Jak przygotować ogórki małosolne? Trzymaj się zasady 3x1, a wyjdą pyszne i chrupiące
Wakacje zostały już oficjalnie ogłoszone, więc nie ma co szukać wymówek – czas szykować słoiki na ogórki. Jedni wolą kiszone, inni małosolne. W obydwu przypadkach sprawdza się prosta zasada: 3x1. Z tymi proporcjami ogórki zawsze się udają.
Zarówno ogórki kiszone, jak i małosolne, przygotowywane są dokładnie w taki sam sposób. Wystarczy poukładać je w słoikach i zalać wodą z rozpuszczoną solą. W przypadku kiszonych fermentacja trwa ok. 2 tygodni. Ogórki małosolne są gotowe już na trzeci dzień od wstawienia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Weź 2 ogórki, ser i kilka składników do doprawienia. Sałatka o niebo lepsza niż mizeria
Na czym polega zasada 3x1?
Chodzi o proporcję ogórków do wody i soli kamiennej. Na każdy 1 kg ogórków potrzebujesz 1 litr wody i 1 łyżkę soli. Ogórki należy wcześniej umyć i poodcinać z nich końcówki – to od nich warzywa zaczynają się psuć. Wodę z solą lepiej przegotować, aby pozbyć się chloru, które nie jest mile widziany w słoiku z domowymi przetworami.
Co jeszcze powinno znaleźć się w słoiku z ogórkami?
Najczęstszy zestaw to: gałązka kopru, korzeń chrzanu i kilka ząbków czosnku. Taki pakiet często jest sprzedawany w marketach, ale nie trzeba się do niego ograniczać. Ogórki małosolne doskonale smakują również z innymi dodatkami, na przykład z korzeniem imbiru.
Możesz spróbować także wersji z liśćmi winogron, wiśni lub czarnej porzeczki – zawierają one garbniki, które poprawiają chrupkość ogórków i wzbogacają ich smak o delikatnie owocowe nuty. Niektórzy dodają nasiona gorczycy, pieprz w ziarnach lub papryczkę chili, aby ogórki były pikantniejsze.
Kiedy ogórki małosolne mogą się zepsuć?
Ryzyko jest raczej niewielkie, ale jest kilka rzeczy, na które warto zwrócić uwagę. Przede wszystkim słoiki na ogórki powinny być czyste i wyparzone. Możesz użyć kamionkowego naczynia lub szklanych słoików – plastikowe pojemniki lub baniaki to nie jest dobry pomysł ze względu na możliwość przenikania szkodliwych substancji chemicznych.
Zadbaj o to, aby warzywa były w całości zanurzone w solance. Nie powinien wystawać ani koniuszek – takie fragmenty są wprost narażone na zepsucie. Słoik przykryj pokrywką, ale nie zakręcaj jej do końca, aby zapewnić dostęp powietrza. Po trzech dniach sprawdź ogórki i jeśli ich smak już ci odpowiada, dokręć pokrywki i schowaj słoiki do lodówki.