Jeszcze smaczniejsza fasolka szparagowa. Posypuję 1 składnikiem, a resztę dokańcza za mnie piekarnik

Na początku mogą ci nie uwierzyć, kiedy powiesz im, że ten składnik pasuje do fasolki szparagowej. Później, kiedy wyjmiesz gotową potrawę z piekarnika, powiedzą, że chcą tylko spróbować. Ostatecznie, nim zdążysz się zorientować, cała porcja zniknie. I kto jest za to odpowiedzialny? Cóż: nie kto, lecz co!

Fasolka szparagowa z pieca. Jeden składnik zmienia wszystkoFasolka szparagowa z pieca. Jeden składnik zmienia wszystko
Źródło zdjęć: © Canva | vm2002

Fasolka szparagowa to jedna z moich roślin sezonowych. Muszę jednak przyznać, że serwowanie jej w maśle i bułce tartej już mi nieco zbrzydło. No dobrze, to może trochę za dużo powiedziane, ale też na pewno zdarza ci się mieć ochotę na małą odmianę. Sam więc rozumiesz, że musiałem znaleźć alternatywę dla tej metody. Na szczęście rozwiązanie przyszło dość szybko. I chociaż składnik, który postanowiłem dodać do fasolki, może z początku wzbudzić pewne kontrowersje, to kiedy raz spróbujesz efektu tej receptury, to gwarantuję, że się do niej przekonasz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy odwiedzają mnie goście, zawsze serwuję te koreczki. Wszyscy się nimi zachwycają

Czym jest ten tajemniczy składnik, który sprawia, że fasolka szparagowa wkracza w zupełnie nowy wymiar smaku? Chociaż produkt ten znajdziesz niemal w każdym sklepie, to jego historia i pochodzenie sięgają pewnego kraju na Półwyspie Apenińskim. Tak, mowa oczywiście o Włoszech i ich słynnym serowym wyrobie: parmezanie. Ten składnik to clou całego przepisu; posyp nim fasolkę, dodaj jeszcze kilka przypraw i gotowe. Poniżej prezentuję prosty przykładowy przepis. Na pewno sobie z nim poradzisz!

Pieczona fasolka szparagowa z parmezanem

Składniki:

  • 500 g fasolki szparagowej,
  • 80 g parmezanu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól, pieprz,
  • połówka cytryny.
Fasolka szparagowa doskonale komponuje się z parmezanem
Fasolka szparagowa doskonale komponuje się z parmezanem © Canva | yuliya-stolyevychs-images

Sposób przygotowania:

  1. Fasolkę umyj, odkrój końcówki. Jeśli ma twarde łyko, warto się go pozbyć. Zrobisz to w bardzo prosty sposób — po szczegóły kliknij tutaj.
  2. Przełóż fasolkę do miski i dopraw solą, pieprzem, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku i niewielką ilością soku z cytryny. Dodaj także oliwę z oliwek i całość wymieszaj.
  3. Tak oporządzoną fasolkę przełóż do naczynia żaroodpornego. Wierzch posyp startym parmezanem.
  4. Piecz przez około 20 minut w 200 stopniach. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier