PrzepisPrzekąskiJeszcze smaczniejsza fasolka szparagowa. Posypuję 1 składnikiem, a resztę dokańcza za mnie piekarnik

Jeszcze smaczniejsza fasolka szparagowa. Posypuję 1 składnikiem, a resztę dokańcza za mnie piekarnik

Fasolka szparagowa z pieca. Jeden składnik zmienia wszystko
Fasolka szparagowa z pieca. Jeden składnik zmienia wszystko
Źródło zdjęć: © Canva | vm2002

13.06.2024 10:42, aktual.: 13.06.2024 10:58

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Na początku mogą ci nie uwierzyć, kiedy powiesz im, że ten składnik pasuje do fasolki szparagowej. Później, kiedy wyjmiesz gotową potrawę z piekarnika, powiedzą, że chcą tylko spróbować. Ostatecznie, nim zdążysz się zorientować, cała porcja zniknie. I kto jest za to odpowiedzialny? Cóż: nie kto, lecz co!

Fasolka szparagowa to jedna z moich roślin sezonowych. Muszę jednak przyznać, że serwowanie jej w maśle i bułce tartej już mi nieco zbrzydło. No dobrze, to może trochę za dużo powiedziane, ale też na pewno zdarza ci się mieć ochotę na małą odmianę. Sam więc rozumiesz, że musiałem znaleźć alternatywę dla tej metody. Na szczęście rozwiązanie przyszło dość szybko. I chociaż składnik, który postanowiłem dodać do fasolki, może z początku wzbudzić pewne kontrowersje, to kiedy raz spróbujesz efektu tej receptury, to gwarantuję, że się do niej przekonasz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czym jest ten tajemniczy składnik, który sprawia, że fasolka szparagowa wkracza w zupełnie nowy wymiar smaku? Chociaż produkt ten znajdziesz niemal w każdym sklepie, to jego historia i pochodzenie sięgają pewnego kraju na Półwyspie Apenińskim. Tak, mowa oczywiście o Włoszech i ich słynnym serowym wyrobie: parmezanie. Ten składnik to clou całego przepisu; posyp nim fasolkę, dodaj jeszcze kilka przypraw i gotowe. Poniżej prezentuję prosty przykładowy przepis. Na pewno sobie z nim poradzisz!

Pieczona fasolka szparagowa z parmezanem

Składniki:

  • 500 g fasolki szparagowej,
  • 80 g parmezanu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól, pieprz,
  • połówka cytryny.
Fasolka szparagowa doskonale komponuje się z parmezanem
Fasolka szparagowa doskonale komponuje się z parmezanem© Canva | yuliya-stolyevychs-images

Sposób przygotowania:

  1. Fasolkę umyj, odkrój końcówki. Jeśli ma twarde łyko, warto się go pozbyć. Zrobisz to w bardzo prosty sposób — po szczegóły kliknij tutaj.
  2. Przełóż fasolkę do miski i dopraw solą, pieprzem, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku i niewielką ilością soku z cytryny. Dodaj także oliwę z oliwek i całość wymieszaj.
  3. Tak oporządzoną fasolkę przełóż do naczynia żaroodpornego. Wierzch posyp startym parmezanem.
  4. Piecz przez około 20 minut w 200 stopniach. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także