Jak prawidłowo mrozić ciasto drożdżowe? Kluczowe są 2 proste czynności, inaczej stanie się niejadalne

Od czasu do czasu większości z nas zdarzy się przesadzić z ilością przygotowanych słodkości.  Jak prawidłowo mrozić ciasto drożdżowe? Jak się za to zabrać? Pokazujemy wam sprawdzony patent, który pozwoli cieszyć się jego smakiem po kilku godzinach od wyjęcia z zamrażalki. Koniecznie sprawdź jak to zrobić, nigdy nie wiesz, kiedy przyda Ci się ten patent. 

Obrazek
Paulina

Wielu z nas wróciło do wypiekania domowych ciast i chleba. Bolączką przy robieniu ciast drożdżowych jest często klęska urodzaju. Komu z nas nie zdarzyło się przygotować ilości jak dla pułku wojska? Dziś zdradzamy, jak prawidłowo zamrozić ciasto drożdżowe, żeby mogło przydać się w przyszłości.

Obrazek

Mrożenie ciasta drożdżowego- wskazówki

Na pewno nie raz nam się zdarzyło, że podczas robienia ciasta wyszło go zbyt dużo. Co zrobić by się nie zmarnowało? Zazwyczaj w takich sytuacjach ratuje nas zamrażalka. Nie chcemy go przecież wyrzucać, marnując zupełnie dobry produkt spożywczy.

W takiej sytuacji możemy zamrozić surowe ciasto. Należy pamiętać, by przedtem, pozbawić go pęcherzyków powietrza. W tym celu przebijamy je i szczelnie pakujemy. Jeśli do ciasta dotrze za dużo powietrza - wyschnie. Następnie zostaje schować je do zamrażalnika i gotowe.

W przypadku upieczonego zawczasu ciasta, nic nie stoi na przeszkodzie, aby je zamrozić. Dzięki temu przedłużymy jego świeżość, a kiedy tylko najdzie nas ochota, będziemy mogli je rozmrozić je w mikrofalówce.

Obrazek

Ciasto drożdżowe- ważne wskazówki

Ciasto drożdżowe przez wielu z nas jest postrzegane jako trudne w przygotowaniu. Wystarczy jednak zapoznać się z kilkoma wskazówkami i jego upieczenie będzie banalnie proste. Kluczem jest odpowiednia ilość składników, dokładne ich odmierzenie i temperatura. Zawsze pamiętaj o tych trzech krokach. Dodatkowo ważne jest to, abyśmy dobrze wyrobili ciasto. Chcemy, by do środka dostały się pęcherzyki powietrza. To sprawi, że ciasto będzie pulchne.

Jeśli lubicie piec, przedstawiamy przepis na nasze ulubione ciasto bananowe: 

Wybrane dla Ciebie
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom