem poszukiwań idealnego wina do pizzy są południowe Włochy. Trunki ze szczepów primitivo lub sycylijskie nero d’avola będą dobrą alternatywą dla wspomnianych wcześniej win.

Dla entuzjastów win mniej owocowych niż nero d’avola czy primitivo ekspert poleca piemonckie klasyki w postaci trunków ze szczepów dolcetto i barbera oraz wino z regionu Valpolicella. Jeśli zaś macie ochotę na delikatne bąbelki, to wytrawne lambrusco będzie dla was najlepsze.

A co jeśli nie Włochy? Owocowy merlot, lekki syrah lub młode wino z Rioja to również dobre rozwiązanie.

Białe wino również pasuje

Do pizzy możemy również podać białe wino. Kiedy? Odpowiedź jest prosta - gdy na stole pojawia się pizza bianco (bez pomidorów), pizza ze świeżymi dodatkami (jak szynka parmeńska i rukola) oraz gdy decydujemy się na pizzę z owocami morza. W takiej konfiguracji świetnie odnajdzie się prosecco lub lekkie i rześkie pinot grigio.

"Ja do takiej pizzy lubię również otworzyć butelkę wina ze szczepu gavi. Z międzynarodowych odmian dobrym rozwiązaniem będzie riesling lub sauvignon blanc – to ostatnie, szczególnie gdy na pizzy mamy dodatek w postaci koziego sera. Mam nadzieję, że udało mi się zainspirować was do łączenia pizzy z winem, a także pokazać, że istnieje alternatywa dla piwa, które tak często kojarzone jest z tym daniem"- podsumowuje Tomasz Potrzebowski, ekspert rynku wina w firmie Henkell Freixenet Polska.

Na naszym kanale YouTube znajdziecie fantastyczny przepis na kwadraciki z ciasta francuskiego z pesto i kolorowymi dodatkami:

Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki