Ścieram na tarce i dodaję do ciasta czekoladowego. Jest smaczniejsze, bardziej wilgotne

Dla wielu brzmi to dziwnie, dopóki nie spróbują. A potem… już nie ma odwrotu. Domowe ciasto czekoladowe z cukinią to deser, który zachwyca swoją konsystencją – jest wilgotne, miękkie, a przy tym długo zachowuje świeżość. Cukinia jest w nim praktycznie niewyczuwalna, za to odpowiada za idealną strukturę wypieku.

Czekoladowe ciasto z cukinią jest mięciutkie i wilgotneCzekoladowe ciasto z cukinią jest mięciutkie i wilgotne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

To świetna propozycja nie tylko na wykorzystanie nadmiaru warzyw z ogródka, ale też sprytny sposób na "przemycenie" ich w diecie dzieci. Dodatek kakao, wanilii i czekolady sprawia, że ciasto smakuje jak klasyczny murzynek, ale z lekkim twistem i zdrowym bonusem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cukinia à la ananas to hit ze słoika. Idealnie sprawdzi się do sałatek i deserów

Przepis na ciasto czekoladowe z cukinią

Domowe ciasto z cukinią to idealny przykład na to, że "zdrowe" i "pyszne" mogą iść w parze. Warzywo, które zwykle ląduje w leczo czy na grillu, w tym przepisie staje się sekretem wilgotnego, miękkiego i niezwykle czekoladowego wypieku. Cukinia nie dominuje smakiem – jej rola to przede wszystkim nadanie idealnej konsystencji i naturalnej soczystości.

Składniki:

  • 1,5 szkl. mąki pszennej,
  • 1/3 szkl. ciemnego kakao,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 1 średniej wielkości cukinia (starta na drobnych oczkach, bez odciskania),
  • 3 duże jajka,
  • 3/4 szkl. cukru trzcinowego lub zwykłego,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 1/2 szkl. oleju roślinnego,
  • 50 g posiekanej czekolady gorzkiej lub mlecznej,
  • polewa czekoladowa do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Zaczynam od przygotowania cukinii – myję ją, odcinam końce i ścieram na drobnych oczkach tarki. Nie odciskam wody, dzięki temu ciasto będzie przyjemnie wilgotne.
  2. W jednej misce mieszam składniki suche: mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól. Odstawiam.
  3. W drugiej misce ubijam jajka z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Następnie dodaję olej i dokładnie mieszam.
  4. Do mokrych składników dodaję startą cukinię, a potem wsypuję suche składniki. Całość mieszam szpatułką, aż masa będzie jednolita.
  5. Na koniec dorzucam posiekaną czekoladę i podobnie delikatnie mieszam.
  6. Gotową masę wlewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia (najlepiej o wymiarach ok. 25 x 10 cm) i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni Celsjusza (góra-dół).
  7. Piekę około 50-55 minut, do suchego patyczka. Po ostudzeniu dekoruję polewą czekoladową (ale równie dobrze smakuje bez niej).

Dlaczego warto dodać cukinię do wypieków?

Choć może się to wydawać zaskakujące, cukinia to prawdziwy skarb w kuchennych wypiekach. Ma neutralny smak, więc w cieście jest praktycznie niewyczuwalna, za to jej obecność robi ogromną różnicę w strukturze i wilgotności deseru. Dzięki dużej zawartości wody i delikatnej konsystencji sprawia, że ciasto długo zachowuje świeżość, nie wysycha – nawet kilka dni po upieczeniu.

To również świetny sposób na "przemycenie" warzyw do diety, szczególnie u dzieci, które nie przepadają za warzywami w tradycyjnej formie. Dodatkowo cukinia jest niskokaloryczna, bogata w błonnik, potas i witaminę C – dlatego dodanie jej do ciasta to nie tylko trik kulinarny, ale też mały bonus zdrowotny.

Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟