Jak przyrządzić miękką wątróbkę bez gorzkiego posmaku?
Źle przygotowana wątróbka to koszmar dzieciństwa wielu z nas. Przez złe przygotowanie była twarda i nieprzyjemna w smaku. Natomiast łatwo można to zmienić. Sprawdź nasz poradnik, jak przyrządzić miękką wątróbkę o aksamitnym smaku.
01.06.2022 14:57
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Dobrze przygotowana wątróbka jest krucha i rozpływa się w naszych ustach. Poza doznaniami kulinarnymi, jakie możemy doświadczyć, przyrządzając odpowiednio wątróbkę, możemy jeszcze wiele zyskać. Produkt ten jest bardzo cennym źródłem żelaza, a szczególnie bogata w ten pierwiastek jest wątróbka gęsia, kacza i wieprzowa. Jeśli chcesz z niej skorzystać, na pewno przyda Ci się mleko, ale jeszcze kilka innych produktów i tipów, które sprawia, że ten produkt, będzie rozpływał się w ustach.
Namocz wątróbkę
Namocz podroby w mleku, po zalaniu mlekiem warto ją odstawić na kilka godzin do lodówki. Dobrze zrobić to dzień wcześniej. Przed smażeniem odlać mleko i tak wcześniej zalana wątróbka wyjdzie soczysta i pełna smaku.
Jak przyrządzić wątróbkę? - pamiętaj o soli
Solenie wątróbki przed jej usmażeniem to najczęściej popełniany błąd. Jeśli chcemy, żeby wątróbka nie była twarda, należy ją posolić tuż przed podaniem. Sól powoduje bowiem, że z wątróbki szybko wypływają soki.
Ważne zasady przy przyrządzaniu wątróbki
Przy smażeniu wątróbki często twoja kuchnia jest cała w tłuszczu. Dlatego, jeśli namoczysz ją w mleku i wcześniej umyjesz, to dokładnie osusz ją ręcznikiem papierowy. Warto umieścić podroby na suchej patelni i dopiero wlać olej. Wtedy nadmiar wody odparuje i mamy pewność, że tłuszcz nie zalej naszej kuchni. Na pewno kiedyś również zdarzyło ci się, że wątróbka usmażyła się nierównomiernie. Prawdopodobnie była różnej wielkość. Przed smażeniem pokrój ją na równe kawałki.
Wątróbka idealnie komponuje się z takimi składnikami jak: pieprz, tymianek, sos sojowy, syrop klonowy oraz oliwa z oliwek. W takim sosie możesz przygotować wątróbkę i obsmażyć z każdej ze stron po 5-6 minut. Taką bazę dodaj do sałaty, buraka, suszonych moreli i sera fety. Całość posyp podprażonymi orzechami nerkowca i skrop sokiem z cytryny. Sałatka na kolacje z gwarancją dobrego smaku gotowa.