Jak zagęścić jabłka na szarlotkę? Ciasto postoi i nic nie wypłynie

Szarlotkę możesz przygotować praktycznie z każdej odmiany jabłek. Niektórzy twierdzą, że najlepszy jabłecznik wychodzi z dodatkiem kwaśnych i nie tak bardzo soczystych owoców. Jednak często dopiero w praktyce okazuje się, czy jabłka po uprażeniu mają odpowiednią konsystencję. W sytuacji gdy nadzienie jest za rzadkie, możesz sięgnąć po jedną z kilku prostych metod.

Jabłka na szarlotkę czasem wystarczy tylko podprażyć na patelniJabłka na szarlotkę czasem wystarczy tylko podprażyć na patelni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Jeśli masz dużo czasu, nie musisz nic dodawać do jabłek. Podobnie jak sosy i gulasze, również nadzienie do szarlotki możesz zredukować, smażąc owoce na otwartej patelni przez odpowiednio długi czas. Nie jest to jednak proces, który pozwoli ci na wykonywanie jednocześnie wielu innych zadań. Jabłka należy pilnować i mieszać, aby nie przywarły.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wyjątkowa szarlotka bez ciasta. Zrobisz ją w 10 minut

Jak zagęścić jabłka mąką ziemniaczaną?

Jednym z prostszych sposobów, które przynoszą od razu pożądany efekt, jest dodanie do owoców 1–2 łyżek mąki ziemniaczanej. Skrobię należy rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody, a następnie wymieszać z gorącymi jabłkami na patelni. Energicznie mieszaj drewnianą łyżką do uzyskania konsystencji kisielu.

Sposób na jabłka z użyciem kisielu lub budyniu w proszku

Zamiast mąki ziemniaczanej możesz dodać kisiel cytrynowy lub budyń o delikatnym waniliowym smaku. Do gorących jabłek stopniowo dodawaj 2–3 łyżki proszku, a za każdym razem energicznie wymieszaj nadzienie, aby nie powstały grudki.

Kisiel o smaku cytrynowym podkreśli kwasowość jabłek i doda im więcej wyrazu. Z kolei budyń sprawi, że zrobią się bardziej kremowe i aksamitne.

Jabłka do szarlotki z przepisu babci

Równie skuteczną metodą na zagęszczenie owoców do ciasta jest dodanie do nich 2–3 łyżek bułki tartej lub kaszy manny. Jeden i drugi składnik z łatwością wchłonie nadmiar wody, a przy tak małej ilości ani kasza, ani bułka tarta nie będą wyczuwalne w smaku.

Dobrą praktyką jest wcześniejsze podpieczenie spodu. Wystarczy wykleić blachę kruchym ciastem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 15 minut. Gdy blat się zarumieni, połóż na nim jabłka i przykryj je kruszonką – to najprostszy i najlepszy przepis na domową szarlotkę.

Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Nigdy wcześniej nie słyszałam o tej rybie i żałuję. Prawie nie ma ości, jest bardzo zdrowa i soczysta
Nigdy wcześniej nie słyszałam o tej rybie i żałuję. Prawie nie ma ości, jest bardzo zdrowa i soczysta
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci