Doskonały patent na sprawdzenie, czy mięso jest świeże. Wystarczy rzut oka
Nawet ulubiony sprzedawca nie jest w stanie przekonać cię, że mięso jest świeże? Podczas zakupów wiele osób staje przed podobnym dylematem. Zachęcająca cena i promocje, z pozoru ładny wygląd mięsa, ale mimo wszystko coś jest z nim nie tak. Na szczęście, jest bardzo prosty sposób, który pozwoli ci wybrać ten świeży i najlepszy produkt mięsny. Na co zwrócić szczególną uwagę?
27.03.2023 17:25
Mało kto, kupując mięso, pyta, czy jest świeże. Większość sprzedawców, nie mając wyjścia, z uśmiechem na ustach potwierdzi, że dostawa dopiero co miała miejsce lub, że mięso przyjechało wczoraj. Oczywiście, nikt nie może być pewny szczerości i zamiarów sprzedawcy, ale nie da się ukryć, że wielu sklepom zależy na pozbyciu się zalegającego towaru. Są jednak sposoby, które pozwolą ci podjąć właściwą decyzję, bez konieczności zadawania tego typu pytań.
Świeże mięso - ten sposób pozwoli podjąć ci trafną decyzję
Z pewnością, niejednokrotnie zdarzyło ci się, że po powrocie do domu i wyjęciu mięsa z opakowania, zauważyłeś, że coś jest z nim nie tak. Nieprzyjemny zapach i słaby wygląd to oznaki, że mięso może być popsute. Sklepy, jak dobrze wiadomo, stosują rozmaite triki, przez które mięsne produkty wyglądają na świeże i zachęcające do zakupu. Jednym z nich jest odpowiednie oświetlenie, ale nie tylko. Okazuje się, że powrót do domu, w wielu takich sytuacjach powoduje obrót spraw o 180 stopni, przez co mięso nadaje się wyłącznie do wyrzucenia.
Na szczęście istnieje pewien sposób, który pozwoli ocenić ci świeżość mięsa. Co ważne, ten krok możesz wykonać jeszcze podczas wizyty w sklepie, dzięki czemu nie kupisz "kota w worku". Najprościej jest sprawdzić po folii, w którą zostało zapakowane mięso. Jeśli jest ona płaska i możesz swobodnie naciskać palcem na mięso, to znak, że jest ono świeże. Jeśli jest wypukła i nabrzmiała, to jasny sygnał, że z mięsem coś jest nie tak. A wszystko za sprawą gazów, które zaczynają się wytwarzać pod powierzchnią folii. To znak, że nie jest ono świeże.
Jak jeszcze rozpoznać świeżość mięsa?
Warto podkreślić, że nie jest to jedyny sposób, który pozwoli ocenić świeżość mięsa. Warto jest zwrócić uwagę na kilka istotnych szczegółów, takich jak, chociażby data ważności, która jest najważniejszym wyznacznikiem tego, czy mięso jest świeże. Dobrze będzie, jeśli również zwrócisz uwagę na papier, w którym jest ono umieszczone.
W przypadku, gdy jest suchy, to znak, że było w nim stosunkowo krótko. W przypadku, gdy jest lekko przesiąknięty i o różowym zabarwieniu, to jasny sygnał, że mięso nie jest pierwszej świeżości.
Ze świeżego mięsa przygotuj duszoną karkówkę z cebulą w sosie własnym. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube: