Jak uzyskać puszyste ciasto na drożdżówki? Dodaj jeden specjalny składnik
07.02.2023 10:04
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Lubisz drożdżówki? Jeśli tak, to warto zwrócić uwagę na recepturę, według której powstaje ciasto na tę słodką i wyjątkową przekąskę. Jeśli zależy ci na tym, by uzyskać puszyste ciasto na drożdżówki, to dobrze będzie zastosować pewien prosty patent, dzięki któremu będzie to możliwe. Co musisz zrobić?
Dodaj ten składnik, a uzyskasz puszyste ciasto na drożdżówki
Domowe drożdżówki to ten przysmak, którym z pewnością zachwycałeś się od najmłodszych lat. Nic zatem nie stoi na przeszkodzie, by powtórzyć recepturę babci lub mamy i przygotować takie drożdżówki właśnie teraz. Idealnie sprawdzą się na śniadanie lub jako przekąska do ulubionej kawy. Jeśli zależy ci na tym, by takie drożdżówki rozpływały się w ustach i były lekkie jak chmurka, to dobrze jest zadbać o to, by uzyskać puszyste ciasto na drożdżówki. Nawiązując do babcinych receptur, dobrze będzie tu dodać jeden tajemniczy składnik.
A jest nim ocet. Dodanie go w niewielkiej ilości sprawi, że drożdżówki będą wyjątkowe i rozpływające się w ustach. Puszyste drożdżówki w tym przypadku to niemal pewność. Jeśli chcesz powrócić do słodkich czasów dzieciństwa, to przygotuj je już dziś!
Jak przygotować puszyste ciasto na drożdżówki?
To bardzo proste. Postanowiliśmy nawiązać do jednego z babcinych przepisów, by zaprezentować ci tę najlepszą recepturę. Gwarantujemy, że ci się uda, a drożdżówki znikną z talerza w mgnieniu oka.
Składniki:
- 80 g cukru
- 500 ml ciepłego mleka
- 10 g suchych drożdży
- łyżeczka soli
- 2 jajka
- 80 ml oleju roślinnego
- 5 g proszku do pieczenia
- 700 g mąki
- 50 g masła
- łyżka octu 9 proc.
- 3 łyżki cukru
- 100 g orzechów włoskich
- 2 łyżeczki mleka
- żółtko
- mak do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Jeśli zależy ci na tym, by przygotować puszyste ciasto na drożdżówki to rozpocznij od podgrzania mleka i przelania go do dużej miski. Dodaj do niego cukier i suche drożdże. Połącz składniki przy pomocy rózgi kuchennej i w następnej kolejności dodaj 2 jajka, olej i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj i wsyp do miski przesianą mąkę (600 g) i daj proszek do pieczenia. Połącz wszystko przy pomocy drewnianej łyżki, wlej ocet i jeszcze raz wszystko zamieszaj. Gdy masa stanie się płynna, to dodaj pozostałe 100 g mąki i ugnieć wszystko ręką do uzyskania jednolitej konsystencji.
Teraz przełóż ciasto na blat i dodaj do niego masło w temperaturze pokojowej. Wyrabiaj je dość cierpliwie i gdy stanie się gładkie, to przełóż je do miski wysmarowanej niewielką ilością oleju. Przykryj miskę folią i ściereczką i odstaw ciasto na około 40 minut do wyrośnięcia. W tym czasie, dobrze jest przygotować nadzienie drożdżówek - posiekaj drobno orzechy włoskie i wymieszaj je z cukrem. Gdy ciasto będzie gotowe, to wyjmij je z miski, ponownie zagnieć i podziel na 12 części. Każdą z nich zawiń w kulkę, ułóż je równo na blacie, przykryj ściereczkę i odstaw jeszcze na około 20 minut.
Po tym czasie delikatnie je rozwałkuj, dodaj łyżkę nadzienia orzechowego i zamknij wszystko w okrągłą drożdżówkę. Ułóż drożdżówki na blaszce do pieczenia, przykryj ponownie ściereczką i odstaw jeszcze na 20 minut. Ich wierzch posmaruj żółtkiem wymieszanym z 2 łyżeczkami mleka i posyp makiem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 35 minut. Smacznego!
A co powiesz na wytrawną przekąskę? Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na babeczki z ricottą i pomidorkami koktajlowymi: