Jedz te owoce jagodowe. Naukowcy zapewniają, że chronią przed rozwojem niektórych nowotworów
Ekspert wyjaśnił, dlaczego owoce jagodowe powinny być jedzone regularnie. To niezwykle ważne, żeby o tym nie zapominać, zwłaszcza że sezon na nie trwa łącznie aż 7 miesięcy. Cudze chwalicie, swego nie znacie — tu wszędzie mowa jedynie o polskich produktach. Dowiedz się, jakich!
17.07.2023 | aktual.: 17.07.2023 19:12
Ciężko o bardziej wartościowe produkty spożywcze, które są w Polsce dostępne przez ponad pół roku, a które zapewniają nam olbrzymie wsparcie dla kondycji organizmu i profilaktykę chorobową. Owoce jagodowe — takie proste, takie prozaiczne i niepozorne. Mamy z nimi styczność już od tylu lat i być może właśnie to uśpiło naszą czujność. Zamiast szukać najlepszych zagranicznych przedstawicieli z czołówki listy tzw. superfoods, wybierzmy się do warzywniaka i kupmy właśnie je. A które dokładnie? Właściwie to wszystkie, tylko po kolei.
Specjalista o tym, dlaczego warto sięgać po owoce jagodowe
Cytowany przez portal zdrowie.pap.pl Witold Boguta, prezes Zarządu Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw, nazywa to "jagodową sztafetą". Podkreśla, że to właśnie ciągłość ich spożywania jest tu największym wyzwaniem. Warto zacząć już w kwietniu — kiedy pojawiają się pierwsze szklarniowe truskawki, a skończyć dopiero jesienią i związanymi z tą porą roku jesiennymi odmianami malin i minikiwi.
Do kontekstu tej wypowiedzi dołączył też inny ekspert w dziedzinie żywienia. Dr Paweł Krawiec dla portalu zdrowie.pap.pl, wyliczył taką kolejność sięgania po owoce jagodowe:
Do tego ciekawego zbioru dołącza następnie niebieska borówka, czarna porzeczka, aronia i minikiwi. I tak przez ponad pół roku. Tu nie ma żadnych wyjątków — wszystkie one są niezwykle zdrowe i wpływają na ludzki organizm równie dobrze, co najbardziej wartościowe warzywa.
Owoce jagodowe na zdrowie
Maliny wykazują działanie przeciwzapalne, a także hamują rozwój bakterii jelitowych. Jagoda kamczacka to nie tylko doskonały smak, ale i potężny przeciwutleniacz. Antyoksydantem zwalczającym wolne rodniki i spowalniającym procesy starzenia się skóry jest też niebieska borówka, a czarna porzeczka to bogate źródło witaminy C — znacznie przekraczające to, które jest w cytrynie czy pomarańczy. Aronia chroni przed negatywnym wpływem promieni UV, a minikiwi to niezwykłe połączenie kwasu askorbinowego i luteiny.
Według naukowców z Harvard Medical School, owoce jagodowe to istotne środki profilaktyczne przeciwko różnego rodzaju nowotworom. W tym kontekście najczęściej wymienia się raka jelita i inne schorzenia tego narządu. To oczywiście tylko kropla w morzu przykładów pozytywnego oddziaływania tych darów natury na ludzkie zdrowie. Warto przetestować to na własnej skórze!