Japonka zobaczyła, jak w Polsce gotują ryż, i przygotowała go podobnie. To był dla niej szok
Dziewczyna z Japonii po trzech latach mieszkania w Polsce w końcu odważyła się ugotować ryż w torebce. Chociaż dietetycy ostrzegają, że ta metoda nie jest zdrowa, nadal cieszy się ona dużą popularnością. Ryż jest porcjowany po 100 g, więc nie trzeba go ważyć i łatwiej przygotować w wariancie na sypko. Japonka była zszokowana.
W Japonii specjalne urządzenia do gotowania ryżu są standardowym wyposażeniem kuchni. To rodzaj parowaru, w którym znajduje się miska na ryż i wodę. Bardziej zaawansowane wersje dostosowują temperaturę do rodzaju ryżu. W suihanki, bo tak nazywany jest "ryżowar" po japońsku, można przygotować ryż na sypko, w wersji kleistej do sushi, a także owsiankę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka z chrupiącym ryżem po azjatycku. Zniknie do ostatniego ziarenka
Japonka ocenia polską metodę gotowania ryżu
Metoda gotowania ryżu w torebce, krytykowana nie tylko przez dietetyków, ale także przez spore grono Polaków, została określona przez Japonkę jako typowo polska. Dziewczyna mówi, że była bardzo zaskoczona, kiedy zobaczyła taki ryż w sklepie.
- Kiedy zobaczyłam to po raz pierwszy, byłam straumatyzowana – wyznała japońska instagramerka.
Po ugotowaniu stwierdza jednak, że taki ryż nie jest zły w smaku, chociaż uważa, że jej babcia nie byłaby zadowolona.
Film wywołał lawinę komentarzy. Pojawiły się też głosy Polaków, którzy twierdzili, że nie gotują ryżu w ten sposób. Wiele osób zwróciło uwagę na mikroplastik, który pod wpływem wysokiej temperatury przenika do jedzenia. Niektórzy dopytywali o japońską metodę robienia ryżu.
Czy warto zainwestować w ryżowar?
Na to pytanie Japonka odpowiada, że "zwykły garnek jest lepszy niż tani ryżowar". W Japonii te urządzenia są zaawansowane technologicznie. W polskich marketach trudno takie dostać. Nic dziwnego – w końcu nasza kuchnia opiera się nie tylko na ryżu, ale także na innych produktach.
Jak ugotować ryż na sypko?
Poniżej przepis na klasyczny biały ryż krótkoziarnisty. Jednak trzeba mieć na uwadze, że każda odmiana ryżu wymaga innych proporcji. Do ugotowania 1 szklanki ryżu długoziarnistego potrzebujesz ok. 1,5 do 2 szklanek wody. W przypadku brązowego ryżu warto użyć nawet 2,5 szklanek, a do ryżu dzikiego – nawet 4 szklanek wody.
Przepis na ryż krótkoziarnisty:
- Odmierz odpowiednią ilość ryżu. Przesyp ziarna do miski i wypłucz pod bieżącą wodą.
- Kiedy woda przestanie być mętna, odlej ją i zalej świeżą w proporcjach: 1,25 szklanki wody na 1 szklankę ryżu.
- Wstaw na średnią moc palnika i gotuj pod przykryciem przez 15 minut. W tym czasie nie mieszaj ryżu.
- Po 15 minutach zestaw garnek z kuchenki i pozostaw pod przykryciem jeszcze przez 5–10 minut.
- Następnie zdejmij pokrywkę i spulchnij ziarna, delikatnie podbijając je widelcem.