Nieznany sposób na usunięcie szumowin z rosołu, prościej się już nie da
16.07.2022 10:54
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Rosół pojawia się naszych stołach regularnie. Choć mamy na niego różne sposoby, szukamy idealnego rozwiązania, by smakiem zachwycił wszystkich podczas niedzielnego obiadu. Babcie miały na to swój sposób. Dziś przedstawimy 3 sposoby na usunięcie szumowin z rosołu.
Przygotowanie idealnego, klarownego rosołu może być trudne dla początkujących kucharzy. Często pojawia się problem z nadmiarem szumowin i dużą ilością tłuszczu na powierzchni. Jak tego uniknąć? Jest na to kilka sposobów. Użyj cedzakową łyżkę, białka jaja kurzego i ...?
Najprostszy sposób na usuniecie szumowin z rosołu
Wkładamy do garnka kurczaka i przyprawy, i stopniowo podnosimy temperaturę. Właśnie wtedy białko się ścina i powstaje biała lub szara piana — to są właśnie szumowiny, które za pomocą łyżki cedzakowej należy ściągnąć. Ten sposób jest szybki, ale nie zawsze efektywny - kawałki szumowin mogą nadal pozostawać w wywarze.
Białko jaja kurzego
Na ratunek przychodzi dodanie białka jaja kurzego – w kilka sekund pozbędziesz się nadmiaru substancji, które psują smak twojego dania. W końcu rosół to nie tylko samodzielny wywar, ale i baza do wielu innych klasycznych przepisów. Dodanie go do gotującego się rosołu usunie szumowiny podczas ścinania się. Zestawiamy garnek z ognia na kilkanaście minut. W tym czasie wszystkie zanieczyszczenia opadną na dno garnka, a wywar można przelać przez sitko do innego naczynia.
Długie gotowanie rosołu
Ten ostatni sposób jest dla cierpliwych i gotujących rosół bardzo długo na wolnym ogniu. Jeśli nie usuwamy szumowiny, ale gotujemy wywar wiele godzin, rosół rzeczywiście staje się klarowny.
Ile czasu gotować rosół?
Jak długo gotować rosół? Ekspresowy rosół z drobno posiekanymi warzywami i niewielkimi kawałkami mięsa to chwila pracy. Godzina i gotowe. Wtedy usuwamy szumowiny przy pomocy łyżki lub białka jaja.
Znajdziecie też osoby, które uważają, że rosół powinien się gotować całą noc. Niektórzy zostawiają go na malutkim ogniu, na pewno wyjdzie bardzo aromatyczny, ale ta technika może być trochę niebezpieczna. Gotowanie powinno trwać przynajmniej 3 – 4 godziny, cały czas na małym płomieniu. Dzięki temu zupa uzyskuje smak, aromat oraz jest klarowna.
Jeśli rozbudziliśmy w Tobie chęć na pożywną zupę, zachęcamy do zapoznania się z przepisem na zupę krem z naszego kanału YouTube: