Jesienią często gotuję ten rozgrzewający gulasz. Mięso dosłownie rozpływa się w ustach

Kiedy słupek na termometrze spada, do łask wracają rozgrzewające i sycące potrawy. Wśród nich dominują wszelakiej maści gulasze, które świetnie smakują również po odgrzaniu. Moja rodzina przepada wręcz za tym klasycznym z rozpływającą się w ustach wołowiną.

Najlepszy gulasz na jesieńNajlepszy gulasz na jesień
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Sekretem idealnego gulaszu jest odpowiednio długie duszenie, by kawałki mięsa były mięciutkie i smaczne. Później to już droga wolna, czy podajesz gulasz z kaszą, ziemniakami, ryżem, kawałkiem pieczywa czy z kopytkami, będzie smakował równie dobrze.

Najlepszy gulasz na jesień

Kiedy jesienne chłody zaczynają dawać o sobie znać, nasze kubki smakowe zdecydowanie bardziej cenią rozgrzewające i sycące potrawy. Gulasz z wołowiną jest idealnym wyborem na chłodne dni. Przygotować go można w większej ilości, by następnego dnia tylko odgrzać i dorzucić dodatki. Samo przygotowanie jest proste i nie zajmuje dużo czasu. Trzeba jednak poczekać na efekt końcowy, bo gulasz musi się odpowiednio długo dusić.

Gulasz z miękkiego mięsa
Gulasz z miękkiego mięsa © Adobe Stock

Do gulaszu najczęściej wybiera się mięso wołowe o mocnej strukturze, takie jak polędwica wołowa, rostbef czy łopatka. Ja stawiam jednak na mniej popularny kawałek - udziec wołowy. Dzięki swojej zwartej strukturze idealnie nadaje się do potraw wymagających długiego czasu przygotowania, czyli właśnie do gulaszu.

Do klasycznego gulaszu wołowego warto dodać cebulę, czosnek, marchewkę i paprykę. Możesz eksperymentować z innymi warzywami, takimi jak seler, pietruszka czy pomidory.

Składniki

  • 1 kg udźca wołowego,
  • 3 cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1 mały korzeń selera,
  • 3 szklanki bulionu,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 4 łyżki oleju rzepakowego,
  • 2 łyżki słodkiej papryki,
  • 2 łyżeczki papryki wędzonej,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 1/2 łyżeczki kminku,
  • 1 łyżka majeranku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Umyty i osuszony udziec wołowy pokrój w poprzek włókien na plastry o grubości około 1,5-2 cm, a następnie pokrój w kostkę.
  2. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Czosnek obierz i posiekaj lub przeciśnij przez praskę.
  3. Marchewkę, pietruszkę i seler obierz i pokrój w większą kostkę.
  4. Na rozgrzanym oleju obsmaż mięso z każdej strony, aż się zarumieni.
  5. Zeszklij cebulę i czosnek, dodaj pozostałe warzywa i krótko podsmaż.
  6. Przenieś wszystko do garnka, zalej bulionem, dodaj przyprawy i duś pod przykryciem na małym ogniu przez około godzinę, aż mięso będzie miękkie.
  7. Dodaj koncentrat pomidorowy, majeranek, sól i pieprz. Gotuj jeszcze kilka minut, aby smaki się połączyły.

Gotowy gulasz podaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie