Jesienią często gotuję ten rozgrzewający gulasz. Mięso dosłownie rozpływa się w ustach

Kiedy słupek na termometrze spada, do łask wracają rozgrzewające i sycące potrawy. Wśród nich dominują wszelakiej maści gulasze, które świetnie smakują również po odgrzaniu. Moja rodzina przepada wręcz za tym klasycznym z rozpływającą się w ustach wołowiną.

Najlepszy gulasz na jesieńNajlepszy gulasz na jesień
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Sekretem idealnego gulaszu jest odpowiednio długie duszenie, by kawałki mięsa były mięciutkie i smaczne. Później to już droga wolna, czy podajesz gulasz z kaszą, ziemniakami, ryżem, kawałkiem pieczywa czy z kopytkami, będzie smakował równie dobrze.

Najlepszy gulasz na jesień

Kiedy jesienne chłody zaczynają dawać o sobie znać, nasze kubki smakowe zdecydowanie bardziej cenią rozgrzewające i sycące potrawy. Gulasz z wołowiną jest idealnym wyborem na chłodne dni. Przygotować go można w większej ilości, by następnego dnia tylko odgrzać i dorzucić dodatki. Samo przygotowanie jest proste i nie zajmuje dużo czasu. Trzeba jednak poczekać na efekt końcowy, bo gulasz musi się odpowiednio długo dusić.

Gulasz z miękkiego mięsa
Gulasz z miękkiego mięsa © Adobe Stock

Do gulaszu najczęściej wybiera się mięso wołowe o mocnej strukturze, takie jak polędwica wołowa, rostbef czy łopatka. Ja stawiam jednak na mniej popularny kawałek - udziec wołowy. Dzięki swojej zwartej strukturze idealnie nadaje się do potraw wymagających długiego czasu przygotowania, czyli właśnie do gulaszu.

Do klasycznego gulaszu wołowego warto dodać cebulę, czosnek, marchewkę i paprykę. Możesz eksperymentować z innymi warzywami, takimi jak seler, pietruszka czy pomidory.

Składniki

  • 1 kg udźca wołowego,
  • 3 cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1 mały korzeń selera,
  • 3 szklanki bulionu,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 4 łyżki oleju rzepakowego,
  • 2 łyżki słodkiej papryki,
  • 2 łyżeczki papryki wędzonej,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 1/2 łyżeczki kminku,
  • 1 łyżka majeranku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Umyty i osuszony udziec wołowy pokrój w poprzek włókien na plastry o grubości około 1,5-2 cm, a następnie pokrój w kostkę.
  2. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Czosnek obierz i posiekaj lub przeciśnij przez praskę.
  3. Marchewkę, pietruszkę i seler obierz i pokrój w większą kostkę.
  4. Na rozgrzanym oleju obsmaż mięso z każdej strony, aż się zarumieni.
  5. Zeszklij cebulę i czosnek, dodaj pozostałe warzywa i krótko podsmaż.
  6. Przenieś wszystko do garnka, zalej bulionem, dodaj przyprawy i duś pod przykryciem na małym ogniu przez około godzinę, aż mięso będzie miękkie.
  7. Dodaj koncentrat pomidorowy, majeranek, sól i pieprz. Gotuj jeszcze kilka minut, aby smaki się połączyły.

Gotowy gulasz podaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯