Jesienią często gotuję ten rozgrzewający gulasz. Mięso dosłownie rozpływa się w ustach

Kiedy słupek na termometrze spada, do łask wracają rozgrzewające i sycące potrawy. Wśród nich dominują wszelakiej maści gulasze, które świetnie smakują również po odgrzaniu. Moja rodzina przepada wręcz za tym klasycznym z rozpływającą się w ustach wołowiną.

Najlepszy gulasz na jesieńNajlepszy gulasz na jesień
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Sekretem idealnego gulaszu jest odpowiednio długie duszenie, by kawałki mięsa były mięciutkie i smaczne. Później to już droga wolna, czy podajesz gulasz z kaszą, ziemniakami, ryżem, kawałkiem pieczywa czy z kopytkami, będzie smakował równie dobrze.

Najlepszy gulasz na jesień

Kiedy jesienne chłody zaczynają dawać o sobie znać, nasze kubki smakowe zdecydowanie bardziej cenią rozgrzewające i sycące potrawy. Gulasz z wołowiną jest idealnym wyborem na chłodne dni. Przygotować go można w większej ilości, by następnego dnia tylko odgrzać i dorzucić dodatki. Samo przygotowanie jest proste i nie zajmuje dużo czasu. Trzeba jednak poczekać na efekt końcowy, bo gulasz musi się odpowiednio długo dusić.

Gulasz z miękkiego mięsa
Gulasz z miękkiego mięsa © Adobe Stock

Do gulaszu najczęściej wybiera się mięso wołowe o mocnej strukturze, takie jak polędwica wołowa, rostbef czy łopatka. Ja stawiam jednak na mniej popularny kawałek - udziec wołowy. Dzięki swojej zwartej strukturze idealnie nadaje się do potraw wymagających długiego czasu przygotowania, czyli właśnie do gulaszu.

Do klasycznego gulaszu wołowego warto dodać cebulę, czosnek, marchewkę i paprykę. Możesz eksperymentować z innymi warzywami, takimi jak seler, pietruszka czy pomidory.

Składniki

  • 1 kg udźca wołowego,
  • 3 cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1 mały korzeń selera,
  • 3 szklanki bulionu,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 4 łyżki oleju rzepakowego,
  • 2 łyżki słodkiej papryki,
  • 2 łyżeczki papryki wędzonej,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 1/2 łyżeczki kminku,
  • 1 łyżka majeranku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Umyty i osuszony udziec wołowy pokrój w poprzek włókien na plastry o grubości około 1,5-2 cm, a następnie pokrój w kostkę.
  2. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Czosnek obierz i posiekaj lub przeciśnij przez praskę.
  3. Marchewkę, pietruszkę i seler obierz i pokrój w większą kostkę.
  4. Na rozgrzanym oleju obsmaż mięso z każdej strony, aż się zarumieni.
  5. Zeszklij cebulę i czosnek, dodaj pozostałe warzywa i krótko podsmaż.
  6. Przenieś wszystko do garnka, zalej bulionem, dodaj przyprawy i duś pod przykryciem na małym ogniu przez około godzinę, aż mięso będzie miękkie.
  7. Dodaj koncentrat pomidorowy, majeranek, sól i pieprz. Gotuj jeszcze kilka minut, aby smaki się połączyły.

Gotowy gulasz podaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇