Jeszcze smaczniejsza fasolka szparagowa. Posypuję 1 składnikiem, a resztę dokańcza za mnie piekarnik

Na początku mogą ci nie uwierzyć, kiedy powiesz im, że ten składnik pasuje do fasolki szparagowej. Później, kiedy wyjmiesz gotową potrawę z piekarnika, powiedzą, że chcą tylko spróbować. Ostatecznie, nim zdążysz się zorientować, cała porcja zniknie. I kto jest za to odpowiedzialny? Cóż: nie kto, lecz co!

Fasolka szparagowa z pieca. Jeden składnik zmienia wszystkoFasolka szparagowa z pieca. Jeden składnik zmienia wszystko
Źródło zdjęć: © Canva | vm2002

Fasolka szparagowa to jedna z moich roślin sezonowych. Muszę jednak przyznać, że serwowanie jej w maśle i bułce tartej już mi nieco zbrzydło. No dobrze, to może trochę za dużo powiedziane, ale też na pewno zdarza ci się mieć ochotę na małą odmianę. Sam więc rozumiesz, że musiałem znaleźć alternatywę dla tej metody. Na szczęście rozwiązanie przyszło dość szybko. I chociaż składnik, który postanowiłem dodać do fasolki, może z początku wzbudzić pewne kontrowersje, to kiedy raz spróbujesz efektu tej receptury, to gwarantuję, że się do niej przekonasz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy odwiedzają mnie goście, zawsze serwuję te koreczki. Wszyscy się nimi zachwycają

Czym jest ten tajemniczy składnik, który sprawia, że fasolka szparagowa wkracza w zupełnie nowy wymiar smaku? Chociaż produkt ten znajdziesz niemal w każdym sklepie, to jego historia i pochodzenie sięgają pewnego kraju na Półwyspie Apenińskim. Tak, mowa oczywiście o Włoszech i ich słynnym serowym wyrobie: parmezanie. Ten składnik to clou całego przepisu; posyp nim fasolkę, dodaj jeszcze kilka przypraw i gotowe. Poniżej prezentuję prosty przykładowy przepis. Na pewno sobie z nim poradzisz!

Pieczona fasolka szparagowa z parmezanem

Składniki:

  • 500 g fasolki szparagowej,
  • 80 g parmezanu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól, pieprz,
  • połówka cytryny.
Fasolka szparagowa doskonale komponuje się z parmezanem
Fasolka szparagowa doskonale komponuje się z parmezanem © Canva | yuliya-stolyevychs-images

Sposób przygotowania:

  1. Fasolkę umyj, odkrój końcówki. Jeśli ma twarde łyko, warto się go pozbyć. Zrobisz to w bardzo prosty sposób — po szczegóły kliknij tutaj.
  2. Przełóż fasolkę do miski i dopraw solą, pieprzem, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku i niewielką ilością soku z cytryny. Dodaj także oliwę z oliwek i całość wymieszaj.
  3. Tak oporządzoną fasolkę przełóż do naczynia żaroodpornego. Wierzch posyp startym parmezanem.
  4. Piecz przez około 20 minut w 200 stopniach. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥