Jedz te owoce jagodowe. Naukowcy zapewniają, że chronią przed rozwojem niektórych nowotworów

Ekspert wyjaśnił, dlaczego owoce jagodowe powinny być jedzone regularnie. To niezwykle ważne, żeby o tym nie zapominać, zwłaszcza że sezon na nie trwa łącznie aż 7 miesięcy. Cudze chwalicie, swego nie znacie — tu wszędzie mowa jedynie o polskich produktach. Dowiedz się, jakich!

ObrazekOwoce jagodowe mają niezwykły wpływ na zdrowie - Pyszności; foto: Canva

Ciężko o bardziej wartościowe produkty spożywcze, które są w Polsce dostępne przez ponad pół roku, a które zapewniają nam olbrzymie wsparcie dla kondycji organizmu i profilaktykę chorobową. Owoce jagodowe — takie proste, takie prozaiczne i niepozorne. Mamy z nimi styczność już od tylu lat i być może właśnie to uśpiło naszą czujność. Zamiast szukać najlepszych zagranicznych przedstawicieli z czołówki listy tzw. superfoods, wybierzmy się do warzywniaka i kupmy właśnie je. A które dokładnie? Właściwie to wszystkie, tylko po kolei.

Obrazek
Owoce jagodowe - które z nich warto jeść? - Pyszności; foto: Canva

Specjalista o tym, dlaczego warto sięgać po owoce jagodowe

Cytowany przez portal zdrowie.pap.pl Witold Boguta, prezes Zarządu Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw, nazywa to "jagodową sztafetą". Podkreśla, że to właśnie ciągłość ich spożywania jest tu największym wyzwaniem. Warto zacząć już w kwietniu — kiedy pojawiają się pierwsze szklarniowe truskawki, a skończyć dopiero jesienią i związanymi z tą porą roku jesiennymi odmianami malin i minikiwi.

Do kontekstu tej wypowiedzi dołączył też inny ekspert w dziedzinie żywienia. Dr Paweł Krawiec dla portalu zdrowie.pap.pl, wyliczył taką kolejność sięgania po owoce jagodowe:

- Sztafeta rozpoczyna się od pięknych, wygrzanych majowymi upałami truskawek. Ciesząc się pełnią sezonu truskawkowego, powinniśmy wypatrywać już pierwszych polskich malin. (...) Obok malin pojawia się pierwszy niebieski owoc, jagoda kamczacka. Już w czerwcu można ją jeść i cieszyć się naprawdę wyjątkowymi doznaniami smakowymi.

Do tego ciekawego zbioru dołącza następnie niebieska borówka, czarna porzeczka, aronia i minikiwi. I tak przez ponad pół roku. Tu nie ma żadnych wyjątków — wszystkie one są niezwykle zdrowe i wpływają na ludzki organizm równie dobrze, co najbardziej wartościowe warzywa.

Owoce jagodowe na zdrowie

Maliny wykazują działanie przeciwzapalne, a także hamują rozwój bakterii jelitowych. Jagoda kamczacka to nie tylko doskonały smak, ale i potężny przeciwutleniacz. Antyoksydantem zwalczającym wolne rodniki i spowalniającym procesy starzenia się skóry jest też niebieska borówka, a czarna porzeczka to bogate źródło witaminy C — znacznie przekraczające to, które jest w cytrynie czy pomarańczy. Aronia chroni przed negatywnym wpływem promieni UV, a minikiwi to niezwykłe połączenie kwasu askorbinowego i luteiny.

Obrazek
Owoce jagodowe warto jeść przez cały sezon - Pyszności; foto: Canva

Według naukowców z Harvard Medical School, owoce jagodowe to istotne środki profilaktyczne przeciwko różnego rodzaju nowotworom. W tym kontekście najczęściej wymienia się raka jelita i inne schorzenia tego narządu. To oczywiście tylko kropla w morzu przykładów pozytywnego oddziaływania tych darów natury na ludzkie zdrowie. Warto przetestować to na własnej skórze!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej