Jak zagęścić jabłka na szarlotkę? Ciasto postoi i nic nie wypłynie
Szarlotkę możesz przygotować praktycznie z każdej odmiany jabłek. Niektórzy twierdzą, że najlepszy jabłecznik wychodzi z dodatkiem kwaśnych i nie tak bardzo soczystych owoców. Jednak często dopiero w praktyce okazuje się, czy jabłka po uprażeniu mają odpowiednią konsystencję. W sytuacji gdy nadzienie jest za rzadkie, możesz sięgnąć po jedną z kilku prostych metod.
Jeśli masz dużo czasu, nie musisz nic dodawać do jabłek. Podobnie jak sosy i gulasze, również nadzienie do szarlotki możesz zredukować, smażąc owoce na otwartej patelni przez odpowiednio długi czas. Nie jest to jednak proces, który pozwoli ci na wykonywanie jednocześnie wielu innych zadań. Jabłka należy pilnować i mieszać, aby nie przywarły.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wyjątkowa szarlotka bez ciasta. Zrobisz ją w 10 minut
Jak zagęścić jabłka mąką ziemniaczaną?
Jednym z prostszych sposobów, które przynoszą od razu pożądany efekt, jest dodanie do owoców 1–2 łyżek mąki ziemniaczanej. Skrobię należy rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody, a następnie wymieszać z gorącymi jabłkami na patelni. Energicznie mieszaj drewnianą łyżką do uzyskania konsystencji kisielu.
Sposób na jabłka z użyciem kisielu lub budyniu w proszku
Zamiast mąki ziemniaczanej możesz dodać kisiel cytrynowy lub budyń o delikatnym waniliowym smaku. Do gorących jabłek stopniowo dodawaj 2–3 łyżki proszku, a za każdym razem energicznie wymieszaj nadzienie, aby nie powstały grudki.
Kisiel o smaku cytrynowym podkreśli kwasowość jabłek i doda im więcej wyrazu. Z kolei budyń sprawi, że zrobią się bardziej kremowe i aksamitne.
Jabłka do szarlotki z przepisu babci
Równie skuteczną metodą na zagęszczenie owoców do ciasta jest dodanie do nich 2–3 łyżek bułki tartej lub kaszy manny. Jeden i drugi składnik z łatwością wchłonie nadmiar wody, a przy tak małej ilości ani kasza, ani bułka tarta nie będą wyczuwalne w smaku.
Dobrą praktyką jest wcześniejsze podpieczenie spodu. Wystarczy wykleić blachę kruchym ciastem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 15 minut. Gdy blat się zarumieni, połóż na nim jabłka i przykryj je kruszonką – to najprostszy i najlepszy przepis na domową szarlotkę.