PoradyDzięki tym sprawdzonym trikom uratujesz każde danie. Nawet przesolona zupa nie będzie problemem

Dzięki tym sprawdzonym trikom uratujesz każde danie. Nawet przesolona zupa nie będzie problemem

Dzięki tym sprawdzonym trikom uratujesz każde danie. Nawet przesolona zupa nie będzie problemem
Frania
20.12.2018 15:44

Przypaliłaś danie, a może przesoliłaś zupę? W jednej chwili wszystko szło bardzo dobrze, a już za chwilę totalna klapa...

To jednak nie koniec świata. Zawsze można naprawić tę sytuację w bardzo łatwy sposób. Oto dowody!

#1 Zbyt pikantna potrawa

Obraz

Jeśli Twoje danie jest zbyt pikantne, nie oznacza to wcale, że nic nie można z tym zrobić. Po prostu dodaj do niego trochę soku z cytryny, a będzie po problemie. W tej roli sprawdzi się również jogurt naturalny, śmietana, mleko czy słodkie pomidorki.

#2 Przesolona zupa

Obraz

Aby uratować przesoloną zupę, dodaj do niej surowego ziemniaka. Wystarczy kilkuminutowa kąpiel i warzywo z pewnością wchłonie nadmiar soli. Przesolone danie pomoże uratować także kromka chleba oraz jabłko.

#3 Przypalona potrawa

Obraz

Wystarczy chwila nieuwagi, aby przypalić danie. Ale na szczęście są rozwiązania, które mogą pomóc w tym przypadku. I tak do przypalonej zupy wystarczy dodać 1/2 cebuli i gotować przez kilka minut. Zaś w przypadku mięsa, należy pozbyć się przypalonych części, a do kawałków, które jeszcze nadają się do jedzenia, dodać przyprawy, które zneutralizują skutki przypalenia.

#4 Zbyt dużo cukru

Obraz

Jeśli nasypało Ci się za dużo cukru do deseru, zawsze może go uratować, dodając do niego kwaśne owoce lub sok z cytryny. Dzięki temu zabiegowi uzyskasz ciekawą kombinację!

A może Ty znasz jakieś triki na uratowanie dania? Jeśli tak, koniecznie mi o tym napisz!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także