Kisisz ogórki w plastiku? Będziesz żałować, że nie poszedłeś po słoik

Kiszone ogórki to klasyka, którą większość z nas przygotowuje na zimę. Jednak wciąż wiele osób popełnia ten sam błąd – kisi ogórki w plastikowych butelkach lub innych opakowaniach tego tworzywa. Czy to naprawdę dobry pomysł? Ekspertka przestrzega.

Kiszenie ogórków w plastikuKiszenie ogórków w plastiku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | vivoo
Paulina Hermann

Wielu osobom wydaje się, że plastikowa butelka to najlepszy sposób na szybkie ogórki kiszone. Niestety, eksperci przestrzegają przed tym, a badania są brutalne. Sylwia Panek, blogerka kulinarna, jednoznacznie odradza kiszenie ogórków w plastiku. Z jej doświadczenia wynika, że tego typu pojemniki mogą negatywnie wpłynąć na jakość kiszonek. Ogórki mogą być okropne w smaku, a do tego stracą wartości odżywcze. Zastanów się kilka razy, czy chcesz ryzykować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczarki z boczkiem na imprezową przystawkę. Łatwe i smakowite

Kiszenie ogórków w plastiku to naprawdę bardzo zły pomysł

Choć niektórym może się wydawać, że plastikowa butelka jest wygodnym rozwiązaniem, to niestety może zaszkodzić jakości kiszonek. Plastik, zwłaszcza ten, który nie jest przeznaczony do kontaktu z żywnością, może uwalniać niepożądane substancje, które wpłyną na smak i zdrowie. Fermentacja w takich pojemnikach może prowadzić do nieprzyjemnych reakcji chemicznych, a ogórki tracą swoją chrupkość i świeży smak.

Te naczynia sprawiają, że kiszenie ogórków jest jak medytacja

Co więc wybrać? W czym kisić ogórki? Idealnym wyborem są kamionkowe garnki oraz szklane słoiki. Ceramiczne naczynia zapewniają odpowiednią cyrkulację powietrza, dzięki czemu fermentacja przebiega równomiernie i skutecznie. Co więcej, szkło i ceramika nie wchodzą w reakcję z żywnością. Dzięki temu ogórki kiszone smakują jak ogórki kiszone. Takie pojemniki są nie tylko tradycyjne, ale także praktyczne i zdrowe. To kolejny argument potwierdzający, że kiszenie ogórków plastiku nie jest zbyt mądrym posunięciem.

Kiszenie ogórków w plastikowych butelkach jest po prostu ryzykowne – po co narażać smak i zdrowie na takie eksperymenty? Warto wrócić do sprawdzonych metod, które od pokoleń służą w każdej polskiej kuchni. Wybierz szkło lub ceramikę, bo wtedy ogórki będą najsmaczniejsze i najzdrowsze.

Post o kiszeniu ogórków wywołał burzę

Reakcje internautów, jak pod każdym postem dotyczącym zdrowia, były różne. Internauci prosili też o badania, które potwierdziłyby wpis ekspertki. Wśród wielu komentarzy możemy przeczytać:

- Osób, które robią ogórki kiszone w plastiku, żadne badania nie przekonują, można mówić bez końca jak do ściany, im bardziej smakują z plastikowych butelek.


- No właśnie, kiedyś kisiło się w szkle lub beczkach do tego przeznaczonych. Od kilku lat moja mama za namową szwagierki kisi w plastiku, nie da sobie przetłumaczyć, bo przecież ogórki wychodzą takie dobre.


- Zawsze mnie dziwi, że bardzo często kimchi jest kiszone w plastikowych pojemnikach. Ja kiszę tylko w słoikach lub kamionce.

A ty robisz kiszonki w plastiku?

Wybrane dla Ciebie
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Wielozadaniowiec do zupy i marynat. Zrób go od zera jak Ewa Wachowicz
Wielozadaniowiec do zupy i marynat. Zrób go od zera jak Ewa Wachowicz
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯