Dzięki tym sprawdzonym trikom uratujesz każde danie. Nawet przesolona zupa nie będzie problemem
Przypaliłaś danie, a może przesoliłaś zupę? W jednej chwili wszystko szło bardzo dobrze, a już za chwilę totalna klapa...
To jednak nie koniec świata. Zawsze można naprawić tę sytuację w bardzo łatwy sposób. Oto dowody!
#1 Zbyt pikantna potrawa
Jeśli Twoje danie jest zbyt pikantne, nie oznacza to wcale, że nic nie można z tym zrobić. Po prostu dodaj do niego trochę soku z cytryny, a będzie po problemie. W tej roli sprawdzi się również jogurt naturalny, śmietana, mleko czy słodkie pomidorki.
#2 Przesolona zupa
Aby uratować przesoloną zupę, dodaj do niej surowego ziemniaka. Wystarczy kilkuminutowa kąpiel i warzywo z pewnością wchłonie nadmiar soli. Przesolone danie pomoże uratować także kromka chleba oraz jabłko.
#3 Przypalona potrawa
Wystarczy chwila nieuwagi, aby przypalić danie. Ale na szczęście są rozwiązania, które mogą pomóc w tym przypadku. I tak do przypalonej zupy wystarczy dodać 1/2 cebuli i gotować przez kilka minut. Zaś w przypadku mięsa, należy pozbyć się przypalonych części, a do kawałków, które jeszcze nadają się do jedzenia, dodać przyprawy, które zneutralizują skutki przypalenia.
#4 Zbyt dużo cukru
Jeśli nasypało Ci się za dużo cukru do deseru, zawsze może go uratować, dodając do niego kwaśne owoce lub sok z cytryny. Dzięki temu zabiegowi uzyskasz ciekawą kombinację!