Ścieram na tarce i dodaję do ciasta czekoladowego. Jest smaczniejsze, bardziej wilgotne

Dla wielu brzmi to dziwnie, dopóki nie spróbują. A potem… już nie ma odwrotu. Domowe ciasto czekoladowe z cukinią to deser, który zachwyca swoją konsystencją – jest wilgotne, miękkie, a przy tym długo zachowuje świeżość. Cukinia jest w nim praktycznie niewyczuwalna, za to odpowiada za idealną strukturę wypieku.

Czekoladowe ciasto z cukinią jest mięciutkie i wilgotneCzekoladowe ciasto z cukinią jest mięciutkie i wilgotne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

To świetna propozycja nie tylko na wykorzystanie nadmiaru warzyw z ogródka, ale też sprytny sposób na "przemycenie" ich w diecie dzieci. Dodatek kakao, wanilii i czekolady sprawia, że ciasto smakuje jak klasyczny murzynek, ale z lekkim twistem i zdrowym bonusem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cukinia à la ananas to hit ze słoika. Idealnie sprawdzi się do sałatek i deserów

Przepis na ciasto czekoladowe z cukinią

Domowe ciasto z cukinią to idealny przykład na to, że "zdrowe" i "pyszne" mogą iść w parze. Warzywo, które zwykle ląduje w leczo czy na grillu, w tym przepisie staje się sekretem wilgotnego, miękkiego i niezwykle czekoladowego wypieku. Cukinia nie dominuje smakiem – jej rola to przede wszystkim nadanie idealnej konsystencji i naturalnej soczystości.

Składniki:

  • 1,5 szkl. mąki pszennej,
  • 1/3 szkl. ciemnego kakao,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 1 średniej wielkości cukinia (starta na drobnych oczkach, bez odciskania),
  • 3 duże jajka,
  • 3/4 szkl. cukru trzcinowego lub zwykłego,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 1/2 szkl. oleju roślinnego,
  • 50 g posiekanej czekolady gorzkiej lub mlecznej,
  • polewa czekoladowa do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Zaczynam od przygotowania cukinii – myję ją, odcinam końce i ścieram na drobnych oczkach tarki. Nie odciskam wody, dzięki temu ciasto będzie przyjemnie wilgotne.
  2. W jednej misce mieszam składniki suche: mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól. Odstawiam.
  3. W drugiej misce ubijam jajka z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Następnie dodaję olej i dokładnie mieszam.
  4. Do mokrych składników dodaję startą cukinię, a potem wsypuję suche składniki. Całość mieszam szpatułką, aż masa będzie jednolita.
  5. Na koniec dorzucam posiekaną czekoladę i podobnie delikatnie mieszam.
  6. Gotową masę wlewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia (najlepiej o wymiarach ok. 25 x 10 cm) i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni Celsjusza (góra-dół).
  7. Piekę około 50-55 minut, do suchego patyczka. Po ostudzeniu dekoruję polewą czekoladową (ale równie dobrze smakuje bez niej).

Dlaczego warto dodać cukinię do wypieków?

Choć może się to wydawać zaskakujące, cukinia to prawdziwy skarb w kuchennych wypiekach. Ma neutralny smak, więc w cieście jest praktycznie niewyczuwalna, za to jej obecność robi ogromną różnicę w strukturze i wilgotności deseru. Dzięki dużej zawartości wody i delikatnej konsystencji sprawia, że ciasto długo zachowuje świeżość, nie wysycha – nawet kilka dni po upieczeniu.

To również świetny sposób na "przemycenie" warzyw do diety, szczególnie u dzieci, które nie przepadają za warzywami w tradycyjnej formie. Dodatkowo cukinia jest niskokaloryczna, bogata w błonnik, potas i witaminę C – dlatego dodanie jej do ciasta to nie tylko trik kulinarny, ale też mały bonus zdrowotny.

Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki