Jedne z najzdrowszych polskich owoców, a coraz mniej popularne. Ja robię z nich pyszne ciasto

Lato to idealny czas, by wykorzystać owoce sezonowe w kuchni. Wystarczy kilka prostych składników i odrobina chęci, aby stworzyć coś, co zachwyci zapachem, smakiem i wyglądem. To doskonały sposób na wprowadzenie do domu letniej atmosfery.

Ciasto porzeczkowe jest lekkie i pyszneCiasto porzeczkowe jest lekkie i pyszne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Ciasto porzeczkowe to jeden z tych wypieków, który łączy w sobie prostotę wykonania z wyjątkowym smakiem. Delikatne, puszyste, a jednocześnie lekko kwaskowe dzięki porzeczkom idealnie sprawdzi się zarówno do popołudniowej kawy, jak i jako deser na rodzinne spotkania. Choć porzeczki powoli odchodzą w zapomnienie, warto po nie sięgać, bo są nie tylko pyszne, ale i bardzo zdrowe. Zawierają mnóstwo witamin, antyoksydantów i minerałow. Są doskonałym źródłem błonnika, a do tego mają niewiele kalorii. To świetny sposób na wykorzystanie owoców z własnego ogrodu lub kupionych na targu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy sernik z rabarbarem na spodzie z ciasteczek. Prosto, pysznie, sezonowo

Dlaczego warto zrobić ciasto porzeczkowe?

Ciasto porzeczkowe jest nie tylko smaczne, ale też niezwykle uniwersalne. Można przygotować je w wersji klasycznej, z czerwonymi porzeczkami, ale świetnie sprawdzą się również odmiany czarne czy białe. To wypiek, który nie wymaga długich przygotowań, a jego efekt zachwyci każdego: puszyste ciasto w połączeniu z soczystymi owocami daje idealną harmonię smaku. Porzeczki, dzięki swojej lekko kwaśnej nucie, świetnie przełamują słodycz, co sprawia, że całość jest niezwykle wyważona.

Składniki:

  • 4 duże jajka,
  • 200 g cukru,
  • 3 łyżeczki cukru wanilinowego,
  • 220 ml oleju,
  • 240 g mąki pszennej tortowej,
  • 90 g mąki ziemniaczanej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 380 g czerwonej porzeczki bez szypułek,
  • kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej (do owoców),
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C (góra-dół). Formę o wymiarach 24 × 28 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  2. W misce ubij jajka z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Zajmie to około 4–5 minut.
  3. Wlej olej i delikatnie wymieszaj całość szpatułką.
  4. Przesiej mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia, a następnie połącz je z masą jajeczną, mieszając delikatnie szpatułką do uzyskania gładkiego ciasta.
  5. Porzeczki oprósz łyżką mąki ziemniaczanej i lekko wymieszaj, by każda była obtoczona.
  6. Odłóż około 1/3 owoców, a resztę dodaj do ciasta w dwóch turach, mieszając delikatnie po każdym dodaniu.
  7. Przełóż ciasto do formy, wyrównaj wierzch i rozłóż pozostałe porzeczki.
  8. Piecz przez około 50 minut na najniższym poziomie piekarnika.
  9. Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem i podawaj.

Wybrane dla Ciebie

Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Zupę pomidorową gotuję po meksykańsku. Rozgrzewa tak, że zakręcam kaloryfery
Zupę pomidorową gotuję po meksykańsku. Rozgrzewa tak, że zakręcam kaloryfery
Kurczak, makaron i coś jeszcze. To danie pokochasz od pierwszego kęsa
Kurczak, makaron i coś jeszcze. To danie pokochasz od pierwszego kęsa
Dodaj do pieczarek i zapiecz. Pierwsze znikną ze stołu
Dodaj do pieczarek i zapiecz. Pierwsze znikną ze stołu