Jak uzyskać puszyste ciasto na drożdżówki? Dodaj jeden specjalny składnik
Lubisz drożdżówki? Jeśli tak, to warto zwrócić uwagę na recepturę, według której powstaje ciasto na tę słodką i wyjątkową przekąskę. Jeśli zależy ci na tym, by uzyskać puszyste ciasto na drożdżówki, to dobrze będzie zastosować pewien prosty patent, dzięki któremu będzie to możliwe. Co musisz zrobić?
07.02.2023 10:04
Dodaj ten składnik, a uzyskasz puszyste ciasto na drożdżówki
Domowe drożdżówki to ten przysmak, którym z pewnością zachwycałeś się od najmłodszych lat. Nic zatem nie stoi na przeszkodzie, by powtórzyć recepturę babci lub mamy i przygotować takie drożdżówki właśnie teraz. Idealnie sprawdzą się na śniadanie lub jako przekąska do ulubionej kawy. Jeśli zależy ci na tym, by takie drożdżówki rozpływały się w ustach i były lekkie jak chmurka, to dobrze jest zadbać o to, by uzyskać puszyste ciasto na drożdżówki. Nawiązując do babcinych receptur, dobrze będzie tu dodać jeden tajemniczy składnik.
A jest nim ocet. Dodanie go w niewielkiej ilości sprawi, że drożdżówki będą wyjątkowe i rozpływające się w ustach. Puszyste drożdżówki w tym przypadku to niemal pewność. Jeśli chcesz powrócić do słodkich czasów dzieciństwa, to przygotuj je już dziś!
Jak przygotować puszyste ciasto na drożdżówki?
To bardzo proste. Postanowiliśmy nawiązać do jednego z babcinych przepisów, by zaprezentować ci tę najlepszą recepturę. Gwarantujemy, że ci się uda, a drożdżówki znikną z talerza w mgnieniu oka.
Składniki:
- 80 g cukru
- 500 ml ciepłego mleka
- 10 g suchych drożdży
- łyżeczka soli
- 2 jajka
- 80 ml oleju roślinnego
- 5 g proszku do pieczenia
- 700 g mąki
- 50 g masła
- łyżka octu 9 proc.
- 3 łyżki cukru
- 100 g orzechów włoskich
- 2 łyżeczki mleka
- żółtko
- mak do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Jeśli zależy ci na tym, by przygotować puszyste ciasto na drożdżówki to rozpocznij od podgrzania mleka i przelania go do dużej miski. Dodaj do niego cukier i suche drożdże. Połącz składniki przy pomocy rózgi kuchennej i w następnej kolejności dodaj 2 jajka, olej i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj i wsyp do miski przesianą mąkę (600 g) i daj proszek do pieczenia. Połącz wszystko przy pomocy drewnianej łyżki, wlej ocet i jeszcze raz wszystko zamieszaj. Gdy masa stanie się płynna, to dodaj pozostałe 100 g mąki i ugnieć wszystko ręką do uzyskania jednolitej konsystencji.
Teraz przełóż ciasto na blat i dodaj do niego masło w temperaturze pokojowej. Wyrabiaj je dość cierpliwie i gdy stanie się gładkie, to przełóż je do miski wysmarowanej niewielką ilością oleju. Przykryj miskę folią i ściereczką i odstaw ciasto na około 40 minut do wyrośnięcia. W tym czasie, dobrze jest przygotować nadzienie drożdżówek - posiekaj drobno orzechy włoskie i wymieszaj je z cukrem. Gdy ciasto będzie gotowe, to wyjmij je z miski, ponownie zagnieć i podziel na 12 części. Każdą z nich zawiń w kulkę, ułóż je równo na blacie, przykryj ściereczkę i odstaw jeszcze na około 20 minut.
Po tym czasie delikatnie je rozwałkuj, dodaj łyżkę nadzienia orzechowego i zamknij wszystko w okrągłą drożdżówkę. Ułóż drożdżówki na blaszce do pieczenia, przykryj ponownie ściereczką i odstaw jeszcze na 20 minut. Ich wierzch posmaruj żółtkiem wymieszanym z 2 łyżeczkami mleka i posyp makiem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 35 minut. Smacznego!
A co powiesz na wytrawną przekąskę? Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na babeczki z ricottą i pomidorkami koktajlowymi: