Jedz 2 godziny przed snem. Oczyści twój organizm z toksyn i uszczelni jelita

Mimo że ten owoc jest wyjątkowo korzystny dla zdrowia, Polacy rzadko wybierają go na co dzień. Pora to zmienić i skorzystać z korzyści zdrowotnych, jakie może nam dostarczyć. Szczególnie warte uwagi są efekty spożywania tego owocu przed snem.

To bardzo zdrowy owoc Ten owoc warto jeść przed snem
Źródło zdjęć: © Pixabay

Każde dziecko wie, że owoce są zdrowe i warto je codziennie spożywać. Niemniej niektóre owoce wyróżniają się wyjątkowymi właściwościami w ten sposób, że zasługują na szczególne uznanie. Jednym z takich owoców jest papaja, która ma niezwykle korzystny wpływ na ludzki organizm.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast zagniatać w garnku, podaję w formie zapiekanki. Smakuje nieziemsko pysznie

Na co dobra jest papaja?

Papaja przez Krzysztofa Kolumba nazywana była "owocem aniołów". Pochodzi z tropikalnych obszarów Ameryki Południowej i Środkowej. Mimo że kształtem przypomina gruszkę, jej smak jest niezwykły i nie do porównania z żadnym innym owocem. Niektórzy wyczuwają w niej korzenną nutę, inni zauważają unikalne połączenie smaków mango i melona. Bez względu na różnice w odczuciach papaja jest naprawdę słodka i orzeźwiająca.

Jednak smak to tylko część powodów, dla których warto sięgać po papaję. To bogate źródło składników odżywczych, które powinny zainteresować każdego, kto dba o swoje zdrowie. Papaja jest źródłem zarówno w mikro-, jak i makroskładników odżywczych, mających doskonały wpływ na ludzkie ciało. Jest bogata w witaminy, zwłaszcza w witaminy C, A, E oraz z grupy B. Zawiera również duże ilości wapnia, żelaza, magnezu i fosforu.

Papaja to także źródło likopenu, jednego z najsilniejszych przeciwutleniaczy (pisaliśmy o tym również w tym artykule), oraz fibryny, która przyspiesza gojenie się ran i poprawia elastyczność skóry.

Dlaczego warto jeść papaję?
Dlaczego warto jeść papaję? © Canva | WonderfulBali

Dlaczego warto jeść papaję przed snem?

Wśród wielu składników papai jednym z najważniejszych jest papaina. To enzym, który odgrywa kluczową rolę w procesach trawiennych, szczególnie w trawieniu białek. Dzięki temu papaja pomaga poprawić pracę jelit. Właśnie z tego powodu jest często wykorzystywana jako naturalny środek wspomagający w przypadku różnych zaburzeń trawienia.

Jednak to, co sprawia, że papaja jest naprawdę wyjątkowa, to jej zdolność do wspierania detoksykacji organizmu. Ta zdolność jest szczególnie silna, gdy papaja jest spożywana na 2-3 godziny przed snem. W miąższu owocu znajdują się związki bioaktywne, które wykazują silne działanie oczyszczające. Innymi słowy, spożycie papai przed snem pomoże organizmowi usunąć toksyny, zregenerować układ pokarmowy i wzmocnić barierę jelitową. Ale to nie wszystko. Papaja zawiera również tryptofan, który wspomaga zasypianie.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy