PrzepisDania mięsneJesienią często gotuję ten rozgrzewający gulasz. Mięso dosłownie rozpływa się w ustach

Jesienią często gotuję ten rozgrzewający gulasz. Mięso dosłownie rozpływa się w ustach

Najlepszy gulasz na jesień
Najlepszy gulasz na jesień
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

21.10.2024 13:46

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kiedy słupek na termometrze spada, do łask wracają rozgrzewające i sycące potrawy. Wśród nich dominują wszelakiej maści gulasze, które świetnie smakują również po odgrzaniu. Moja rodzina przepada wręcz za tym klasycznym z rozpływającą się w ustach wołowiną.

Sekretem idealnego gulaszu jest odpowiednio długie duszenie, by kawałki mięsa były mięciutkie i smaczne. Później to już droga wolna, czy podajesz gulasz z kaszą, ziemniakami, ryżem, kawałkiem pieczywa czy z kopytkami, będzie smakował równie dobrze.

Najlepszy gulasz na jesień

Kiedy jesienne chłody zaczynają dawać o sobie znać, nasze kubki smakowe zdecydowanie bardziej cenią rozgrzewające i sycące potrawy. Gulasz z wołowiną jest idealnym wyborem na chłodne dni. Przygotować go można w większej ilości, by następnego dnia tylko odgrzać i dorzucić dodatki. Samo przygotowanie jest proste i nie zajmuje dużo czasu. Trzeba jednak poczekać na efekt końcowy, bo gulasz musi się odpowiednio długo dusić.

Gulasz z miękkiego mięsa
Gulasz z miękkiego mięsa© Adobe Stock

Do gulaszu najczęściej wybiera się mięso wołowe o mocnej strukturze, takie jak polędwica wołowa, rostbef czy łopatka. Ja stawiam jednak na mniej popularny kawałek - udziec wołowy. Dzięki swojej zwartej strukturze idealnie nadaje się do potraw wymagających długiego czasu przygotowania, czyli właśnie do gulaszu.

Do klasycznego gulaszu wołowego warto dodać cebulę, czosnek, marchewkę i paprykę. Możesz eksperymentować z innymi warzywami, takimi jak seler, pietruszka czy pomidory.

Składniki

  • 1 kg udźca wołowego,
  • 3 cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1 mały korzeń selera,
  • 3 szklanki bulionu,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 4 łyżki oleju rzepakowego,
  • 2 łyżki słodkiej papryki,
  • 2 łyżeczki papryki wędzonej,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 1/2 łyżeczki kminku,
  • 1 łyżka majeranku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Umyty i osuszony udziec wołowy pokrój w poprzek włókien na plastry o grubości około 1,5-2 cm, a następnie pokrój w kostkę.
  2. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Czosnek obierz i posiekaj lub przeciśnij przez praskę.
  3. Marchewkę, pietruszkę i seler obierz i pokrój w większą kostkę.
  4. Na rozgrzanym oleju obsmaż mięso z każdej strony, aż się zarumieni.
  5. Zeszklij cebulę i czosnek, dodaj pozostałe warzywa i krótko podsmaż.
  6. Przenieś wszystko do garnka, zalej bulionem, dodaj przyprawy i duś pod przykryciem na małym ogniu przez około godzinę, aż mięso będzie miękkie.
  7. Dodaj koncentrat pomidorowy, majeranek, sól i pieprz. Gotuj jeszcze kilka minut, aby smaki się połączyły.

Gotowy gulasz podaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!