Już nie kupuję chipsów, tylko robię je sama bez tłuszczu. Są zdrowsze i smaczniejsze niż ze sklepu

Chrupiące chipsy domowe jak te ulubione za sklepu? Postaw na zdrowszą alternatywę i przygotuj ziemniaczane kąski samodzielnie. Będzie zdumiony, jak pyszne mogą być chipsy wyjęte z piekarnika.

Jak zrobić dobre domowe chipsy? Jak zrobić dobre domowe chipsy?
Źródło zdjęć: © Pixabay

Zamiast ociekających tłuszczem i pełnych wzmacniaczy smaku chipsów postaw na domowej roboty alternatywę. Spokojnie, bez problemu uzyskasz tę typową dla sklepowych chrupkość. Wystarczy, że poświęcisz ziemniakom odrobinę czasu i dokładności.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serowa niespodzianka prosto z piekarnika to moje najnowsze odkrycie. Coś pysznego!

Jak zrobić chrupiące chipsy w domu?

Kluczowe jest dokładne wypłukanie plasterków ziemniaków w zimnej wodzie, aby pozbyć się skrobi, a następnie ich staranne osuszenie. Przygotowanie chipsów to proces, który wymaga poświęcenia pewnej ilości czasu, zwłaszcza na przygotowanie ziemniaków - krojenie ich na bardzo cienkie plasterki, płukanie, suszenie, a potem pieczenie, które na szczęście jest etapem najkrótszym.

Przygotowanie chipsów zaczynam od dokładnego umycia ziemniaków i pokrojenia na cienkie plasterki (najlepiej jest to zrobić przy pomocy krajalnicy lub szatkownicy). Tak przygotowane ziemniaki przekładam do miski, zalewam zimną wodą i mieszam, po czym odstawiam na 10 minut. Po tym czasie odlewam wodę z miski i nalewam świeżej, postępuję tak kilka razy (wymieniam wodę, aby pozbyć się nadmiaru skrobi, która pokrywa ziemniaki).

W kolejnym etapie przekładam odsączane plasterki na ściereczkę jeden obok drugiego i przykrywam kolejną, by materiał wchłonął wilgoć. Gdy plasterki ziemniaczane będą już suche, układam je blasze do pieczenia i dodaje kilka kropel oliwy. A kiedy będą już gotowe, przesypuję do miski i dopiero wtedy doprawiam.

Zamiast sklepowych postaw na domowe chipsy
Zamiast sklepowych postaw na domowe chipsy © Pixabay

Chrupiące chipsy ziemniaczane z piekarnika. Przepis

Składniki:

  • ziemniaki,
  • sól i pieprz,
  • inne ulubione przyprawy, np. oregano, ostra lub wędzona papryka.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki ubij, obierz i pokrój w cienkie plasterki. Tak przygotowane przepłucz kilkukrotnie zimną wodą (jak wspomniałam wyżej).
  2. Gotowe odsącz za pomocą ściereczek, a następnie ułóż na blasze do pieczenia, tak by miały dużo miejsca i nie stykały się ze sobą.
  3. Chipsy domowe piecz przez 10 minut w 220 st. C z funkcją termoobiegu.
  4. Po tym wyłącz piekarnik i pozostaw w nim chipsy do ostygnięcia. Podawaj z ulubionymi przyprawami.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje