Oryginalne pomysły na przystawki na grilla, które zachwycą twoich gości
W przypadku, gdy zależy ci na tym, by na grillu nie było zbyt monotonnie, to warto postawić na oryginalne przystawki na grilla. Będą świetnym uzupełnieniem tych popularnych dań z grilla i dodadzą trochę koloru na stole. Już dziś poznaj pomysły na smaczne i proste w przygotowaniu przekąski.
27.04.2023 | aktual.: 28.04.2023 08:02
Kolorowo i smacznie - takiego efektu końcowego oczekuje niemal każdy, kto chce przygotować przystawki na grill. Co ważne, możesz je zrobić w tak zwanym międzyczasie - najlepiej w przerwie między marynowaniem kolejnych rodzajów mięs. Będzie zdrowo, smacznie i kolorowo - a wszystko to, dzięki obecności popularnych warzyw w niemal każdej przystawce do grilla.
Dlaczego warto postawić na różnorodne przystawki na grilla?
Na grillu zazwyczaj króluje mięso. Nic nie stoi na przeszkodzie, by nieco urozmaicić to grillowe menu i postawić na przystawki do grilla, które będą pewnego rodzaju urozmaiceniem i uzupełnieniem popularnych posiłków z grilla. Co ważne, powinny być smaczne jako danie samo w sobie. Dodadzą koloru i porcji ważnych składników odżywczych, dzięki czemu spożywanie dań z grilla będzie dużo lepsze, przyjemniejsze i zdrowsze. Postaw na proste przekąski, w tym na przystawki na grilla na zimno.
Warto podkreślić, że świetnie sprawdzą się zarówno na niewielki głód, jak i jako przystawka w czasie oczekiwania na danie główne. Są to przede wszystkim przekąski typu finger food, które jak sama nazwa wskazuje, nie wymagają użycia sztućców. W tej sytuacji, każde spotkanie przy grillu nabierze lekkiego i niezobowiązującego charakteru.
Zobacz także
Przekąski na grilla w szybkiej i prostej postaci - wykorzystaj ciasto francuskie
Jeśli ma być szybko, smacznie i zdrowo, to warto sięgnąć po ciasto francuskie, z którego można wyczarować prawdziwe cuda. Taka przystawka na grilla świetnie sprawdzi się na każdą okazję. Przygotowanie to dosłownie chwila. Te kilka minut w zupełności wystarczy, by każdy zajadał się taką przekąską bez opamiętania.
Składniki:
- opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- ser żółty
- salami lub dowolna szynka
- passata pomidorowa.
Sposób przygotowania:
- Pokrój ciasto na mniejsze części.
- Posmaruj kawałki ciasta passatą pomidorową i ułóż ser żółty, salami lub dowolną szynkę.
- Zawiń ciasto w małe rollsy, umieść je na płycie żeliwnej w grillu i piecz w temperaturze 170 stopni przez 10 minut.
Ogórki nadziewane białym serem i rzodkiewką - przystawki na grilla na zimno
Oprócz ciepłych przekąsek warto przygotować również przekąski na grilla na zimno. I tu, dobrą opcją mogą być ogórki nadziewane białym serem i rzodkiewką. Wykorzystaj popularne i zdrowe warzywa i stwórz oryginalną przekąskę na zimno, która zachwyci wszystkich gości.
Składniki:
- 2 ogórki lub świeża cukinia
- łyżka majonezu
- pęczek rzodkiewki
- 200 g twarogu półtłustego
- 2 łyżki szczypiorku
- szczypta soli
- odrobina natki pietruszki lub bazylii
- świeżo mielony czarny pieprz.
Sposób przygotowania:
- Obierz ogórki, pokrój je na kawałki 2 cm i w następnej kolejności wydrąż część nasion, by zrobić miejsce dla farszu.
- Rozgnieć twaróg widelcem, dodaj do niego startą na grubych oczkach rzodkiewkę oraz majonez i posiekany szczypiorek. Dopraw solą i pieprzem.
- Napełnij ogórki masą serową. Udekoruj plasterkami rzodkiewki i natką pietruszki.
Placki z tortilli z pysznymi dodatkami - szybkie i smaczne przekąski na grilla
Dobrze sięgnąć po te proste rozwiązania. Do takiej kategorii na pewno należy tortilla. Aby przygotować małe, zimne przekąski na grilla, należy najpierw posmarować placki tortilli wybranym serkiem, taki jak serek śmietankowy, serek ze szczypiorkiem, z chrzanem, serek kozi lub wegańskie smarowidła, np. hummus czy baba ghanoush. Na plackach posmarowanych serkiem ułóż dowolne dodatki, takie jak pokrojone w słupki warzywa, plastry szynki lub plastry sera - wedle uznania. Następnie zwiń tortillę i pokrój rulon na kawałki 2 cm. W ten sposób uzyskasz pyszne i oryginalne przekąski, idealne na grilla.
A może zakręcona pizza? To również świetna przekąska na każdą okazję. Przepis znajdziesz na naszym kanale wideo: