Jak wybrać słodkiego arbuza? Wystarczy spojrzeć na niego z odpowiedniej strony

Lato w pełni, a co za tym idzie, sezon na arbuzy w rozgarze. Te soczyste, słodkie i orzeźwiające owoce to idealny sposób na ochłodzenie się w upalne dni. Jednak nie zawsze jest łatwo wybrać idealnego arbuza, który będzie słodki i dojrzały. Na szczęście istnieje kilka prostych trików, które pomogą ci wybrać idealnego kandydata!

Jak wybrać słodkiego arbuza? Prosty sposóbJak wybrać słodkiego arbuza? Prosty sposób
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Jan
Marcin Michałowski

Lato bez arbuza to jak morze bez wody – po prostu niepełne. Ten soczysty, słodki i orzeźwiający owoc jest niezastąpionym przysmakiem, szczególnie w upalne dni. Jednak klucz do pełnej radości z jego smaku tkwi w umiejętności wyboru odpowiedniego owocu. Jak wybrać słodkiego arbuza, który zapewni nam maksymalną przyjemność? Oto kilka praktycznych wskazówek, które warto znać przed zakupami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Łączę kilka składników i wlewam do kubeczka. Po kilku godzinach tęczowe lody są gotowe

Ciemna plama na spodzie - klucz do sukcesu

Wielu z nas uważa, że jasna plama na spodzie arbuza świadczy o jego zepsuciu. Nic bardziej mylnego! Wręcz przeciwnie - im ciemniejszy jest ten ślad i większą powierzchnię zajmuje, tym słodszy i bardziej dojrzały będzie owoc.

Dlaczego tak się dzieje? Otóż, arbuz podczas dojrzewania leży na ziemi, a w miejscu, gdzie styka się z podłożem, zachodzi proces fotosyntezy. Brak dostępu do światła słonecznego powoduje, że skórka w tym miejscu staje się ciemniejsza. Im dłużej arbuz leży na ziemi, tym plama jest ciemniejsza i większa, a sam owoc - słodszy.

Pamiętaj, że arbuza najlepiej kupić w całości, ponieważ tak dłużej zachowa świeżość. Pokrojone kawałki należy zjeść jak najszybciej, gdyż nie nadają się do długiego przechowywania w lodówce.

Brązowe rysy i elastyczna skórka - oznaki pysznego miąższu

Oprócz ciemnej plamy na spodzie, zwróć uwagę na skórkę arbuza. Powinna być lekko elastyczna i mieć nasycony, zielony kolor. Żółto-brązowe rysy na skórce to kolejny znak, że owoc w środku jest słodki i soczysty.

Dźwięk jak dudnienie - znak, że arbuz jest idealny

Na koniec, sprawdź, jaki dźwięk wydaje arbuz po uderzeniu dłonią. Jeśli usłyszysz nic, owoc jest niedojrzały. Głębokie dudnienie to natomiast znak, że arbuz jest idealnie dojrzały i gotowy do spożycia.

Jak wybrać słodkiego arbuza? Wystarczy spojrzeć na niego z odpowiedniej strony
Jak wybrać słodkiego arbuza? Wystarczy spojrzeć na niego z odpowiedniej strony © Adobe Stock

Brązowy ogonek - gwarancja dojrzałości

Dodatkowo, obejrzyj ogonek arbuza. Jeśli jest zielony, lepiej go odłożyć. Idealny ogonek jest brązowy, lekko uschnięty. W miejscu, gdzie wyrastała łodyga, może nawet nie być go wcale, a jedynie przyschnięta plamka. To oznacza, że arbuz miał czas dojrzeć i zyskać pełnię smaku.

Pamiętaj, że arbuz to nie tylko pyszny i orzeźwiający owoc, ale również bogate źródło witamin i minerałów. Nie wyrzucaj skórki ani pestek! Zawierają one wiele cennych składników odżywczych i mogą być wykorzystane do przygotowania zdrowych i smacznych potraw.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀