PrzepisDania bezmięsnePlacki ziemniaczane z chrupiącymi brzegami. Magda Gessler ma swój patent

Placki ziemniaczane z chrupiącymi brzegami. Magda Gessler ma swój patent

Magda Gessler zdradza przepis na chrupiące placki ziemniaczane
Magda Gessler zdradza przepis na chrupiące placki ziemniaczane
Źródło zdjęć: © Canva: robert6666, Instagram: magdagessler_official (screenshot) | Pyszności

16.10.2024 18:51

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Chrupiący i dobrze doprawiony placek ziemniaczany uwodzi tak, że sosy czy inne dodatki są jedynie opcjonalne. Magda Gessler niejednokrotnie rozpoczynała rewolucję od nauki smażenia placków ziemniaczanych. Jej przepis to czysta klasyka. A jak wiadomo - ta obroni się sama.

Magda Gessler zradziła, jak przyrządza placki ziemniaczane. Jej sekretny składnik sprawia, że placki nie ciemnieją, mają wyraziste i kremowe wnętrze, z kolei na zewnątrz pozostają chrupiące (i mają uwielbiane przez wielu chrupiące brzegi). Zobacz przepis znanej restauratorki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Placki ziemniaczane Magdy Gessler - chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku

Placki ziemniaczane to jedno z najbardziej lubianych dań w kuchni polskiej. Choć ich przygotowanie jest proste, wyróżniają się doskonałym smakiem, pikantnością oraz chrupkością. Placki te są wyborne zarówno w wersji solo, jak i podawane z gęstą kwaśną śmietaną lub gulaszem.

Magda Gessler, znana restauratorka i celebrytka, proponuje jednak swoją wersję tego dania. W jej przepisie kluczową rolę odgrywa kwaśna śmietana, którą dodaje do startych ziemniaków przed smażeniem. Dzięki temu ziemniaki nie ciemnieją, a placki pozostają złociste, miękkie wewnątrz i chrupiące na zewnątrz. Koniecznie wypróbuj ten przepis.

Placki ziemniaczane z chrupiącymi brzegami Magdy Gessler
Placki ziemniaczane z chrupiącymi brzegami Magdy Gessler © Canva | ArtStudio Images

Placki ziemniaczane. Przepis Magdy Gessler

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 jajka,
  • 2 cebule,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 3-4 łyżki mąki,
  • 1 śmietana 18 proc.,
  • sól, pieprz,
  • olej.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki i cebulę obierz i zetrzyj na tarce o drobnym oczku. Następnie przełóż ziemniaczaną masę na sito położone nad miską i dobrze odciśnij.
  2. Odciśnięte ziemniaki wymieszaj z czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz jajkiem i śmietaną. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Odlej wodę z miski, nad którą odciskane były ziemniaki. Pozostałą na dnie naczynia skrobię dodaj do ziemniaczanej masy.
  4. Wymieszaj masę i dodaj mąkę (zacznij od 1 łyżki, ciasto powinno trzymać się łyżki, ale nie powinno być zbyt zbite).
  5. Masę ziemniaczaną wykładaj na dobrze rozgrzany tłuszcz. Placki smaż na średnim ogniu z obu stron, aż zarumienią się.
  6. Gotowe placki ziemniaczane odłóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
placki ziemniaczaneprzepisMagda Gessler