Doskonały patent na sprawdzenie, czy mięso jest świeże. Wystarczy rzut oka

Nawet ulubiony sprzedawca nie jest w stanie przekonać cię, że mięso jest świeże? Podczas zakupów wiele osób staje przed podobnym dylematem. Zachęcająca cena i promocje, z pozoru ładny wygląd mięsa, ale mimo wszystko coś jest z nim nie tak. Na szczęście, jest bardzo prosty sposób, który pozwoli ci wybrać ten świeży i najlepszy produkt mięsny. Na co zwrócić szczególną uwagę?

ObrazekMięso - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Mało kto, kupując mięso, pyta, czy jest świeże. Większość sprzedawców, nie mając wyjścia, z uśmiechem na ustach potwierdzi, że dostawa dopiero co miała miejsce lub, że mięso przyjechało wczoraj. Oczywiście, nikt nie może być pewny szczerości i zamiarów sprzedawcy, ale nie da się ukryć, że wielu sklepom zależy na pozbyciu się zalegającego towaru. Są jednak sposoby, które pozwolą ci podjąć właściwą decyzję, bez konieczności zadawania tego typu pytań.

Świeże mięso - ten sposób pozwoli podjąć ci trafną decyzję

Z pewnością, niejednokrotnie zdarzyło ci się, że po powrocie do domu i wyjęciu mięsa z opakowania, zauważyłeś, że coś jest z nim nie tak. Nieprzyjemny zapach i słaby wygląd to oznaki, że mięso może być popsute. Sklepy, jak dobrze wiadomo, stosują rozmaite triki, przez które mięsne produkty wyglądają na świeże i zachęcające do zakupu. Jednym z nich jest odpowiednie oświetlenie, ale nie tylko. Okazuje się, że powrót do domu, w wielu takich sytuacjach powoduje obrót spraw o 180 stopni, przez co mięso nadaje się wyłącznie do wyrzucenia.

Mięso z cukrem
Mięso- Pyszności; Foto, Kadr z materiału na kanale YouTube Guga Foods

Na szczęście istnieje pewien sposób, który pozwoli ocenić ci świeżość mięsa. Co ważne, ten krok możesz wykonać jeszcze podczas wizyty w sklepie, dzięki czemu nie kupisz "kota w worku". Najprościej jest sprawdzić po folii, w którą zostało zapakowane mięso. Jeśli jest ona płaska i możesz swobodnie naciskać palcem na mięso, to znak, że jest ono świeże. Jeśli jest wypukła i nabrzmiała, to jasny sygnał, że z mięsem coś jest nie tak. A wszystko za sprawą gazów, które zaczynają się wytwarzać pod powierzchnią folii. To znak, że nie jest ono świeże.

Jak jeszcze rozpoznać świeżość mięsa?

Warto podkreślić, że nie jest to jedyny sposób, który pozwoli ocenić świeżość mięsa. Warto jest zwrócić uwagę na kilka istotnych szczegółów, takich jak, chociażby data ważności, która jest najważniejszym wyznacznikiem tego, czy mięso jest świeże. Dobrze będzie, jeśli również zwrócisz uwagę na papier, w którym jest ono umieszczone.

Obrazek
Zakupy - Pyszności; Foto: Canva.com

W przypadku, gdy jest suchy, to znak, że było w nim stosunkowo krótko. W przypadku, gdy jest lekko przesiąknięty i o różowym zabarwieniu, to jasny sygnał, że mięso nie jest pierwszej świeżości.

Ze świeżego mięsa przygotuj duszoną karkówkę z cebulą w sosie własnym. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser