Kisisz ogórki w plastiku? Będziesz żałować, że nie poszedłeś po słoik

Kiszone ogórki to klasyka, którą większość z nas przygotowuje na zimę. Jednak wciąż wiele osób popełnia ten sam błąd – kisi ogórki w plastikowych butelkach lub innych opakowaniach tego tworzywa. Czy to naprawdę dobry pomysł? Ekspertka przestrzega.

Kiszenie ogórków w plastikuKiszenie ogórków w plastiku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | vivoo
Paulina Hermann
SKOMENTUJ

Wielu osobom wydaje się, że plastikowa butelka to najlepszy sposób na szybkie ogórki kiszone. Niestety, eksperci przestrzegają przed tym, a badania są brutalne. Sylwia Panek, blogerka kulinarna, jednoznacznie odradza kiszenie ogórków w plastiku. Z jej doświadczenia wynika, że tego typu pojemniki mogą negatywnie wpłynąć na jakość kiszonek. Ogórki mogą być okropne w smaku, a do tego stracą wartości odżywcze. Zastanów się kilka razy, czy chcesz ryzykować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Moda na kawę czy modna kawa? Testujemy Cold Brew, Cold Sweet Nitro oraz kawę pistacjową

Kiszenie ogórków w plastiku to naprawdę bardzo zły pomysł

Choć niektórym może się wydawać, że plastikowa butelka jest wygodnym rozwiązaniem, to niestety może zaszkodzić jakości kiszonek. Plastik, zwłaszcza ten, który nie jest przeznaczony do kontaktu z żywnością, może uwalniać niepożądane substancje, które wpłyną na smak i zdrowie. Fermentacja w takich pojemnikach może prowadzić do nieprzyjemnych reakcji chemicznych, a ogórki tracą swoją chrupkość i świeży smak.

Te naczynia sprawiają, że kiszenie ogórków jest jak medytacja

Co więc wybrać? W czym kisić ogórki? Idealnym wyborem są kamionkowe garnki oraz szklane słoiki. Ceramiczne naczynia zapewniają odpowiednią cyrkulację powietrza, dzięki czemu fermentacja przebiega równomiernie i skutecznie. Co więcej, szkło i ceramika nie wchodzą w reakcję z żywnością. Dzięki temu ogórki kiszone smakują jak ogórki kiszone. Takie pojemniki są nie tylko tradycyjne, ale także praktyczne i zdrowe. To kolejny argument potwierdzający, że kiszenie ogórków plastiku nie jest zbyt mądrym posunięciem.

Kiszenie ogórków w plastikowych butelkach jest po prostu ryzykowne – po co narażać smak i zdrowie na takie eksperymenty? Warto wrócić do sprawdzonych metod, które od pokoleń służą w każdej polskiej kuchni. Wybierz szkło lub ceramikę, bo wtedy ogórki będą najsmaczniejsze i najzdrowsze.

Post o kiszeniu ogórków wywołał burzę

Reakcje internautów, jak pod każdym postem dotyczącym zdrowia, były różne. Internauci prosili też o badania, które potwierdziłyby wpis ekspertki. Wśród wielu komentarzy możemy przeczytać:

- Osób, które robią ogórki kiszone w plastiku, żadne badania nie przekonują, można mówić bez końca jak do ściany, im bardziej smakują z plastikowych butelek.


- No właśnie, kiedyś kisiło się w szkle lub beczkach do tego przeznaczonych. Od kilku lat moja mama za namową szwagierki kisi w plastiku, nie da sobie przetłumaczyć, bo przecież ogórki wychodzą takie dobre.


- Zawsze mnie dziwi, że bardzo często kimchi jest kiszone w plastikowych pojemnikach. Ja kiszę tylko w słoikach lub kamionce.

A ty robisz kiszonki w plastiku?

Wybrane dla Ciebie

Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Dziś o tej rybie możemy pomarzyć. Kiedyś na Mazurach i Suwalszczyźnie była hitem
Dziś o tej rybie możemy pomarzyć. Kiedyś na Mazurach i Suwalszczyźnie była hitem
Dosypuję 2 łyżeczki do pasty twarogowej. Jest smaczniejsza i nie mam problemów z trawieniem
Dosypuję 2 łyżeczki do pasty twarogowej. Jest smaczniejsza i nie mam problemów z trawieniem
Cała prawda o jedzeniu jajek na śniadanie. Dietetyk w końcu porządnie to wyjaśnił
Cała prawda o jedzeniu jajek na śniadanie. Dietetyk w końcu porządnie to wyjaśnił
Ścieram ogórki na tarce i robię z nich lekkie placuszki. Znikają szybciej niż ziemniaczane
Ścieram ogórki na tarce i robię z nich lekkie placuszki. Znikają szybciej niż ziemniaczane
Nie musisz biec rano do piekarni. Pyszne bułeczki z makiem możesz zrobić w domu
Nie musisz biec rano do piekarni. Pyszne bułeczki z makiem możesz zrobić w domu