Większość osób źle kroi mięso, a wystarczy przestrzegać banalnie prostych zasad
Wydawałoby się, że krojenie mięsa to wyjątkowo prosta czynność. W końcu wykonujemy ją bardzo często, szczególnie podczas przygotowywania obiadu. Okazuje się, że odpowiednia technika krojenia pozwoli nam prawidłowo wykonać potrawę. Poniżej podajemy kilka rad, dzięki którym nasze mięso będzie smaczne i delikatne.
Krojenie mięsa
Odpowiednio przygotowane mięso to podstawa. Dzięki temu nasze potrawy odznaczają się wyjątkowo delikatną konsystencją. Poza tym są one smaczne. W związku z tym dzisiaj podzielimy się radami dotyczącymi krojenia mięsa. Warto o nich pamiętać podczas przygotowywania mięsnego dania.
Bezcenne rady - jak kroić mięso
Poniżej podajemy pięć prostych rad, które warto znać przed przystąpieniem do krojenia mięsa.
- Pamiętaj o odpowiednim nożu
Przed krojeniem mięsa warto zaopatrzyć się w dobrej jakości, ostry nóż. W sklepach mamy do wyboru różnego rodzaju specjalne noże, które świetnie poradzą sobie z mięsem. Z reguły nie są tanie. Jednak warto wydać pieniądze na dobrej jakości nóż. Odpowiednie narzędzie to połowa sukcesu.
- Pamiętaj o odpowiedniej desce
Deska, na której kroimy mięso także pełni ważną rolę. Polecamy wybrać deskę bambusową lub plastikową, które nie chłoną zapachów i wody. Poza tym wyjątkowo łatwo można je wyczyścić oraz nadają się do mycia w zmywarce.
- Usuń niepożądane części
Przed krojeniem mięsa, polecamy usunąć wszystkie niepożądane części. Należą do nich m.in. kości, włókna, czy skóra. Dzięki temu nasza potrawa będzie smaczniejsza i łatwiejsza do pogryzienia. Do usuwania takich części najlepiej sprawdzi się specjalny nóż. Odznacza się on zazwyczaj długim, zwężającym się ostrzem.
- Zawsze krój w poprzek włókien
Niezależnie od tego jakie mięso chcesz pokroić - zawsze krój je w poprzek włókien. Dzięki temu przygotowana potrawa mięsna będzie wyjątkowo miękka i soczysta. Niestety nie każdy przygotowuje mięso według tej reguły. Wiele osób kroi je w poprzek. W konsekwencji odbija się to negatywnie na gotowej potrawie.
- Nie szarp mięsa
Krój mięso zdecydowanymi, posuwistymi ruchami. Nie szarp mięsa. W przeciwnym razie twoja potrawa straci zarówno na smaku, jak i konsystencji.
Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować boczek a'la żeberka krok po kroku. Już zawsze będziesz chciał go jeść w ten sposób!