Jedne z najzdrowszych polskich owoców, a coraz mniej popularne. Ja robię z nich pyszne ciasto

Lato to idealny czas, by wykorzystać owoce sezonowe w kuchni. Wystarczy kilka prostych składników i odrobina chęci, aby stworzyć coś, co zachwyci zapachem, smakiem i wyglądem. To doskonały sposób na wprowadzenie do domu letniej atmosfery.

Ciasto porzeczkowe jest lekkie i pyszneCiasto porzeczkowe jest lekkie i pyszne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Ciasto porzeczkowe to jeden z tych wypieków, który łączy w sobie prostotę wykonania z wyjątkowym smakiem. Delikatne, puszyste, a jednocześnie lekko kwaskowe dzięki porzeczkom idealnie sprawdzi się zarówno do popołudniowej kawy, jak i jako deser na rodzinne spotkania. Choć porzeczki powoli odchodzą w zapomnienie, warto po nie sięgać, bo są nie tylko pyszne, ale i bardzo zdrowe. Zawierają mnóstwo witamin, antyoksydantów i minerałow. Są doskonałym źródłem błonnika, a do tego mają niewiele kalorii. To świetny sposób na wykorzystanie owoców z własnego ogrodu lub kupionych na targu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy sernik z rabarbarem na spodzie z ciasteczek. Prosto, pysznie, sezonowo

Dlaczego warto zrobić ciasto porzeczkowe?

Ciasto porzeczkowe jest nie tylko smaczne, ale też niezwykle uniwersalne. Można przygotować je w wersji klasycznej, z czerwonymi porzeczkami, ale świetnie sprawdzą się również odmiany czarne czy białe. To wypiek, który nie wymaga długich przygotowań, a jego efekt zachwyci każdego: puszyste ciasto w połączeniu z soczystymi owocami daje idealną harmonię smaku. Porzeczki, dzięki swojej lekko kwaśnej nucie, świetnie przełamują słodycz, co sprawia, że całość jest niezwykle wyważona.

Składniki:

  • 4 duże jajka,
  • 200 g cukru,
  • 3 łyżeczki cukru wanilinowego,
  • 220 ml oleju,
  • 240 g mąki pszennej tortowej,
  • 90 g mąki ziemniaczanej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 380 g czerwonej porzeczki bez szypułek,
  • kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej (do owoców),
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C (góra-dół). Formę o wymiarach 24 × 28 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  2. W misce ubij jajka z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Zajmie to około 4–5 minut.
  3. Wlej olej i delikatnie wymieszaj całość szpatułką.
  4. Przesiej mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia, a następnie połącz je z masą jajeczną, mieszając delikatnie szpatułką do uzyskania gładkiego ciasta.
  5. Porzeczki oprósz łyżką mąki ziemniaczanej i lekko wymieszaj, by każda była obtoczona.
  6. Odłóż około 1/3 owoców, a resztę dodaj do ciasta w dwóch turach, mieszając delikatnie po każdym dodaniu.
  7. Przełóż ciasto do formy, wyrównaj wierzch i rozłóż pozostałe porzeczki.
  8. Piecz przez około 50 minut na najniższym poziomie piekarnika.
  9. Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem i podawaj.
Wybrane dla Ciebie
Wspiera odporność, nie obciąża żołądka. Rosół gotuję tylko na takim mięsie
Wspiera odporność, nie obciąża żołądka. Rosół gotuję tylko na takim mięsie
Jak zagęścić flaki? To sposoby, które znają tylko najlepsze gospodynie
Jak zagęścić flaki? To sposoby, które znają tylko najlepsze gospodynie
Dodaję zamiast masła i śmietany. Wychodzą kremowe i nie idą w boczki
Dodaję zamiast masła i śmietany. Wychodzą kremowe i nie idą w boczki
Zamiast tracić czas na szarlotkę, zapiekam całe jabłko. Zdrowe, słodkie i pyszne
Zamiast tracić czas na szarlotkę, zapiekam całe jabłko. Zdrowe, słodkie i pyszne
Makłowicz dodaje do świątecznych pierogów. Ciasto wychodzi elastyczne i mięciutkie
Makłowicz dodaje do świątecznych pierogów. Ciasto wychodzi elastyczne i mięciutkie
Dodaj zamiast powideł. Świąteczny piernik oczaruje nawet teściową
Dodaj zamiast powideł. Świąteczny piernik oczaruje nawet teściową
Koreańczyk zjadł polską zalewajkę. Gdy zobaczysz nagranie, wybuchniesz śmiechem
Koreańczyk zjadł polską zalewajkę. Gdy zobaczysz nagranie, wybuchniesz śmiechem
Przygotuj buteleczkę. Skórka kurczaka zachrupie tak, że aż obudzi sąsiadów
Przygotuj buteleczkę. Skórka kurczaka zachrupie tak, że aż obudzi sąsiadów
Posmaruj łyżeczką tego tłuszczu. Schab nie wyschnie i będzie niesamowicie kruchy
Posmaruj łyżeczką tego tłuszczu. Schab nie wyschnie i będzie niesamowicie kruchy
Są chrupiące z zewnątrz i mają kremowy środek. Konkurencja dla zwykłych krokietów
Są chrupiące z zewnątrz i mają kremowy środek. Konkurencja dla zwykłych krokietów
Do barszczu piekę bułeczki z kaszą gryczaną. Sprawdzają się lepiej niż paszteciki
Do barszczu piekę bułeczki z kaszą gryczaną. Sprawdzają się lepiej niż paszteciki
Nie używaj tak papieru do pieczenia. Może wtedy zacząć wydzielać toksyczne substancje
Nie używaj tak papieru do pieczenia. Może wtedy zacząć wydzielać toksyczne substancje
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟