Jak prawidłowo mrozić ciasto drożdżowe? Kluczowe są 2 proste czynności, inaczej stanie się niejadalne
Od czasu do czasu większości z nas zdarzy się przesadzić z ilością przygotowanych słodkości. Jak prawidłowo mrozić ciasto drożdżowe? Jak się za to zabrać? Pokazujemy wam sprawdzony patent, który pozwoli cieszyć się jego smakiem po kilku godzinach od wyjęcia z zamrażalki. Koniecznie sprawdź jak to zrobić, nigdy nie wiesz, kiedy przyda Ci się ten patent.
29.08.2022 17:32
Wielu z nas wróciło do wypiekania domowych ciast i chleba. Bolączką przy robieniu ciast drożdżowych jest często klęska urodzaju. Komu z nas nie zdarzyło się przygotować ilości jak dla pułku wojska? Dziś zdradzamy, jak prawidłowo zamrozić ciasto drożdżowe, żeby mogło przydać się w przyszłości.
Mrożenie ciasta drożdżowego- wskazówki
Na pewno nie raz nam się zdarzyło, że podczas robienia ciasta wyszło go zbyt dużo. Co zrobić by się nie zmarnowało? Zazwyczaj w takich sytuacjach ratuje nas zamrażalka. Nie chcemy go przecież wyrzucać, marnując zupełnie dobry produkt spożywczy.
W takiej sytuacji możemy zamrozić surowe ciasto. Należy pamiętać, by przedtem, pozbawić go pęcherzyków powietrza. W tym celu przebijamy je i szczelnie pakujemy. Jeśli do ciasta dotrze za dużo powietrza - wyschnie. Następnie zostaje schować je do zamrażalnika i gotowe.
W przypadku upieczonego zawczasu ciasta, nic nie stoi na przeszkodzie, aby je zamrozić. Dzięki temu przedłużymy jego świeżość, a kiedy tylko najdzie nas ochota, będziemy mogli je rozmrozić je w mikrofalówce.
Ciasto drożdżowe- ważne wskazówki
Ciasto drożdżowe przez wielu z nas jest postrzegane jako trudne w przygotowaniu. Wystarczy jednak zapoznać się z kilkoma wskazówkami i jego upieczenie będzie banalnie proste. Kluczem jest odpowiednia ilość składników, dokładne ich odmierzenie i temperatura. Zawsze pamiętaj o tych trzech krokach. Dodatkowo ważne jest to, abyśmy dobrze wyrobili ciasto. Chcemy, by do środka dostały się pęcherzyki powietrza. To sprawi, że ciasto będzie pulchne.
Jeśli lubicie piec, przedstawiamy przepis na nasze ulubione ciasto bananowe: