PrzepisPrzekąskiJuż nie kupuję chipsów, tylko robię je sama bez tłuszczu. Są zdrowsze i smaczniejsze niż ze sklepu

Już nie kupuję chipsów, tylko robię je sama bez tłuszczu. Są zdrowsze i smaczniejsze niż ze sklepu

Jak zrobić dobre domowe chipsy?
Jak zrobić dobre domowe chipsy?
Źródło zdjęć: © Pixabay
03.02.2024 13:00, aktualizacja: 03.02.2024 13:31

Chrupiące chipsy domowe jak te ulubione za sklepu? Postaw na zdrowszą alternatywę i przygotuj ziemniaczane kąski samodzielnie. Będzie zdumiony, jak pyszne mogą być chipsy wyjęte z piekarnika.

Zamiast ociekających tłuszczem i pełnych wzmacniaczy smaku chipsów postaw na domowej roboty alternatywę. Spokojnie, bez problemu uzyskasz tę typową dla sklepowych chrupkość. Wystarczy, że poświęcisz ziemniakom odrobinę czasu i dokładności.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak zrobić chrupiące chipsy w domu?

Kluczowe jest dokładne wypłukanie plasterków ziemniaków w zimnej wodzie, aby pozbyć się skrobi, a następnie ich staranne osuszenie. Przygotowanie chipsów to proces, który wymaga poświęcenia pewnej ilości czasu, zwłaszcza na przygotowanie ziemniaków - krojenie ich na bardzo cienkie plasterki, płukanie, suszenie, a potem pieczenie, które na szczęście jest etapem najkrótszym.

Przygotowanie chipsów zaczynam od dokładnego umycia ziemniaków i pokrojenia na cienkie plasterki (najlepiej jest to zrobić przy pomocy krajalnicy lub szatkownicy). Tak przygotowane ziemniaki przekładam do miski, zalewam zimną wodą i mieszam, po czym odstawiam na 10 minut. Po tym czasie odlewam wodę z miski i nalewam świeżej, postępuję tak kilka razy (wymieniam wodę, aby pozbyć się nadmiaru skrobi, która pokrywa ziemniaki).

W kolejnym etapie przekładam odsączane plasterki na ściereczkę jeden obok drugiego i przykrywam kolejną, by materiał wchłonął wilgoć. Gdy plasterki ziemniaczane będą już suche, układam je blasze do pieczenia i dodaje kilka kropel oliwy. A kiedy będą już gotowe, przesypuję do miski i dopiero wtedy doprawiam.

Zamiast sklepowych postaw na domowe chipsy
Zamiast sklepowych postaw na domowe chipsy© Pixabay

Chrupiące chipsy ziemniaczane z piekarnika. Przepis

Składniki:

  • ziemniaki,
  • sól i pieprz,
  • inne ulubione przyprawy, np. oregano, ostra lub wędzona papryka.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki ubij, obierz i pokrój w cienkie plasterki. Tak przygotowane przepłucz kilkukrotnie zimną wodą (jak wspomniałam wyżej).
  2. Gotowe odsącz za pomocą ściereczek, a następnie ułóż na blasze do pieczenia, tak by miały dużo miejsca i nie stykały się ze sobą.
  3. Chipsy domowe piecz przez 10 minut w 220 st. C z funkcją termoobiegu.
  4. Po tym wyłącz piekarnik i pozostaw w nim chipsy do ostygnięcia. Podawaj z ulubionymi przyprawami.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także