Jest lepsza i zdrowsza niż słodycze. Znika szybciej niż pieniądze z konta

Jest naturalnie słodka, chrupiąca i znika szybciej niż czekolada po ciężkim dniu. Ta przepyszna przekąska może zamieszać w twojej diecie i to na dobre. Jest o niebo lepsza niż cukierki i batony

Suszona morwa biała jest lepsza niż słodyczeSuszona morwa biała jest lepsza niż słodycze
Źródło zdjęć: © Adobe
Paulina Hermann

Nie każda zdrowa przekąska musi smakować jak siano. Suszona morwa biała udowadnia, że natura potrafi być słodka. To owoc, który wygląda niepozornie, ale jego działanie i wartości odżywcze mogą śmiało konkurować z modnymi superfoods. Co ciekawe, świetnie sprawdza się nie tylko w diecie odchudzającej czy przy insulinooporności, ale też po prostu jako lepsza alternatywa dla słodyczy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Fasolka szparagowa z mięsem mielonym. Raz zrobiłem i przepadłem za tym smakiem

Naturalnie słodka i pełna dobra suszona morwa biała

Suszona morwa biała zawiera błonnik, który usprawnia trawienie i daje długotrwałe uczucie sytości. Dzięki obecności związków spowalniających wchłanianie glukozy, morwa wspiera utrzymanie stabilnego poziomu cukru we krwi. To ważne nie tylko dla diabetyków, ale również dla każdego, kto chce uniknąć nagłych skoków insuliny i późniejszego zmęczenia.

W morwie znajdziemy również sporo witaminy C, żelaza i naturalnych antyoksydantów. Taki zestaw wspiera odporność, chroni przed stresem oksydacyjnym i działa przeciwzapalnie. Do tego wapń wzmacnia kości, a flawonoidy wspierają naczynia krwionośne i serce.

Jak jeść suszoną morwę białą?

Potraktuj ją jak zamiennik słodyczy. Garść suszonej morwy rzucona do ust w ciągu dnia potrafi zaspokoić chęć na coś słodkiego i uratować cię przed wylądowaniem z czekoladą w ręku. Sprawdzi się świetnie jako dodatek do śniadań, bo możesz ją dorzucić do owsianki, jaglanki czy kaszy owsianej, gdzie podkreśli naturalną słodycz bez potrzeby dodawania miodu czy syropów. Wymieszana z jogurtem i garścią orzechów tworzy szybki i sycący posiłek. Oprócz tego możesz dodać ją do smoothie lub sałatek. Zobaczysz, jak odmieni ich smak.

Jeśli robisz domowe wypieki, na przykład ciastka, muffiny, batoniki owsiane, morwa może całkowicie zastąpić inne suszone owoce jak rodzynki czy daktyle. Ma przyjemną, lekko miodową słodycz i nie dominuje smaku całego wypieku. W dodatku dobrze się zachowuje w pieczeniu, bo nie rozpływa się jak rodzynki, nie twardnieje jak niektóre inne owoce.

Dla kogo suszona morwa biała?

Morwa to idealna przekąska dla osób z insulinoopornością i cukrzycą typu 2, ale też dla tych, którzy po prostu chcą ograniczyć cukier. Jest bezpieczna dla dzieci, może zastąpić batoniki czy żelki w śniadaniówce. Sprawdzi się w diecie odchudzającej, bo syci i reguluje trawienie.

Ale nie każdy powinien po nią sięgać bez ograniczeń. Osoby z bardzo niskim poziomem cukru we krwi powinny uważać, bo morwa może jeszcze bardziej ten poziom obniżyć. Kobiety w ciąży powinny ją wprowadzać ostrożnie, najlepiej po konsultacji z lekarzem, bo badań nad wpływem na ciążę jest niewiele.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Nie śmietana i nie boczek. Włosi robią carbonarę z innych produktów
Nie śmietana i nie boczek. Włosi robią carbonarę z innych produktów
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟