Jak wybrać słodkiego arbuza? Wystarczy spojrzeć na niego z odpowiedniej strony

Lato w pełni, a co za tym idzie, sezon na arbuzy w rozgarze. Te soczyste, słodkie i orzeźwiające owoce to idealny sposób na ochłodzenie się w upalne dni. Jednak nie zawsze jest łatwo wybrać idealnego arbuza, który będzie słodki i dojrzały. Na szczęście istnieje kilka prostych trików, które pomogą ci wybrać idealnego kandydata!

Jak wybrać słodkiego arbuza? Prosty sposóbJak wybrać słodkiego arbuza? Prosty sposób
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Jan
Marcin Michałowski

Lato bez arbuza to jak morze bez wody – po prostu niepełne. Ten soczysty, słodki i orzeźwiający owoc jest niezastąpionym przysmakiem, szczególnie w upalne dni. Jednak klucz do pełnej radości z jego smaku tkwi w umiejętności wyboru odpowiedniego owocu. Jak wybrać słodkiego arbuza, który zapewni nam maksymalną przyjemność? Oto kilka praktycznych wskazówek, które warto znać przed zakupami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Łączę kilka składników i wlewam do kubeczka. Po kilku godzinach tęczowe lody są gotowe

Ciemna plama na spodzie - klucz do sukcesu

Wielu z nas uważa, że jasna plama na spodzie arbuza świadczy o jego zepsuciu. Nic bardziej mylnego! Wręcz przeciwnie - im ciemniejszy jest ten ślad i większą powierzchnię zajmuje, tym słodszy i bardziej dojrzały będzie owoc.

Dlaczego tak się dzieje? Otóż, arbuz podczas dojrzewania leży na ziemi, a w miejscu, gdzie styka się z podłożem, zachodzi proces fotosyntezy. Brak dostępu do światła słonecznego powoduje, że skórka w tym miejscu staje się ciemniejsza. Im dłużej arbuz leży na ziemi, tym plama jest ciemniejsza i większa, a sam owoc - słodszy.

Pamiętaj, że arbuza najlepiej kupić w całości, ponieważ tak dłużej zachowa świeżość. Pokrojone kawałki należy zjeść jak najszybciej, gdyż nie nadają się do długiego przechowywania w lodówce.

Brązowe rysy i elastyczna skórka - oznaki pysznego miąższu

Oprócz ciemnej plamy na spodzie, zwróć uwagę na skórkę arbuza. Powinna być lekko elastyczna i mieć nasycony, zielony kolor. Żółto-brązowe rysy na skórce to kolejny znak, że owoc w środku jest słodki i soczysty.

Dźwięk jak dudnienie - znak, że arbuz jest idealny

Na koniec, sprawdź, jaki dźwięk wydaje arbuz po uderzeniu dłonią. Jeśli usłyszysz nic, owoc jest niedojrzały. Głębokie dudnienie to natomiast znak, że arbuz jest idealnie dojrzały i gotowy do spożycia.

Jak wybrać słodkiego arbuza? Wystarczy spojrzeć na niego z odpowiedniej strony
Jak wybrać słodkiego arbuza? Wystarczy spojrzeć na niego z odpowiedniej strony © Adobe Stock

Brązowy ogonek - gwarancja dojrzałości

Dodatkowo, obejrzyj ogonek arbuza. Jeśli jest zielony, lepiej go odłożyć. Idealny ogonek jest brązowy, lekko uschnięty. W miejscu, gdzie wyrastała łodyga, może nawet nie być go wcale, a jedynie przyschnięta plamka. To oznacza, że arbuz miał czas dojrzeć i zyskać pełnię smaku.

Pamiętaj, że arbuz to nie tylko pyszny i orzeźwiający owoc, ale również bogate źródło witamin i minerałów. Nie wyrzucaj skórki ani pestek! Zawierają one wiele cennych składników odżywczych i mogą być wykorzystane do przygotowania zdrowych i smacznych potraw.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"