Pomysł na owoce morza: aromatyczne krewetki podaliśmy z wyjątkowym makaronem warzywnym

Soczyste krewetki przygotowaliśmy dzisiaj w towarzystwie warzywnego makaronu i parmezanu. Proste i lekkie danie z piekarnika świetnie sprawdzi się zarówno jako obiad,  jak i ciepła kolacja.

ObrazekKrewetki z warzywnym makaronem
Ewa

Pomysł na owoce morza

Owoce morza to dla wielu osób temat dość odległy. Wiele osób wciąż nie odważyło się ich spróbować. Jednym z argumentów jest to, że nie wiedzą, jak je przygotować. Dziś spieszymy z pomocą i pokażemy Ci najprostszy możliwy sposób, w jaki można zaserwować krewetki. Podaliśmy je w towarzystwie lekkiego makaronu z cukinii i aromatycznych przypraw. Najłatwiej będzie wybrać mrożone krewetki, które są już oczyszczone. Rozmroź je w zimnej wodzie i usuń końcówki chitynowego pancerzyka na ogonku- z łatwością je ściągniesz.

Cały przepis znajdziesz na naszym kanale Youtube

Krewetki z makaronem warzywnym

Składniki:

  • 300 g surowych krewetek
  • 1 cebula szalotka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 cytryny (sok)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki parmezanu
  • 1 cukinia

Zielony makaron do naszego obiadu przygotowaliśmy dzięki Zoodlerowi marki Philips.

Sposób przygotowania:

Zacznij od przygotowania krewetek. Obrane i umyte krewetki w surowej wersji przełóż do formy do pieczenia.

Obrazek

Następnie dodaj do naczynia: drobno posiekaną szalotkę i czosnek, słodką oraz ostrą paprykę, sól, sok z cytryny oraz oliwę z oliwek. Całość dobrze wymieszaj, żeby przyprawy równomiernie otoczyły owoce morza.

Obrazek

Cukinię dokładnie umyj i osusz. Odetnij końcówki i zamień w cienki makaron. Nam pomógł w tym Zoodler. To świetny patent na to, żeby przemycić dodatkową porcję warzyw do obiadu. Taki makaron ma też o wiele mniej kalorii niż tradycyjny pszenny.

Obrazek

Gotowy makaron umieść na wierzchu doprawionych krewetek. Tak przygotowane danie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza. Piecz przez 20 minut w programie góra- dół.

Obrazek

Po upieczeniu dokładnie wymieszaj składniki z formy, po czym dodaj do nich starty na tarce parmezan. Ponownie wymieszaj całość i gotowe. Proste i lekkie danie świetnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i kolację. Smacznego!

Obrazek

Jak sama widzisz, przygotowanie obiadu z krewetkami w roli głównej wcale nie musi być trudne. Wystarczą odpowiednie składniki oraz sprawdzony przepis, aby w mgnieniu oka wyczarować pyszny posiłek w ciekawym wydaniu!

Wybrane dla Ciebie
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa