Jak zagęścić jabłka na szarlotkę? Ciasto postoi i nic nie wypłynie

Szarlotkę możesz przygotować praktycznie z każdej odmiany jabłek. Niektórzy twierdzą, że najlepszy jabłecznik wychodzi z dodatkiem kwaśnych i nie tak bardzo soczystych owoców. Jednak często dopiero w praktyce okazuje się, czy jabłka po uprażeniu mają odpowiednią konsystencję. W sytuacji gdy nadzienie jest za rzadkie, możesz sięgnąć po jedną z kilku prostych metod.

Jabłka na szarlotkę czasem wystarczy tylko podprażyć na patelniJabłka na szarlotkę czasem wystarczy tylko podprażyć na patelni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Jeśli masz dużo czasu, nie musisz nic dodawać do jabłek. Podobnie jak sosy i gulasze, również nadzienie do szarlotki możesz zredukować, smażąc owoce na otwartej patelni przez odpowiednio długi czas. Nie jest to jednak proces, który pozwoli ci na wykonywanie jednocześnie wielu innych zadań. Jabłka należy pilnować i mieszać, aby nie przywarły.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wyjątkowa szarlotka bez ciasta. Zrobisz ją w 10 minut

Jak zagęścić jabłka mąką ziemniaczaną?

Jednym z prostszych sposobów, które przynoszą od razu pożądany efekt, jest dodanie do owoców 1–2 łyżek mąki ziemniaczanej. Skrobię należy rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody, a następnie wymieszać z gorącymi jabłkami na patelni. Energicznie mieszaj drewnianą łyżką do uzyskania konsystencji kisielu.

Sposób na jabłka z użyciem kisielu lub budyniu w proszku

Zamiast mąki ziemniaczanej możesz dodać kisiel cytrynowy lub budyń o delikatnym waniliowym smaku. Do gorących jabłek stopniowo dodawaj 2–3 łyżki proszku, a za każdym razem energicznie wymieszaj nadzienie, aby nie powstały grudki.

Kisiel o smaku cytrynowym podkreśli kwasowość jabłek i doda im więcej wyrazu. Z kolei budyń sprawi, że zrobią się bardziej kremowe i aksamitne.

Jabłka do szarlotki z przepisu babci

Równie skuteczną metodą na zagęszczenie owoców do ciasta jest dodanie do nich 2–3 łyżek bułki tartej lub kaszy manny. Jeden i drugi składnik z łatwością wchłonie nadmiar wody, a przy tak małej ilości ani kasza, ani bułka tarta nie będą wyczuwalne w smaku.

Dobrą praktyką jest wcześniejsze podpieczenie spodu. Wystarczy wykleić blachę kruchym ciastem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 15 minut. Gdy blat się zarumieni, połóż na nim jabłka i przykryj je kruszonką – to najprostszy i najlepszy przepis na domową szarlotkę.

Wybrane dla Ciebie
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀