Kisisz ogórki w plastiku? Będziesz żałować, że nie poszedłeś po słoik

Kiszone ogórki to klasyka, którą większość z nas przygotowuje na zimę. Jednak wciąż wiele osób popełnia ten sam błąd – kisi ogórki w plastikowych butelkach lub innych opakowaniach tego tworzywa. Czy to naprawdę dobry pomysł? Ekspertka przestrzega.

Kiszenie ogórków w plastikuKiszenie ogórków w plastiku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | vivoo
Paulina Hermann

Wielu osobom wydaje się, że plastikowa butelka to najlepszy sposób na szybkie ogórki kiszone. Niestety, eksperci przestrzegają przed tym, a badania są brutalne. Sylwia Panek, blogerka kulinarna, jednoznacznie odradza kiszenie ogórków w plastiku. Z jej doświadczenia wynika, że tego typu pojemniki mogą negatywnie wpłynąć na jakość kiszonek. Ogórki mogą być okropne w smaku, a do tego stracą wartości odżywcze. Zastanów się kilka razy, czy chcesz ryzykować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczarki z boczkiem na imprezową przystawkę. Łatwe i smakowite

Kiszenie ogórków w plastiku to naprawdę bardzo zły pomysł

Choć niektórym może się wydawać, że plastikowa butelka jest wygodnym rozwiązaniem, to niestety może zaszkodzić jakości kiszonek. Plastik, zwłaszcza ten, który nie jest przeznaczony do kontaktu z żywnością, może uwalniać niepożądane substancje, które wpłyną na smak i zdrowie. Fermentacja w takich pojemnikach może prowadzić do nieprzyjemnych reakcji chemicznych, a ogórki tracą swoją chrupkość i świeży smak.

Te naczynia sprawiają, że kiszenie ogórków jest jak medytacja

Co więc wybrać? W czym kisić ogórki? Idealnym wyborem są kamionkowe garnki oraz szklane słoiki. Ceramiczne naczynia zapewniają odpowiednią cyrkulację powietrza, dzięki czemu fermentacja przebiega równomiernie i skutecznie. Co więcej, szkło i ceramika nie wchodzą w reakcję z żywnością. Dzięki temu ogórki kiszone smakują jak ogórki kiszone. Takie pojemniki są nie tylko tradycyjne, ale także praktyczne i zdrowe. To kolejny argument potwierdzający, że kiszenie ogórków plastiku nie jest zbyt mądrym posunięciem.

Kiszenie ogórków w plastikowych butelkach jest po prostu ryzykowne – po co narażać smak i zdrowie na takie eksperymenty? Warto wrócić do sprawdzonych metod, które od pokoleń służą w każdej polskiej kuchni. Wybierz szkło lub ceramikę, bo wtedy ogórki będą najsmaczniejsze i najzdrowsze.

Post o kiszeniu ogórków wywołał burzę

Reakcje internautów, jak pod każdym postem dotyczącym zdrowia, były różne. Internauci prosili też o badania, które potwierdziłyby wpis ekspertki. Wśród wielu komentarzy możemy przeczytać:

- Osób, które robią ogórki kiszone w plastiku, żadne badania nie przekonują, można mówić bez końca jak do ściany, im bardziej smakują z plastikowych butelek.


- No właśnie, kiedyś kisiło się w szkle lub beczkach do tego przeznaczonych. Od kilku lat moja mama za namową szwagierki kisi w plastiku, nie da sobie przetłumaczyć, bo przecież ogórki wychodzą takie dobre.


- Zawsze mnie dziwi, że bardzo często kimchi jest kiszone w plastikowych pojemnikach. Ja kiszę tylko w słoikach lub kamionce.

A ty robisz kiszonki w plastiku?

Wybrane dla Ciebie
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe