PoradyWiększość osób źle kroi mięso, a wystarczy przestrzegać banalnie prostych zasad

Większość osób źle kroi mięso, a wystarczy przestrzegać banalnie prostych zasad

Jak kroić mięso 5 bezcennych rad - Pyszności; Foto: Canva.com
Jak kroić mięso 5 bezcennych rad - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

26.07.2022 15:28, aktual.: 05.08.2022 20:19

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Wydawałoby się, że krojenie mięsa to wyjątkowo prosta czynność. W końcu wykonujemy ją bardzo często, szczególnie podczas przygotowywania obiadu. Okazuje się, że odpowiednia technika krojenia pozwoli nam prawidłowo wykonać potrawę. Poniżej podajemy kilka rad, dzięki którym nasze mięso będzie smaczne i delikatne. 

Krojenie mięsa

Schab- Pyszności; Foto: Canva.com
Schab- Pyszności; Foto: Canva.com

Odpowiednio przygotowane mięso to podstawa. Dzięki temu nasze potrawy odznaczają się wyjątkowo delikatną konsystencją. Poza tym są one smaczne. W związku z tym dzisiaj podzielimy się radami dotyczącymi krojenia mięsa. Warto o nich pamiętać podczas przygotowywania mięsnego dania.

Bezcenne rady - jak kroić mięso

Krojenie mięsa - Pyszności; Foto: Canva.com
Krojenie mięsa - Pyszności; Foto: Canva.com

Poniżej podajemy pięć prostych rad, które warto znać przed przystąpieniem do krojenia mięsa.

  • Pamiętaj o odpowiednim nożu

Przed krojeniem mięsa warto zaopatrzyć się w dobrej jakości, ostry nóż. W sklepach mamy do wyboru różnego rodzaju specjalne noże, które świetnie poradzą sobie z mięsem. Z reguły nie są tanie. Jednak warto wydać pieniądze na dobrej jakości nóż. Odpowiednie narzędzie to połowa sukcesu.

  • Pamiętaj o odpowiedniej desce

Deska, na której kroimy mięso także pełni ważną rolę. Polecamy wybrać deskę bambusową lub plastikową, które nie chłoną zapachów i wody. Poza tym wyjątkowo łatwo można je wyczyścić oraz nadają się do mycia w zmywarce.

  • Usuń niepożądane części

Przed krojeniem mięsa, polecamy usunąć wszystkie niepożądane części. Należą do nich m.in. kości, włókna, czy skóra. Dzięki temu nasza potrawa będzie smaczniejsza i łatwiejsza do pogryzienia. Do usuwania takich części najlepiej sprawdzi się specjalny nóż. Odznacza się on zazwyczaj długim, zwężającym się ostrzem. 

  • Zawsze krój w poprzek włókien

Niezależnie od tego jakie mięso chcesz pokroić - zawsze krój je w poprzek włókien. Dzięki temu przygotowana potrawa mięsna będzie wyjątkowo miękka i soczysta. Niestety nie każdy przygotowuje mięso według tej reguły. Wiele osób kroi je w poprzek. W konsekwencji odbija się to negatywnie na gotowej potrawie.

  • Nie szarp mięsa

Krój mięso zdecydowanymi, posuwistymi ruchami. Nie szarp mięsa. W przeciwnym razie twoja potrawa straci zarówno na smaku, jak i konsystencji.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować boczek a'la żeberka krok po kroku. Już zawsze będziesz chciał go jeść w ten sposób!