Kisisz ogórki w plastiku? Będziesz żałować, że nie poszedłeś po słoik
Kiszone ogórki to klasyka, którą większość z nas przygotowuje na zimę. Jednak wciąż wiele osób popełnia ten sam błąd – kisi ogórki w plastikowych butelkach lub innych opakowaniach tego tworzywa. Czy to naprawdę dobry pomysł? Ekspertka przestrzega.
Wielu osobom wydaje się, że plastikowa butelka to najlepszy sposób na szybkie ogórki kiszone. Niestety, eksperci przestrzegają przed tym, a badania są brutalne. Sylwia Panek, blogerka kulinarna, jednoznacznie odradza kiszenie ogórków w plastiku. Z jej doświadczenia wynika, że tego typu pojemniki mogą negatywnie wpłynąć na jakość kiszonek. Ogórki mogą być okropne w smaku, a do tego stracą wartości odżywcze. Zastanów się kilka razy, czy chcesz ryzykować.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Moda na kawę czy modna kawa? Testujemy Cold Brew, Cold Sweet Nitro oraz kawę pistacjową
Kiszenie ogórków w plastiku to naprawdę bardzo zły pomysł
Choć niektórym może się wydawać, że plastikowa butelka jest wygodnym rozwiązaniem, to niestety może zaszkodzić jakości kiszonek. Plastik, zwłaszcza ten, który nie jest przeznaczony do kontaktu z żywnością, może uwalniać niepożądane substancje, które wpłyną na smak i zdrowie. Fermentacja w takich pojemnikach może prowadzić do nieprzyjemnych reakcji chemicznych, a ogórki tracą swoją chrupkość i świeży smak.
Te naczynia sprawiają, że kiszenie ogórków jest jak medytacja
Co więc wybrać? W czym kisić ogórki? Idealnym wyborem są kamionkowe garnki oraz szklane słoiki. Ceramiczne naczynia zapewniają odpowiednią cyrkulację powietrza, dzięki czemu fermentacja przebiega równomiernie i skutecznie. Co więcej, szkło i ceramika nie wchodzą w reakcję z żywnością. Dzięki temu ogórki kiszone smakują jak ogórki kiszone. Takie pojemniki są nie tylko tradycyjne, ale także praktyczne i zdrowe. To kolejny argument potwierdzający, że kiszenie ogórków plastiku nie jest zbyt mądrym posunięciem.
Kiszenie ogórków w plastikowych butelkach jest po prostu ryzykowne – po co narażać smak i zdrowie na takie eksperymenty? Warto wrócić do sprawdzonych metod, które od pokoleń służą w każdej polskiej kuchni. Wybierz szkło lub ceramikę, bo wtedy ogórki będą najsmaczniejsze i najzdrowsze.
Post o kiszeniu ogórków wywołał burzę
Reakcje internautów, jak pod każdym postem dotyczącym zdrowia, były różne. Internauci prosili też o badania, które potwierdziłyby wpis ekspertki. Wśród wielu komentarzy możemy przeczytać:
- Osób, które robią ogórki kiszone w plastiku, żadne badania nie przekonują, można mówić bez końca jak do ściany, im bardziej smakują z plastikowych butelek.
- No właśnie, kiedyś kisiło się w szkle lub beczkach do tego przeznaczonych. Od kilku lat moja mama za namową szwagierki kisi w plastiku, nie da sobie przetłumaczyć, bo przecież ogórki wychodzą takie dobre.
- Zawsze mnie dziwi, że bardzo często kimchi jest kiszone w plastikowych pojemnikach. Ja kiszę tylko w słoikach lub kamionce.
A ty robisz kiszonki w plastiku?