PoradyRobert Makłowicz mówi, jak grillować. Kluczowe jest ułożenie węgla

Robert Makłowicz mówi, jak grillować. Kluczowe jest ułożenie węgla

Idealne grillowanie według Roberta Makłowicza - Pyszności; Fot. Canva/Instagram: robertmaklowicz_official (screenshot)
Idealne grillowanie według Roberta Makłowicza - Pyszności; Fot. Canva/Instagram: robertmaklowicz_official (screenshot)

28.04.2023 09:53

Jak grilluje Robert Makłowicz? Tego dowiedzieliśmy się, oglądając jeden z odcinków jego "Podroży kulinarnych". Podpowiedział w nim, jak zabrać się za pieczenie ryb i warzyw oraz przekazał, co sądzi o marynatach. Znany krytyk kulinarny zdradził również kilka przydatnych trików. 

Grillowanie po mistrzowsku, czyli w stylu Roberta Makłowicza polega przede wszystkim na różnorodności. W jego menu jest miejsce zarówno na mięsa, jak i ryby oraz pieczone warzywa. Każde z nich wymaga zastosowania innych metod, którymi kulinarny znawca podzielił się z widzami. Zobaczcie, jak grilluje Robert Makłowicz. Te triki powinien znać każdy urlopowicz.

Jak grilluje Robert Makłowicz?

Jak powinno się grillować ze smakiem? Robert Makłowicz tłumaczy, że kwestią kluczową jest to, jakiego grilla używamy. W jednym z odcinków "Podróży kulinarnych", poświęconym właśnie grillowaniu, mówi wprost, że siłą potraw pieczonych na ruszcie jest smak pochodzący od węgla drzewnego. Grill gazowy, według znanego krytyka kulinarnego, to ostateczność. Kolejną kwestią, jaką poruszył Makłowicz, był sposób rozpalania grilla.

- Wbrew pozorom nie jest to czynność całkowicie oczywista. Po pierwsze węgiel musi być ułożony w kupkę. Dopiero kiedy jest gorący, rozrzuca się go na całą powierzchnię rusztu - wytłumaczył.

Kiedy kawałki węgla pokryją się białym popiołem i nie palą się, a żarzą, można rozrzucić je na grillu, nałożyć ruszt i przystąpić do pieczenia. Makłowicz rozpoczął gotowanie od warzyw. Podkreślił, że upieczenie kiełbasy czy mięsa nie jest sztuką. Jest nią - według smakosza - grillowanie jarzyn. Na ruszcie znalazły się więc połówki cukinii muśnięte oliwą, które finalnie z bakłażanem stworzyły sałatkę z pieczonych jarzyn.

Dania z grilla - Pyszności; źródło: Adobe
Dania z grilla - Pyszności; źródło: Adobe

Grillowanie ryby. Porady od Roberta Makłowicza

Ekspert proponuje, by wnętrze ryby wypełnić mieszaniną ziół: rozmarynu i pietruszki, wymieszaną z czosnkiem i sokiem z cytryny. Rybę przed grillowaniem należy posolić i natrzeć oliwą z oliwek oraz - wedle uznania - obłożyć plastrami boczku. W jaki sposób ją piec? Jeśli nie mamy do tego specjalnie przeznaczonych narzędzi, można wypróbować technikę zaproponowaną przez Makłowicza:

Najpowszechniejszą formą jest pieczenie ryby w folii aluminiowej. Ja, szczerze mówiąc, nie przepadam za rybą pieczoną w folii. Kiedy rybę owiniętą w folię położy się na ruszcie, bardziej się dusi niż piecze. Jest jeden sposób, który całą rzecz może uczynić lepszą. Mianowicie rybę trzeba zawinąć odpowiednio. Nie może folia ściśle przylegać do ryby. Trzeba zostawić jak najwięcej miejsca, nie zawijać bardzo dokładnie, żeby gorące powietrze mogło w środku cyrkulować. Ta ryba, mówiąc trywialnie, mniej się spoci - wyjaśnił.

W kwestii marynat Makłowicz przyznał, że ma do nich negatywny stosunek. Uważa, że mięso czy ryba są wystarczająco smaczne i nie poleca nurzać ich w sosach, które całkowicie zmieniają ich smak. Dodał też, że nie pochwala kupowania gotowych, przyprawionych już mięs na grilla. - Abstrakcja. To jest droga do samobójstwa, bo nie dość, że niedobre, to jeszcze szkodliwe - skwitował.

Sałatka z jarzyn z rusztu Roberta Makłowicza

Składniki:

  • 1 kg pomidorów
  • 2 cukinie
  • 1 bakłażan
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 główka czosnku
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka octu winnego

Przygotowanie:

  1. Świeże pomidory pokrój w cząsteczki.
  2. Plastry upieczonego na grillu bakłażana przekrój na pół, dodaj do pomidorów.
  3. Obierz upieczony czosnek i dodaj ząbki do miski z warzywami.
  4. Połówki zgrillowanej cukinii przekrój wzdłuż na pół, a następnie w plastry. Dodaj do reszty.
  5. Całość skrop octem winnym i oliwą z oliwek, dodaj sól oraz pieprz. Zamieszaj całość.

Makłowicz poradził, by czosnek piec na grillu w całych główkach. Tym samym nic nie zostanie przypalone, a środek - czyli aromatyczne ząbki - staną się miękkie. W kwestii bakłażanów polecił, by pokroić je w grube plastry, lekko posolić i odstawić na chwilę, by pozbyć się z nich gorzkiego smaku. Znawca kulinarny podzielił się również przepisem na "sprytne grzanki". Grube kromki, które wykroił z pszennej bagietki, podpiekł na ruszcie z obu stron. Kiedy były jeszcze ciepłe, natarł je połówką świeżego pomidora oraz rozsmarował na nich upieczone do miękkości ząbki czosnku.

Zobacz również, jak zrobić finezyjne ziemniaczane łódeczki:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także